Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Chory glonojad  (Przeczytany 5953 razy)
Tomasz26
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 09, 2007, 11:41:20 »

Hej!
Mam wielką prośbę.Mam zbiornik wody 25l. jednego bojownika i 5 glonojadów,od paru dni widzę że jeden glonojad traci skórę i na grzbiecie ma tak jakby mięso na wierzchu.Inne tego nie mają.Ph mam 7.5,podmieniam wodę co tydzień 30%.Karmie codziennie płatkami , TUBI CUBI Tropical,Tropical WAFERS i zwykły pokarm granulowany.Wcześniej były razem z pawiookimi i one je skubały,dlatego musiałam założyć nowe akwarium żeby miały spokój.Proszę pomóżcie mi!Myśle żeby go wyłowić,ale on żyje i wolałabym go wyleczyć.Z góry dziękuję. Sad

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 09, 2007, 13:20:09 »

5 glonojadów w 25 litrach ??!! to chyba troche za mało  Undecided a co do glonojada schodzi mu skóra tak jak człowiekowi czy poprostu jednego dnia ma wszystko oki a drugiego już ma mięsko na wierzchu, nie wiem, ale jak bym zaczął obserwować bojownika u mnie zaczepiał wszystkie ryby i zagryzł małego glonka  Sad

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 09, 2007, 13:21:10 »

25 litrów  Huh i 5 glonojadów Shocked , podaj doładne parametry wody a napewno ktoś ci pomoże

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 09, 2007, 13:26:22 »

Może to bedzie jakas infekcja bakteryjna.
Możesz spróbować zastosowac kąpiele w jakiś preparatach o szerokim spektrum działania np. FMC
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2007, 13:27:34 »

Ale dziury w rybie tak przez tylko bakterie, jeżeli powstają przez noc to szczerze w to wątpie jeżeli np. przez tydzień jednak możliwe

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2007, 16:49:23 »

5 glonojadów w 25 litrowym akwa to nie ma się co dziwić!!!!!!! Pewnie nie choroba tylko któryś sie do niego przyssał i go załatwił albo się obdarł o coś a teraz go inne skubią

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 09, 2007, 18:34:09 »

Ja bym się tych glonków pozbył na Twoim miejscu, bo się męczą!!

Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 09, 2007, 18:46:26 »

Glonojady mają po 4-5cm.Także nie wiem czy się męczą.Mam groty i trochę roślin więc mają gdzie się chować.Bez przesady że jest ich dużo.Glonojad zawsze znajdzie sobie miejsce żeby się schować.Narazie są małe i będą w tym akwarium! Wściekły

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 09, 2007, 19:31:15 »

Ale wiesz do ilu rosną??!! Zdajesz sobie z tegp sprawe?? Do 12 cm a potrzebują min  100 litrów wpisz w Wikipedii nawet "zbrojnik niebieski" a dowiesz się sporo!!

Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2007, 19:35:43 »

Ale ja nie pisałam że będe trzymać je do końca życia w tym akwarium!!!Chciałam się dowiedzieć co mu dolega,ale widocznie każdy tu potrafi pisać swoje mądrości!Pielęgnice go obskubały,a teraz reszta dalej kończy.Ja tak uważam...Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. papa

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2007, 20:52:26 »

Przecież ja i wiśnia pisaliśmy, ze coś go mogło dziabnąć

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2007, 21:08:31 »

no właśnie napisaliśmy ci to więc CZYTAJ DOKŁADNIE POSTY!!!!!!!!!!!!!

Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2007, 21:02:09 »

To Wy nie umiecie czytać!!!W pierwszym poście napisałam że pawice je skubały a Wy mi piszecie że napewno się o coś otarł albo inne go obskubały jak ja dokładnie napisałam że go załatwiły.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2007, 21:04:01 wysłane przez Tomasz26 » Zapisane

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 10, 2007, 21:12:51 »

to jak wiesz co go załatwiło to o co ty pytasz?HuhHuhHuhHuhHuhHuh

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 10, 2007, 21:30:09 »

Jeżeli piszesz, że pawiookie go obgryzały, ale go przeniosłeś i problem nadal jest to pewnie co innego go gryzie, ale wiśnia ma racje to jak wiesz co mu jest to po co pytasz??

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: