Tadeus
|
|
« : Wrzesień 28, 2007, 21:37:34 » |
|
Nie bede zasmiecal tematu z rybkami dla poczatkujacych i nie moglem za bardzo znalezc jednoznacznej odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.
Zawsze interesowaly mnie pielegnice ze wzgledu na ciekawe zachowania ale myslalem ze w zyciu nie wejda do 63l.
Przypadkiem sie natknalem na nie w wikipedii , pozniej przejrzalem jeszcze sporo roznych encyklopedii ryb online i w zdecydowanej wiekszosci pisza, ze w 60l mozna trzymac wygodnie maly haremik.
Z malych ktore sie do tego nadaja znalazlem :
- pieliegnice zolte (harem 2+1 ?) - ramirezki (para 1+1?) - kakadu (niby w 5 na 6ciu czytanych przeze mnie poradnikow pisza, ze wejda do 60l, ale sa wyraznie wieksze od zoltych, wiec wole wziac zolte by mialy wygodniej)
O ile o inteligentnym i fascynujacym zachowaniu zoltych czytalem sporo o tyle jakos o zachowaniach ramirezek nikt duzo nie pisze. Jakby ktos z obecnych albo bylych wlascicieli mogl sie jakos wypowiedziec to byloby super ;] Jesli istnieja pieliegniczki, ktore sie nadaja, a ich nie wymienilem to tez poprosze ;]
Aktualnie planuje cos w stylu - 1+2 pielegnice zolte - 6 otoskow (tu moze byc problem, bo pielegnice ponoc tez siedza przy dnie, moze lepiej neonki ?) - nic albo dwie zabki ;]
EDIT : smieszne sa przeklamania w zrodlach, co do zachowania stadnego tych ryb. Raz pisza, ze jedne dobieraja sie w pary a inne w haremy, a za drugim razem ze jest na odwrot ;]
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 22:25:28 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
cyba2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2007, 22:17:45 » |
|
Zdecydowanie polecam A.borelii dla początkującego pielęgniczkarza Co do układu - to z tego co pamiętam na forum Apisto pisano, że sprawdzają się obydwa - wszystko zależy od temperamentu samca Można wpuścić na początek parę, a w przypadku gdyby samiec zbytnio gnębił samiczkę można dodać drugą (w tym przypadku należy zadbać o wyraźny podział zbiornika na dwie części, przy pomocy np. większego korzenia). Jako rybki towarzyszące polecam otoski i 6-8 szt. drobnoustków obrzeżonych (Nannostomus marginatus).
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2007, 10:32:27 » |
|
Hmm mam okazje kupic pieliegniczki borelli "opal". One sie czyms roznia od normalnych zoltych (poza kolorem..)? Bo na zolte musialbym dluzej czekac.
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2007, 10:57:20 » |
|
Witam, Samiec odmiany "opal" jest cały niebieski, natomiast samiec odmiany "dzikiej" ma żółtą głowę. Tu masz link http://www.akwafoto.pl/fotoreport/ostrava2004/apistogramma.php . Potwierdzam to co pisze moja poprzedniczka. Na początek zdecydowanie pielęgniczka żółta. U mnie już trzeci raz złożyły ikrę. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2007, 14:25:21 » |
|
ogolnie pielegniczki zolte moim zdaniem sa ciekawsze od ramirezek mialem te oba gatunki oraz kakadu no i akarki paskowane (mam je takze obecnie) i moim zdaniem najciekawiej zachowuja sie akarki ale nie nadaja sie do twego akwa, jedynie zolte moim zdaniem "dzikie" sa ladniejsze niz opale ale to kwestia gustu co do trzymania ich w akwa to mialem miec 2 pary borelek a mam jedna samiczke na 3 smace i nie widze zeby cokolwiek niepokojacego sie dzialo wrecz przeciwnie, wszystkie plywaja razem i jedynie od czasu do czasu naprezaja pletwy przy sobie aby byla zachowana hierarchia w "stadzie" no i zeby zaimponowac samicy
|
|
|
|
8317910
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2007, 08:23:06 » |
|
Noo tak.. naszukalem sie i w koncu trafilem na parke pielegniczek w DiskusZoo. Byly dwie normalne zolte ale na moje oko to bylo dwoch samcow co zreszta sprzedawca potwierdzil, wiec postamnowilem ze wezme opalowe, bo tez calkiem niezle wygladaly w zbiorniku i podobno byla parka. Wyraznie powiedzialem ze chce samca i samice opalowe i oto co dostalem : Dla mnie to wyglada na dwa samce szczerze mowiac. Ktos moglby pomoc ? Poki co zyja w jednej dziupli i sie nie kloca ;]
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 08:34:36 wysłane przez Tadeus »
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2007, 09:19:15 » |
|
Witam, Na drugim zdjęciu masz na 100% samiczkę, na pierwszym wydaje mi się, że jest to samiec, ale nie jest to raczej Apistogramma borelli - pielęgniczka żółta. Nie chce robić reklamy, ale lepiej by było gdybyś te zdjęcia umieścił na forum Apisto.pl . Tam są ludzie którzy się na tym znają i na 100% Ci pomogą. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2007, 14:21:05 » |
|
to jest pielegniczka zolta ale w niezbyt dobrej kondycji... mimo wszystko jest to parka borelek samiczka sliczna, ale samiec.. szkoda gadac..
|
|
|
|
8317910
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 04, 2007, 15:58:38 » |
|
Hmm mam dla nich tetra Cichlid mini granules dla pielegniczek ale w ogole tego nie ruszaja, nawet jak im na glowe spadnie. Juz nawet im penceta pod ich dziuple podawalem i tez nic. Za to neonki sie ciesza i plywaja z wielkimi brzuszkami ;] Jedyne co wydaje sie ze te borelli jedza to cos z korzenia. Od czasu do czasu cos z niego zeskrobuja i wcinaja.
|
|
|
|
|
|
|
|
cyba2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 04, 2007, 21:26:40 » |
|
Pielęgniczki często wybrzydzają przy jedzeniu Mało kiedy chcą jeść jakieś suche pasze (jak sypię jakieś granulki/płatki moim to niektóre patrzą na mnie jakbym chciała je otruć ) Spróbuj z żywym wodzieniem albo dafnią. Albo mrożoną artemią.
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2007, 08:24:19 » |
|
Moje borelki też nie ruszają suchej karmy, jedynie mrożonki (wodzień, dafnia). Pokombinuj z takim pokarmem a zobaczysz, że rybcie poczują się lepiej. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik
Heh...
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2007, 17:23:22 » |
|
A słuchajcie ja mam ochote do 54l wrzycić parke pielegniczki motylowej(ramireza) i parke żójtej.No i 1 samca i 2 lub 3 samiczki prętnika trójbarwnego. Wypali
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik
Heh...
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2007, 17:47:55 » |
|
A i chciałem się też dowiedzieć o rozmnażanie tych rybek.Bo jak szukam na internecie to napiszą 2 zdania i "Bąć mądry i pisz wiersze" I czy łatwe jest doprowadzanie do tarła i czy łatwo jest odchować młode A i kto pilnuje ikry i czy dobrze ją pilnują
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2007, 17:53:03 wysłane przez papio »
|
|
|
|
|
|
|