Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Korzeń japoński - co to takiego i z czym to się je?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzeń japoński - co to takiego i z czym to się je?  (Przeczytany 3549 razy)
Simonsiero77
Nowy
*
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 23


« : Marzec 16, 2010, 15:58:40 »

Od jakiegoś czasu na Allegro można kupić całkiem ładne korzenie o ciekawych kształtach, sprzedawane pod nazwą: korzeń japoński. No i jestem ciekaw czy:

a) rzeczywiście pochodzą z Japonii lub choćby z Azji czy to tylko chwyt marketingowy,
b) z jakich rodzajów/gatunków drzew najczęściej pochodzą,
c) czy trzeba je jakoś specjalnie przygotowywać przed włożeniem do akwarium - moczyć, parzyć, gotować itp Chodzi mi o to czy najzwyczajniej w świecie nie spleśnieją bez zabiegów konserwujących.

Korzenie tego typu nie należą do tanich, więc stąd moje pytania. Na zdjęciech wyglądają nieźle, ale czy są warte swojej ceny?
Zapisane

84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
rogerakva
Nowy
*
Wiadomości: 34


« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2010, 16:19:52 »

To opies jednej z aukcji z takim korzonkiem "Sprzedawane korzenie są zatopione. Po zakupie należy je przepłukać ciepłą wodą i umieścić w akwarium.  Przez jakiś czas mogą delikatnie barwić wodę, nadając jej lekko bursztynowy kolor..
 Wystarczy uważnie czytać. Jeśli jednak nie ufasz tak jak ja ludziom sprzedającym takie przedmioty to napisz mu maila a tam zapytaj o pochodzenia. Myślę że w dyskretniej wiadomości mail dowiesz się że korzenie są niewiadomego pochodzenia lub rzeczywiście gdzieś z granicy eur i azji  Cheesy Myślę że są dlatego takie drogie iż o włożeniu w akva płyną na dół a nie wypływają do góry.
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: