Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: zbiornik profilowany 200l - pomoc w starcie i prowadzeniu  (Przeczytany 21101 razy)
Szef
Zainteresowany
**

« : Styczeń 13, 2011, 10:35:51 »

Czesc
Na forum jestem nowy i dosc zielony w temacie.
Mam nadzieje że uzyskam tu wiele porad od praktyków a Wam starczy cierpliwości do udzielania mi rad.
Było by mi bardzo przyjemnie gdyby ten temat parę osób dodało do obserwowanych tak abym mógł tu na bieżąco opisywać swoje problemy oraz postępy.
Z akwarium ( nie z akwarystyka ) miałem do czynienia od najmłodszych lat za sprawą mojego chrzestnego. Własne akwarium posiadałem już od podstawówki Na początku było 15l, później 60 i 112
Teraz chciałbym się na poważnie zająć akwarystyką a nie być tylko posiadaczem akwarium w związku z tym rozpocząłem swoją edukacje od zakupu dwóch książek w tej tematyce:
"Moje akwarium" oraz "Akwarium moja pasja" Paweł Zarzyński (Dla początkujących w szczególności polecam tą drugą pozycje. Jest bardzo przystępnie i zabawnie napisana)
oraz czytania tego forum.
Na podstawie zdobytych informacji rozpocząłem kompletacje sprzętu. Do tej pory zakupiłem

Akwarium profilowane 200l   100x40x50 Wromak

Pokrywa 2x30W T8 Philips Aquarelle + Philips 865 + pokrywa oklejona srebrna folia odblaskowa + 2x odbłyśniki Wiem że to słabe oświetlenie ale na początek musi starczyć Później dołożę jakąś T5 z zapłonnikiem z świetlówki kompaktowej

Oswietlenie nocne    10xdioda led niebieska 100 stopni

Tło strukturalne   100x50 Będzie umieszczone za tylną szybą w specjalnej skrzynce tak żeby nie zajmowało miejsca

Filtr kubełkowy    Fluwal 305 z wkładem gąbkowym + bioceram - Wywalę węgiel aktywny

Filtr wewnętrzny   Aqua Szut senior Bio N 1000 - wyrzucę pojemnik na wkład BIO Będą tylko gąbki

Grzałka   Tetra Tec HT 300

Napowietrzacz   Aquael APR 200

Żwir kwarcowy    3-5mm i 5-8mm + to co jest w moich 112l  Będzie tego od 5 do 8 cm

3 skorupy kokosa + dokupie jakiś spory korzeń

Teraz zaczynają się pytania:
1) Pianka pod akwarium
Czy może to być ładny wycięty kawałek karimaty ??

2) W książkach doczytałem się ze warto jest zastosować podkład pod żwir z ziemi torfowej. Czy ma to zasadność skoro rosliny przewaznie czerpia substancje mineralne przez liscie?? , Czy nie spowoduje to tzw syfienia wody przy przesadzaniu roślin. Czy może to być ziemia z kwiaciarni specjalna torfowa ??
Czytałem również o kulkach z gliny które wtyka się pod korzenie. Mieszkam w okolicach starej cegielni Glina jest tu jak masło Czy cos takiego można bez obaw zastosować ??

3) Obsada
Przejrzałem opis kilkunastu gatunków ryb i w oko wpadły mi następujące:

Obsada:                     temperatura        twardosc ogolna         PH               ilość   
Skalar                                 24-28                   do 10               6,0-6,5           9szt - przechodzą ze starego baniaka - Koniecznie Wiem ze jest ich za duzo ale nie moge oddac
Bocja wspaniała                  25-30                  bez znaczenia     bez znaczenia    5-6 szt - Koniecznie
Gurami mozaikowe          23-29                  miekka-twarda       6,0-7,5                około 5szt.   LUB PRETNIK KARLOWATY, PIELEGNICA Skośnopręga
Danio pręgowane                  22-24                     maks 15                6,5-7,0                   
Neony czerwony                  22-29             ponizej 10                  6-6,5                   10 szt   lub Gupik - 10szt
Kosiarki                          24-26                 bez znaczenia   bez znaczenia           5-6 szt. - Koniecznie
Krewetki fire red (red cherry)                                                     Na poczatek 10
Pielęgnica skośnopręga          25-28                    około 10              6,0-7,5                
Gupik                                 22-26           powyzej12               7,0-7,5      
Prętnik karłowaty                   24-28          maks 15                6,0-7,0       
Które z nich proponujecie ?? Uparty jestem na Skalary ( bo mam ) Bocje i Kosiarki oraz Krewetki Wink
Chciałbym Neony ale wiem ze ze skalarami różnie im się układa wiec może lepiej swojskie Gupiki ??
Gurami mozaikowe wybrałem zamiennie z Prętnikami karlowatymi i Pielęgnicami Skośnopręgimi Chociąż te ostatnie są raczej szare to podobno mają bardzo ciekawe zachowania
Danio Pręgowane - miałem, wprowadzają dużo ruchu do zbiornika ale chyba sie juz nie zmieszcza
Krewetki - bo to cos nowego i wyjada glony

4) Flora
Tu jeszcze nie wybrałem żadnych gatunków Ze wzgledu na oswietlenie wiem ze powinny byc to raczej rosliny mniej wymagające pod tym względem Pewnie jakieđ żabienice, kryptokoyny, moczarki, rogatek, bacopa, rotala, pistia, mech jawaski itd
 Byłbym wdzieczny za jakies podpowiedzi ale nie omieszkam jeszcze sam poszukać i czegos tu zaproponować

5) wskaźniki
Polećcie mi jakies preparaty do odczytu podstawowych parametrów wody jak twardosc ogólna i PH.
Do uzdatniania wody używam TETRA AQUASAFE

Bardzo dziekuje za wszystkie podpowiedzi i sugestie
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 13:37:41 wysłane przez Szef » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2011, 15:32:38 »

Polećcie mi jakies preparaty do odczytu podstawowych parametrów wody jak twardosc ogólna i PH.

testy kropelkowe: mogą być rataja albo tetry

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2011, 15:37:59 »

Podpowiedz mi jeszcze które parametry powinno sie bezwzglednie badac ??
PH
http://malawishop.pl/akwarystyka-slodkowodna/chemia/testy/rataj-akvin-test-kropelk-1033.html

twardosci calkowitej
http://malawishop.pl/akwarystyka-slodkowodna/chemia/testy/rataj-hardin-test-kropel-1038.html

i cos jeszcze ??

Moze ktos cos podpowie odnosnie obsady, które z tych rybek wybrac  ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 15:44:37 wysłane przez Szef » Zapisane
nikodem0
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2011, 18:47:44 »

witam
obsade  proponuje taką:
8 skalarow
15 danio  czerwone  lub  zielone  lu  pregowane
bocje  wspaniale 5 sztuk
kosiarki 7 sztuk  lub  5
neonklow  nie  proponuje  poniewaz   zostana  zjedzone  mialem  taki  przypadek krewtki  takze  nie  bo  zostana  tesz  zjedzone  przez  bocje jedynie  ze  filtrujace   w ilosci 10 sztuk.zycze  powodzenia   w  prowadzeniu  akwarium  i  aby  skalarki  zlozyly  ikre Smiley Smiley
w  razie  czego  sluze  pomoca
pozdrawiam
nikodem0
PS moge  takkze  pomoc  w  wybraniu  roslinek  jesli  pozwolisz.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2011, 18:51:15 wysłane przez nikodem0 » Zapisane
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2011, 07:48:53 »

Wielkie dzieki za podpowiedz

Nie wiedziałem ze bocje gustuja w krewetach Myslalem ze ich zainteresowania kulinarne krążą raczej w okolicach slimaków Smiley

Skoro gupiki i neony odpadaja ze wzgledu na skalary to moze jednak pokusic sie jeszcze o cos z tej trójki

Gurami mozaikowe  LUB PRETNIK KARLOWATY lub  PIELEGNICA Skośnopręga

chociaz to juz moze byc troszke ciasno Huh

Co do roslinek to z checia przyjme kazda rade gdyz te sfera akwarium to dla mnie nowość Obecnie wlasnie jestem na etapie wertowania książek zeby co nieco wybrac pod wzgledem niezbyt wymagajacych warunkow swietlnych
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2011, 08:03:34 »

Karimata nie nadaje się pod taki baniak zostanie zgnieciona. Lepszym materiałem będzie styropian np. 2cm. Krawędzie można później okleic folią meblową pod kolor szafki lub dać jakąś listwe zasłaniającą.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2011, 08:11:14 »

Podpowiedz mi jeszcze które parametry powinno sie bezwzglednie badac ??
Bezwzględnie to nic nie trzeba badać. Ale z najbardziej przydatnych to warto się zaopatrzyć w testy na pH, KH (twardość węglanowa, nie ogólna) i NO3. Reszta jest po mojemu zbędna.

1. Karimata jak najbardziej. Sam mam 576l na karimacie.

2. Większość roślin korzeniowych czerpie przez korzenie a nie liście. Dlatego jak chcesz zielsko to ziemia OK. Zwykła z kwiaciarni, nie żadna torfowa.

3. Jedna rada: nie przesadzaj Smiley

4. Zielsko bierz jakie Ci się podoba, tylko sprawdź sobie wymagania świetlne w necie. Aczkolwiek sporo roślin przy żyznym podłożu będzie rosło przy słabszym świetle niż zalecane i bez CO2. Aczkolwiek nie jest to regułą, niestety zielsko u jednych rośnie a u innych nie Wink Przy przesadzaniu woda się zasyfi, ale od tego masz filtry i podmiany, żeby ją wyczyścić. Jak wyrywasz zielsko w dojrzałym akwarium z samym żwirem, to syfu w wodzie też jest co niemiara.

5. Powodzenia Smiley

//edit do posta wyżej
Karimata nie nadaje się pod taki baniak zostanie zgnieciona. Lepszym materiałem będzie styropian np. 2cm. Krawędzie można później okleic folią meblową pod kolor szafki lub dać jakąś listwe zasłaniającą.
No i co, że zostanie zgnieciona? Uwierz mi, że cała nie wyparuje spod akwarium, i to ewentualne przysłowiowe ziarnko piasku spokojnie się w niej zmieści. 2 cm styropianu pod 200l to jak strzelanie z armaty do muchy. Powiedz mi w czym te 2 cm styropianu będzie lepsze od 2 mm karimaty na prostym blacie? (te 2 mm to przesadziłem, karimata aż tak się nie prasuje).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 08:16:20 wysłane przez ducze » Zapisane

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2011, 08:24:42 »

Właśnie styropianu chciałbym uniknąć Gdzies tu na forum znalazłem że ktoś stosuje podkład pod panele Co o tym sądzicie, bo zostało mi trochę tych droższych mat.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2011, 09:03:20 »

Podkład jak najbardziej się również nadaje. Mam jakiś najtańszy i najcieńszy pod małym akwarium i wszystko gra.

PS. Chyba, że blat od szafki jakaś zwichrowany, wtedy rozważ grubszy podkład (a raczej rozważ wtedy wymianę szafki Wink

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2011, 09:20:56 »

Ja mam podkład pod panele
jeśli masz równy blat jest to najlepszy mozliwy tani podkład- ma spora gęstość w odróżnieniu od styropianu dlatego nie zgodze się z baniakmaniakiem, nie ulega dużym odkształceniom tak jak styropian (żeby styropian przenosił ładnie obciążenie powinien wystawać za podstawę akwarium conajmniej o grubość a więc trochę lipa chyba że będzie to EPS 300 ale gdzie taki znaleść tanio), przenosi duże obciążenia jak na elastyczny materiał.
Ogólnie polecam wszystkim oczywiście pod warunkiem że mają równy blat  Good !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 09:28:26 wysłane przez szakallo » Zapisane

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2011, 09:30:12 »

cokolwiek podłożysz pod zbiornik, ma spełniać funkcję ochronną przed wszystkim co mogło się dostać pomiędzy zbiornik a blat szafki i wyrównywać ewentualne drobne nierówności blatu, więc każdy w miarę plastyczny materiał (jak pisał Ducze-będący w stanie "wchłonąć" przysłowiowe ziarnko piasku) będzie pasował. Ja mam styropian, bo akurat to miałem pod ręką, ale słyszałem też o grubszej piance pod panele.

Wydaje mi się, że 8 skalarów, 15 danio, 5 bocji i 5 kosiarek, to już będzie zupa rybna.
-skalary urosną i zbiornik może stać się dla nich za mały-może zamiast 8szt wybierz jakąś jedną parkę;
-kosiarki dorastają do rozmiarów płoci-chcesz mieć takie ryby w 100x40x50? Może lepiej stadko otosków?
-skoro planujesz rośliny-w tym łodygowce (a do tego ziemię pod żwir) to odradzam bocje, bo lubią robić przemeblowania w podłożu.

Co do oświetlenia-w wątku ze swoim zbiornikiem (patrz w podpisie) opisałem prosty sposób przerobienia pokrywy z dokładką kolejnych świetlówek. U Ciebie wystarczy dołożyć jedną dodatkową 30W, co można zrobić bez rozgrzebywania pokrywy i przy żyznym podłożu (a takie masz, biorąc pod uwagę, że będziesz używał dojrzałego żwiru z innego akwa) będzie Ci wszystko rosło-nawet bardziej wymagające rośliny i trawniki. W razie jakichkolwiek wątpliowości dotyczących przeróbki, pytaj śmiało-będę obserwował wątek.

Zamiast napowietrzacza, proponowałbym zmniejszenie obsady i ewentualne dołożenie roślin. Unikniesz w ten sposób zarówno przerybienia, jak i wybijania co2 z wody.

Do filtra zamiast węgla możesz zastanowić się nad innym złożem filtracyjnym-np. zeolitem.

Odnośnie roślin-odradzam żabienice i tym podobne 'wielkolistne' zielsko, bo szybko zajmą dużą część zbiornika, zaczną Ci przeszkadzać, a usówanie ich z akwarium nie jest tak proste i małoinwazyjne jak roślin ze słabszym systemem korzeniowym.
Na początek proponuję szybko rosnące, mało wymagające rośliny w jak największej ilości, aby uniknąć problemów z glonami. Możesz zastanowić się nad valisnerią na 3 plan, rotalą indicą (jeśli dołożysz trzecią świetlówkę), hygrocortyle, bacopą, eleocharisem na przód. W razie jakiś pytań w tej kwestii też chętnie pomogę.

pozdr

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2011, 09:33:28 »

Nigdy pianki !!
Lepiej styropian niż pianka do paneli

najlepiej coś z tej serii
http://www.arbiton.com/strony/1/i/229.php
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 09:38:03 wysłane przez szakallo » Zapisane

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2011, 10:02:57 »

Wielkie dzieki za tak liczne uwagi i komentarze Na prawde jest to dla mnie duza pomoc

Co do podkladu pod akwarium to zastosuje ta pianke pod panele Arbiton bo taka mam
Szafka a raczej komoda wlasnie sie robi u stolarza Wymiary 135dł x 57szer x 80 wys Blat 35mm wsparty na 4 przegrodach pionowych wiec na pewno wytrzyma te 300kg bez ugiecia

szakallo najpierw piszesz nigdy pianki a później sam podajesz do niej link Huh

vento
Skalary - musza zostac bo to prezen no i poprostu nie moge ich oddac Narazie od około roku bez problemu sie między sobą dogadują więc chyba nie jest źle
Kosiarki -  zalezy mi na nich ze względu na pożeranie glonów chociaż w ich miejsce można by wsadzić krewetki red cherry ale wtedy podobno odpadają Bocje
Bocja - została mi się jedna, nigdy nie zauważyłem żeby mi ryły w podłożu a bardzo mi sie podobają

Tak na prawdę teraz to sam już nie wiem poza tym że muszą być skalary

Jeszcze jedna jarzeniówka będzie ale z czasem narazie robie ledy i chce ogarnąć reszte tego bałaganu Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2011, 10:15:39 »

Kosiarki -  zalezy mi na nich ze względu na pożeranie glonów chociaż w ich miejsce można by wsadzić krewetki red cherry ale wtedy podobno odpadają Bocje

Kosiarki zajmują się glonami tylko kiedy są młode-później już olewają sprawę i czekają na wsypywany pokarm-to wiem z obserwacji zbiornika znajomego (300L z 5 kosiarkami wśród obsady). Przemyśl otoski, bo są dużo żywsze, mniejsze i świetnie wyglądają w grupie, a glonami zajmują się lepiej niż kosiarki. Jeśli chodzi o krewetki, to dorosłe amano dadzą radę zarówno z bocjami jak i skalarami, a są dużo ciekawsze niż redki. Jedyny problem z nimi polega na tym, że nie rozmnożysz ich w zbiorniku słodkowodnym (a raczej nie wychowasz w nim młodych). Za to żyją dość długo, więc będziesz miał okazję nacieszyć się widokiem tych, które kupisz.

pozdr

Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2011, 10:25:25 »

No dobra to w takim razie :
nienaruszalne skalary 8 szt
bocja - 5 szt
krewetki amano 10szt
otoski - 6szt
Czy cos jeszcze pasuje do takiej obsady ??

Gurami mozaikowe      
Danio pręgowane                              
Pielęgnica skośnopręga        - nigdy nie mialem                
Gupik                                    
Prętnik karłowaty           -nigdy nie mialem a wygladaja slicznie

i wracając do oswietlenia jaka swietlowke bys jeszcze polecil do tych 2x30W T8 Philips Aquarelle + Philips 865 + pokrywa oklejona srebrna folia odblaskowa + 2x odbłyśniki          
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 10:27:52 wysłane przez Szef » Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: