Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki biotop?  (Przeczytany 1731 razy)
Jojtek
Zainteresowany
**

« : Grudzień 26, 2010, 15:57:34 »

Witam, na wiosnę będę miał akwarium 112l. I mam pytanie możecie mi powiedzieć jaki biotop zrobić? Myślałem o Malawi i o Low Tech. Obecnie mam akwa 65l. w którym pływją: krewetki red cherry i babaulti ok 20 sztuk, 2 zbrojniki niebieskie i 1 albinos, 2 neon innesa, 6 gupików, 2 mieczyki, 3 molinezjie, 2 danio malabarskie i 1 żałobniczka oraz 2 ślimaki helenki. Da się coś z tych mieszkaniców wykorzystać do jakiegoś biotopu?  A co do roślin to mam mech jawajski, taiwan moss, Stringy moss, Phoenix Moss, nurzaniec, cabomba i  Ceratopteris. I może coś z tych roślin da się wykorzystać. Oświetlenie będę miał takie jak w pokrywie jest przy 112l. chyba tam jest 2x18wat mam jak coś jeszcze jedną świetlówkę 13 wat. Możecie mi powiedzieć który biotop będzie lepszy? A może jeszcze jakiś inny.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2010, 16:18:07 »

Jezu co za zupa ;/ weź lepiej poczytaj duuuuuuużo, i skoryguj obsadę w tych 65l a potem baw się w inne, troszkę trudniejsze biotopy, o których również nie masz pojecia, i pewnie najpierw kupisz a potem przeczytasz ..
Pozdrawiam
Jojtek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 26, 2010, 16:23:13 »

No wiem że zupa, ale mieczyki, molinezje, danio i żałobniczka idą po świętach do oddania. A dlatego się pytam bo pierw chce poczytać a właśnie potem kupić.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 26, 2010, 17:00:04 »

By nierobić kolejnych czarnych lub białych wód mozesz dodac wiecej neonków zostawic krewetki dodac pseudomugile fuecatus lub gertrudy i kiryski i zrobisz coś na podobe biotopu strumienia. Duzo korzeni zapewni kryjówki oprócz filtra wydajna turbinka rafowa. Mchy zaszczep na korzeniach, tył obsadz rotalami ( czerwone sie raczej nie wybarwia w standardowym swietle)z przodu przy szybie piaszczyste dno by kiryski miały gdzie kopać na 2 planie glosia lub marsilea.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #4 : Grudzień 26, 2010, 17:01:51 »

Myślałem o Malawi i o Low Tech.

Malawi odpada, za mały baniak.
LT jak najbardziej ale pod warunkiem, że masz o tym jakiekolwiek pojęcie.
Nie jest wskazane odpalanie baniaka na ziemi bez jakiegoś tam doświadczenia a patrząc na obsade aktualnego zbiornika, nie jest ono zbyt duże.

Poczytaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/akwaria-na-bazie-ziemi-ogrodwej-co-i-jak-krok-po-kroku/

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 26, 2010, 17:10:37 »

Tylko jak zdecudujesz sie na akwarium z glebą to pamietaj ze trzeba w tedy dno obsadzic roslinami, bo gleba bez korzeni dajacych tlen zacznie gnic i robic problemy. W tedy lepiej zrezygnowac z ryb dennych typu kiryski i obsadzic dno na calej powierzchni niskimi roslinami. Lub tylko polowe dna pokryc gleba i na tej czesci bez gleby zrobic mozna piaszczyste dno bez roslin.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #6 : Grudzień 26, 2010, 18:09:38 »

Przede wszystkim oddaj zbrojniki !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: