Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe Akwarium - kosztorys i szczegoly  (Przeczytany 22250 razy)
Tadeus
Bywalec

« : Wrzesień 17, 2007, 14:50:32 »

Witam ;]

Moja druga polowka ostatnio wpadla na pomysl zakupu akwarium i przy okazji mnie rowniez wciagnela w to hobby.
Poki co kompletujemy zestawy poradnikow, przegladamy asortyment w sklepach i szukamy porad w necie.

Z tego co udalo nam sie ustalic to chcielibysmy akwarium slodkowodne, najlepiej 60l nieprofilowane. Wazne by bylo w miare naturalne, wiec zadnych plastikow, zatopionych statkow i innych smieci - conajwyzej lupinka kokosa. Do tego stosunkowo duzo roslinnosci i troche ciekawych, niewymagajacych rybek ;] Mimo setek tematow tu na forum ciezko jednak znalezc jeden calosciowy temat, z propozycjami zestawow.

Generalnie z tego co czytalismy to na 60l sensownym minimum jest 2x 15W ze swietlowek. Niestety prawie zadne gotowe zestawy (akwarium+pokrywa) nie maja dwoch miejsc na jarzeniowki a jedno to zdecydowanie za malo. Nie chcielibysmy czegos recznie dorabiac, jesli jest mozliwosc by na starcie cos takiego gotowego kupic.

Poki co optymalny wydawal sie zestaw ze sklepu zoologicznego (firma cos jak Brullix?) za 550zl z akwarium 60l i pokrywka z dwoma jarzeniowkami 20W, do tego z filtrem, grzalka, pokarmem i nawozem. Tylko ze to jednak dosc sporo kasy i nie wiemy czy na przyklad zarowek nie chcielibysmy zmienic by dopasowac do roslin i rybek.

Z tego co nam sie udalo obliczyc to akwarium naszych marzen powinno kosztowac mniej wiecej tyle :

- akwarium 80zl
- pokrywa 120zl
- 2x dobre jarzeniowki (na przyklad SERA?) 80zl
- filtr 50zl
- grzalka z termostatem -60zl

Czyli razem kolo 390zl bez roslin, rybek, nawozow, karmy itp. Czy to jest realistyczny kosztorys? I czy oplaca sie w ogole tyle wydawac na pierwsze, skromne akwarium ?

Gdybyscie na poczatku mogli tez wskazac jakas dobra oferte na dobre akwarium 60l z pokrywa na dwie jarzeniowki to byloby super ;]

Dzieki i pozdrawiam

P.S Swoja droga spodobaly nam sie skalary. Czy jest sens trzymac te ryby w ogole w tak malym akwarium ? A jesli jest to czesto sie zdarza by atakowaly inne ryby? Bo poradniki nie byly tu do konca zgodne ;]

EDIT: Znalazlem tego Brilluxa.. jednak 2x18W ale to tez starczy chyba > https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=21701&langId=1000&parent_category_rn=13051

Strasznie to drogie ale zakladajac, ze bysmy sie poswiecili to czy wszystkie czesci z tego zestawu sa dobre? Czy za duzo trzeba by z czasem wymieniac ? Ta grzalka ma termostat? Bo termoregulacja to chyba nie to samo..
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 15:33:18 wysłane przez Tadeus » Zapisane
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2007, 19:55:50 »

Odrazu ci cos doradze Tongue ja zaczalem od 20l akwa po kilku dniach stwierdzilem ze chce wieksze, kupilem 53l. Bylo przy nim zbyt duzo roboty i zaluje ze nie kupilem 126l akwa. Uzbieralem troche kasy i terazs kupuje chyba 160l akwa.Tak wiec moze zastanowcie sie nad wiekszym baniaczkiem Wink

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2007, 20:22:07 »

Dzieki ;]

Niestety mamy polke tylko 80x40cm. Zreszta wieksze akwarium to i mocniejsze grzalki, wydajniejsze filtry, mocniejsze swiatlo i szybko cena wymknie sie spod kontroli, a my poki co nie chcemy sie za bardzo finansowo w to angazowac.. i tak nasza minimalistyczna wersja to ze wszystkim kolo 600-700zl.

Na tej polce co mamy maksymalnie z marginesem bezpieczenstwa zmiesci sie chyba 80l.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2007, 20:23:41 »

za 700 zl poskladam ci 400 l jak chcesz Smiley)) na allegro jest dosc ofert uzywanych zbiornikow godnych zakupu Wink czesto na forum ida za bezcen po prostu w dobre rece
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2007, 20:28:54 »

Oczywiscie z tym 700zl chodzilo mi o naprawde wszystko, czyli akwarium z osprzetem + rybki, roslinki, ozdoby, nazwozy, karmy, testy,tlo itp

A o uzywanych w sumie nie myslelismy ale sie rozejrze. Swoja droga mam jeszcze jedno pytanko..

Czy w takich najprostszych modelach da sie wymienic te jedna swietlowke na inna porzadna ?

http://www.allegro.pl/item241274609_akwarium_63_l_proste_pokrywa_gratisy.html

I czy to jakosciowo w ogole jest do przyjecia?(pomijam tu juz fakt ze jest miejsce na tylko jedna swietlowke..) Bo w porownaniu ze sklepami baardzo tanio ;]

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2007, 20:32:00 »

pewnie ze sie da wymienic ba da sie jeszce jedna wsadzic Smiley

Ogłoszenia zamieszczamy w dziale Giełda.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 08:30:20 wysłane przez Emi » Zapisane
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2007, 22:49:50 »

No dobra, przekonaliscie nas chyba do 112 ;] Jesli faktycznie ma tam rybom byc lepiej i ma to byc latwiejsze do kontroli.

Co powiecie na ten zestaw ? http://www.allegro.pl/item243204585_kompletny_zestaw_112_litrow_super_jakosc_.html

0,36 W / litr czyli dosc przyzwoicie jak na gotowy zestaw i wszystko razem dosc tanio..

Czy czegos w tym jeszcze brakuje poza podstawka, zwirem i flora i fauna ?

A co do podstawki to lepsza taka > https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=11207&langId=1000&parent_category_rn=10653

Czy normalna mata ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 00:37:31 wysłane przez Tadeus » Zapisane
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2007, 06:11:36 »

Odrazu wam powiem ze grzalke to lepiej trzeba bedzie kupic innej firmy. pozniewaz aquael(owskie) Grzeja wode do kilku stopni wieksza niz jest ustawiona i caly czas sie zmienia. Ja raz malo nie ugotowalem rybek poniewaz bylo ustawione 25*C a wstaje rabo a tu na termometrze 34*C;/ ale filtr to chyba sama gabke. Radzil bym zakupic taki http://www.allegro.pl/item243327818_turbo_filter_650_aquaela_nowy_.html#photo. Mam taki w 53l akwa tylko mniejszy i bardzo dobrze filtruje wode wiec go polecam. Sama gabka na takie duze akwa nic nie da moim zdaniem

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2007, 13:14:53 »

No dobra akwarium zostalo zakupione - niestety tylko 60l bo w czasie tesu wytrzymalosci z kolega szafka zaczela zlowrogo trzeszczec ;]

W sklad zakupionego zestawu wejdzie

AKWARIUM 63 L PROSTE + POKRYWA+GRATISY (numer 241274609)
MATA POLIETYLENOWA POD AKWARIUM 60x30 (numer 243204605)
GRZAŁKA Z TERMOSTATEM 100W AQUAEL (numer 241071208)
FILTR KASKADOWY HAGEN AQUA CLEAR 20@18-76L@ (numer 242825975)

Grzalka niestety jedyna, ktora mial ten jeden sprzedawca, a chcielismy wszystko w jednej paczce kupic. W razie czego bedziemy ja uwaznie obserwowac i najwyzej sie wymieni. Filtr nam sie bardzo podoba ;]

W przyszlosci zastnawiamy sie ewentualnie nad zakupem tego > http://www.allegro.pl/item245924377__ekonomiczny_zestaw_philips_2x18w_zoolight.html < Chyba ze sie zmobilizujemy i zrobimy cos sami na podstawie instrukcji z tego forum ;]

Generalnie poki co wszystko zamknelo sie w 265zl razem z dostawa kuriera czyli chyba super ;]

Gdy przyjdzie wezmiemy sie za wybor flory i wystroju i oczywiscie pewnie znowu o cos zapytamy. Jak wyjdzie dobrze to sie oczywiscie pochwalimy.

Jesli macie jeszcze jakies rady albo pomysly to walcie smialo, przyda sie kazda pomoc ;]
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 18, 2007, 13:27:52 »

z ta grzalka to zes dowalil nie wiem czy ci wejdzie do zbiornika na wysokosc:) 30 wat wystarczyla by Smiley
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 18, 2007, 13:32:52 »

No na niej jest ze jest 50-100l ;]

Zreszta u mnie zawsze bardzo zimno to sie przyda :>
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 18, 2007, 13:40:11 »

To prawda, grzałkę powinno się dobierać do warunków w mieszkaniu i wielkości zbiornika. Grzałkę najlepiej kupować  kilka dni po założeniu akwarium. Jeśli mamy wysoką temperaturę w mieszkaniu to nawet do 200 l baniaka wystarczy 100W grzałka a jeśli mamy bardzo niską temperaturę to do 60 l przyda się 100W.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 18, 2007, 15:05:04 »

Lub może sie okazać, że grzałka tylko awaryjnie jest w szufladzie bo temperatura w mieszkaniu i świetlówki spokojnie podgrzewają wodę do 26 stopni Wink Tak jest u mnie Wink Aczkolwiek grzałka jest potrzebna, nawet jak nie w zbiorniku to własnie na wszelki wypadek jakby elektrociepłownie sie spóźniła w stosunku do aury Wink
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 18, 2007, 15:05:33 »

FILTR KASKADOWY HAGEN AQUA CLEAR 20@18-76L@ (numer 242825975)
Jesteś świadomy tego, że czeka Cię cięcie pokrywy? Niezbyt mila operacja. Roll Eyes
No i moim zdaniem filtr na styk.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 18, 2007, 16:07:51 »

Potwierdzam, sama mam ciętą pokrywę jak i wierconą aby zamocować dwie dodatkowe świetlówki. Zapomnij o gwarancji w takim wypadku na pokrywę.
Strony: [1] 2 3 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: