Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Male pieliegniczki do 63l  (Przeczytany 5087 razy)
Tadeus
Bywalec

« : Wrzesień 28, 2007, 21:37:34 »

Nie bede zasmiecal tematu z rybkami dla poczatkujacych i nie moglem za bardzo znalezc jednoznacznej odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.

Zawsze interesowaly mnie pielegnice ze wzgledu na ciekawe zachowania ale myslalem ze w zyciu nie wejda do 63l.

Przypadkiem sie natknalem na nie w wikipedii , pozniej przejrzalem jeszcze sporo roznych encyklopedii ryb online i w zdecydowanej wiekszosci pisza, ze w 60l mozna trzymac wygodnie maly haremik.

Z malych ktore sie do tego nadaja znalazlem :

- pieliegnice zolte (harem 2+1 ?)
- ramirezki (para 1+1?)
- kakadu (niby w 5 na 6ciu czytanych przeze mnie poradnikow pisza, ze wejda do 60l, ale sa wyraznie wieksze od zoltych, wiec wole wziac zolte by mialy wygodniej)

O ile o inteligentnym i fascynujacym zachowaniu zoltych czytalem sporo o tyle jakos o zachowaniach ramirezek nikt duzo nie pisze. Jakby ktos z obecnych albo bylych wlascicieli mogl sie jakos wypowiedziec to byloby super ;] Jesli istnieja pieliegniczki, ktore sie nadaja, a ich nie wymienilem to tez poprosze ;]

Aktualnie planuje cos w stylu
- 1+2 pielegnice zolte
- 6 otoskow (tu moze byc problem, bo pielegnice ponoc tez siedza przy dnie, moze lepiej neonki ?)
- nic albo dwie zabki ;]

EDIT : smieszne sa przeklamania w zrodlach, co do zachowania stadnego tych ryb. Raz pisza, ze jedne dobieraja sie w pary a inne w haremy, a za drugim razem ze jest na odwrot ;]
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 22:25:28 wysłane przez Tadeus » Zapisane
cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2007, 22:17:45 »

Zdecydowanie polecam A.borelii dla początkującego pielęgniczkarza  Smiley
Co do układu -  to z tego co pamiętam na forum Apisto pisano, że sprawdzają się obydwa - wszystko zależy od temperamentu samca  Wink Można wpuścić na początek parę, a w przypadku gdyby samiec zbytnio gnębił samiczkę można dodać drugą (w tym przypadku należy zadbać o wyraźny podział zbiornika na dwie części, przy pomocy np. większego korzenia).
Jako rybki towarzyszące polecam otoski i 6-8 szt. drobnoustków obrzeżonych (Nannostomus marginatus).

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2007, 10:32:27 »

Hmm mam okazje kupic pieliegniczki borelli "opal". One sie czyms roznia od normalnych zoltych (poza kolorem..)? Bo na zolte musialbym dluzej czekac.
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2007, 10:57:20 »

Witam,
Samiec odmiany "opal" jest cały niebieski, natomiast samiec odmiany "dzikiej" ma żółtą głowę. Tu masz link http://www.akwafoto.pl/fotoreport/ostrava2004/apistogramma.php . Potwierdzam to co pisze moja poprzedniczka. Na początek zdecydowanie pielęgniczka żółta. U mnie już trzeci raz złożyły ikrę.
Pozdrawiam
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2007, 14:25:21 »

ogolnie pielegniczki zolte moim zdaniem sa ciekawsze od ramirezek Grin mialem te oba gatunki oraz kakadu no i akarki paskowane (mam je takze obecnie) i moim zdaniem najciekawiej zachowuja sie akarki ale nie nadaja sie do twego akwa, jedynie zolte Grin moim zdaniem "dzikie" sa ladniejsze niz opale ale to kwestia gustu Grin co do trzymania ich w akwa to mialem miec 2 pary borelek a mam jedna samiczke na 3 smace i nie widze zeby cokolwiek niepokojacego sie dzialo Grin wrecz przeciwnie, wszystkie plywaja razem i jedynie od czasu do czasu naprezaja pletwy przy sobie aby byla zachowana hierarchia w "stadzie" no i zeby zaimponowac samicy Grin

8317910

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2007, 08:23:06 »

Noo tak.. naszukalem sie i w koncu trafilem na parke pielegniczek w DiskusZoo.

Byly dwie normalne zolte ale na moje oko to bylo dwoch samcow co zreszta sprzedawca potwierdzil, wiec postamnowilem ze wezme opalowe, bo tez calkiem niezle wygladaly w zbiorniku i podobno byla parka.

Wyraznie powiedzialem ze chce samca i samice opalowe i oto co dostalem :

Dla mnie to wyglada na dwa samce szczerze mowiac. Ktos moglby pomoc ?

Poki co zyja w jednej dziupli i sie nie kloca ;]
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2007, 08:34:36 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2007, 09:19:15 »

Witam,
Na drugim zdjęciu masz na 100% samiczkę, na pierwszym wydaje mi się, że jest to samiec, ale nie jest to raczej Apistogramma borelli - pielęgniczka żółta. Nie chce robić reklamy, ale lepiej by było gdybyś te zdjęcia umieścił na forum Apisto.pl . Tam są ludzie którzy się na tym znają i na 100% Ci pomogą.
Pozdrawiam
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2007, 14:21:05 »

to jest pielegniczka zolta ale w niezbyt dobrej kondycji... mimo wszystko jest to parka borelek Grin samiczka sliczna, ale samiec.. szkoda gadac..

8317910

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 04, 2007, 15:58:38 »

Hmm mam dla nich tetra Cichlid mini granules dla pielegniczek ale w ogole tego nie ruszaja, nawet jak im na glowe spadnie. Juz nawet im penceta pod ich dziuple podawalem i tez nic.
 Za to neonki sie ciesza i plywaja z wielkimi brzuszkami ;]
Jedyne co wydaje sie ze te borelli jedza to cos z korzenia. Od czasu do czasu cos z niego zeskrobuja i wcinaja.
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 04, 2007, 16:10:05 »

moje tez nie jedza z toni tylko szukaja i zbieraja w dnie wiec to normalne Wink jak sie przyzwyczaja do akwarium to na pewno zaczna jesc normalnie Grin

8317910

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 04, 2007, 21:26:40 »

Pielęgniczki często wybrzydzają przy jedzeniu  Wink Mało kiedy chcą jeść jakieś suche pasze (jak sypię jakieś granulki/płatki moim to niektóre patrzą na mnie jakbym chciała je otruć  Wink)  Spróbuj z żywym wodzieniem albo dafnią. Albo mrożoną artemią.

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2007, 08:24:19 »

Moje borelki też nie ruszają suchej karmy, jedynie mrożonki (wodzień, dafnia). Pokombinuj z takim pokarmem a zobaczysz, że rybcie poczują się lepiej.
Pozdrawiam
papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2007, 17:23:22 »

A słuchajcie ja mam ochote do 54l wrzycić parke pielegniczki motylowej(ramireza) i parke żójtej.No i 1 samca i 2 lub 3 samiczki prętnika trójbarwnego.

Wypali Huh

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2007, 17:47:55 »

A i chciałem się też dowiedzieć o rozmnażanie tych rybek.Bo jak szukam na internecie to napiszą 2 zdania i "Bąć mądry i pisz wiersze"

I czy łatwe jest doprowadzanie do tarła i czy łatwo jest odchować młode Huh

A i kto pilnuje ikry i czy dobrze ją pilnują  Grin
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2007, 17:53:03 wysłane przez papio » Zapisane

bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2007, 21:43:16 »

masz zbyt mala powierzchnie dna na dwa gatunki pielegniczek! jakbys chcial wychowac mlode to musisz miec miekka wode w akwa! nie musiszspecjalnie zachecac rybek bo jak maja ochote to robia co trzeba a jak nie maja to nie Grin przy zoltych pilnuje samica i pilnuje bardzo dobrze Grin

8317910

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: