Wioślarki (Cladocera) jako karma dla ryb akwariowych
(Przedruk elektroniczny za zgodą PZA z czasopisma "Akwarium" nr 1/81)
Antoni P. Tabacki
Wioślarki, zwane także dafniami(*), są
planktonowymi skorupiakami należącymi wraz z owadami, wijami i pajęczakami do
typu stawonogów. Ich ciało pokryte jest na ogół dwu-klapową skorupką. Czułki
pierwszej pary są silnie rozwinięte tylko u rodzaju Bosmina, pozostałe
rodzaje mają mocną drugą parę czułków, pełniących funkcję organu
lokomocyjnego. Odnóża tułowiowe (4-6 para) służą do pobierania pokarmu,
tworząc u większości gatunków aparat filtrujący. Tylko u nielicznych gatunków,
prowadzących drapieżny tryb życia, odnóża te są typu chwytnego.
Kształt ciała wioślarek zmienia się w ciągu roku. Jest
to uzależnione od rozwoju zwanego cyklomorfozą. Polega ona na przemianie
pokoleń - na następowaniu po sobie partogenetycznych pokoleń samych samic
oraz pokoleń, w których występują samice i samce - a wyrażającej się również
w zmianie kształtu ciała. Z jaj zimowych, tak zwanych jaj efipialnych,
zdolnych przetrwać okres suszy i mrozu, wylęgają się bez wyjątku samice.
One z kolei składają jaja do specjalnej komory lęgowej położonej w
grzbietowej części ciała pod skorupką. Jaja te rozwijają się bez
uprzedniego zapłodnienia, czyli partogenetycznie. W wysokiej temperaturze ich
rozwój przebiega bardzo szybko. Młode wioślarki przebywają pewien czas w
komorze lęgowej na grzbiecie matki. Samica liniejąc uwalnia swoje potomstwo, a
w nowej skorupce składa kolejną porcję jaj. Dorosła, dobrze rozwinięta,
samica składa jednorazowo od 50 do 100 jaj. Osobniki młodociane, też samice,
już po kilku dniach zdolne są również do partogenetycznego rozrodu.
Obliczono, że w ciepłej porze roku, w dogodnych warunkach, z jednej wioślarki
może rozwinąć się około 30 milionów osobników. Masowy rozwój wioślarek
prowadzi w końcu do deficytu pokarmowego w zbiorniku i szybkiego spadku
liczebnego całej populacji. Zjawisko to zachodzi także w przypadku wysychania
zbiornika. Wtedy w populacji wioślarek pojawiają się samce. Zapładniają one
aktualne pokolenie samic. Zapłodnione samice składają jeszcze raz jaja, tak
zwane jaja efipialne, trwałe. Różnią się one od jaj składanych przez
dzieworodne samice wieloma cechami fizjologicznymi. Ich nazwa pochodzi od
ephippium - skorupki, która je otacza. W tej postaci wioślarki przenoszone są
do innych zbiorników np. na piórach ptaków.
Wioślarki są ważnym składnikiem pokarmowym ryb, dlatego
akwaryści poświęcają im wiele uwagi. Prowadzone są badania nad ich biologią,
hodowlą, a także wartościami odżywczymi dla ryb. Ciało ich zbudowane jest z
substancji organicznych i nieorganicznych, niezbędnych w pokarmie wielu zwierząt.
Procentowy udział tych substancji: węglowodanów, białek, tłuszczów i soli
mineralnych, występujących w ciele wioślarek w porównaniu z rurecznikami i
larwami muchówek przedstawia poniższa tabela (wg Manna i Schaperclausa, cyt.
Za Hornem).
Węglowodany wraz z chityną |
Tłuszcze | Białka | Sole mineralne |
Woda | |
Rureczniki | 3 | 2 | 8 | 1 | 86 |
Larwy muchówek | 4 | 2 | 8 | 1 | 85 |
Wioślarki | 4 | 0,5 | 4 | 1,5 | 90 |
Pod względem zawartości tłuszczu i białek
wioślarki ustępują rurecznikom i larwom muchówek. Są jednak nieco bogatsze
w sole mineralne. Tego rodzaju zestawienia wartości odżywczych różnych składników
pokarmowych przekonują o konieczności karmienia ryb różnorodnym pokarmem.
W naturalnych, silnie nawożonych zbiornikach, wioślarki
rozwijają się masowo na ogół w ciepłej porze roku. Połowu dokonuje się
przy pomocy siatki planktonowej, najlepiej o średnicy około 30 cm, wykonanej z
gazy młynarskiej lub innej gęstej tkaniny. W bardzo ciepłe dni najwłaściwszą
porą połowu jest wieczór lub ranek. Naczynie służące do transportu
planktonu powinno mieć stosunkowo szeroką szyjkę i nie powinno być napełniane
do samego szczytu, chodzi bowiem o niedopuszczenie do powstania deficytu
tlenowego w czasie transportu. Zbyt mocne odcedzenie zwierząt w czasie połowu
też może być przyczyną wyraźnego skrócenia ich żywotności. Plankton
zwierzęcy, poprawnie złowiony i transportowany, można w dobrym stanie utrzymać
przy życiu przez kilka dni. Przetrzymywać go należy w szerokich naczyniach
napełnionych odstaną wodą wodociągową.
Wioślarki można też hodować i to nawet w dużych ilościach.
Do tego celu wykorzystuje się beczki, wanny i cementowe rury studzienne,
wkopane w ziemię i odpowiednio uszczelnione. Zakładając hodowlę najpierw
należy przygotować pożywkę. Wg Sterby pożywkę może stanowić dobrze
przefermentowany (!) nawóz bydlęcy użyty w proporcji - garść nawozu na 50
litrów wody (drożdże koniecznie rozpuścić). Do tak przygotowanej pożywki
można wpuścić "zaczyn" hodowlany wioślarek. Najlepsze efekty daje
hodowla dużych form z rodzaju Daphnia. W miarę rozwoju hodowli pożywka
będzie się stawała coraz bardziej klarowna. To znak, że wyczerpują się
zapasy pokarmowe. Wówczas należy znowu dodać rozpuszczonych drożdży w wyżej
opisanej proporcji. Doświadczenie uczy jednak, że nadmiar drożdży prowadzi
bardzo szybko do obumarcia całej hodowli. Jocher podaje mniej ryzykowny przepis
hodowli wioślarek, w oparciu o pożywkę z nawozu ptasiego. Jeden litr nawozu
ptasiego należy rozpuścić w 10 litrach wody. Otrzymany roztwór trzeba mieszać
od czasu do czasu i po 24 godzinach można go już użyć do karmienia wioślarek.
Pół litra tego roztworu będzie dzienną dawką dla wioślarek hodowanych w
beczce. W przypadku masowego rozwoju hodowli można bez szkody dla zwierząt zwiększyć
dawkę. Jocher proponuje także stosowanie pożywek sporządzony w analogiczny
sposób z odchodów królików, czy bydła, z krwi bydlęcej, mączki rybnej i
mięsnej. Jeżeli zbiornik hodowlany będzie zabezpieczony przed mrozem, hodowla
może się rozwijać bez ograniczeń także w okresie zimowym. W tym celu
najlepiej zbiornik zadołować i nakryć oszkloną nadstawką. Na noc, w okresie
silnych mrozów, trzeba go dodatkowo nakrywać np. matą. Pamiętać należy, że
wioślarki do normalnego rozwoju wymagają dostępu światła słonecznego.
Ten sposób uzyskiwania karmy dla ryb jest godny polecenia.
Dostarcza bowiem pożywienia zupełnie wolnego od pasożytów i innych czynników
chorobowych. Żywiąc ryby specjalnie hodowanymi wioślarkami unikamy także
zawlekania do akwarium hydr, wypławków, ślimaków, mszywiołów i innych
nieproszonych gości.
(*). Liczba poznanych dotąd na świecie gatunków wioślarek wynosi około 370. w Europie stwierdzono ponad 100 gatunków, a w Polsce 93 (patrz: Prószyńska M.: Wioślarki - Cladocera, Katalog fauny Polski, cz. XII z. 2, PWN, Warszawa 1978). Jednym z rodzajów wioślarek są rozwielitki - Daphnia. Ich łacińską nazwę, w spolszczonej formie, niesłusznie rozciąga się na przedstawicieli całego rzędu.(Red.).
LITERATURA
"Akwarium" 1/81