mdramski
|
|
« : Maj 04, 2004, 01:05:25 » |
|
Bardzo ciekawy dział. Może ja zaproponuję temat pokryw. Moją dostałem w komisie razem z akwarium, ale niezbyt mi odpowiada, a te co mi leżą są niezwykle drogie. Macie jakieś pomysły dotyczące materiałów, wykonania itp. :?:
|
|
|
|
|
|
|
cyd
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2004, 07:41:39 » |
|
pleksi, spienione pcv, panele podłogowe czy płyta meblowa (te dwa ostatnie otpowiednio zabezpieczone jakimś lakierem oczywiście nie do paznokci miłego budowania
|
|
|
|
Coś co zwykle pragniesz zbliżyć do ust Raz zdaje się być bliskie Raz dalekie Wciąga cię bezreszty w dziwną Między niewinnością a grzechem
|
|
|
wirek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2004, 10:53:05 » |
|
Odradzam wszelkie materiały drewnopochodne. Tego się nigdy nie da tak struć ani zaimpregnować, żeby w wilgotnym ciepełku żadne algi się nie rozwinęły. 7 lat temu zrobiłem pokrywę ze sklejki żeglarskiej i paneli. Dodatkowo impregnowałem. Co jakiś czas suszyłem i poprawiałem izolację. Mimo to puchnie. Zbieram już siły na pokrywę klejoną i skręcaną z PCV i aluminium
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2004, 11:48:59 » |
|
Ja mimo wszystko będę miał pokrywę ze sklejki. Wiem że jeśli źle ja zabezpieczę to moge mieć problemy. Będę w tym bardzo dokładny i nie zostawie ani odrobiny miejsca bez lakieru . Dla drewna ważne jest bardzo żeby nie było ono mokre (wilgotne) przed lakierowaniem bo inaczej cała praca na nic się zda. jakie będą tego efekty zobaczymy, w pokrywie oprócz standardowego oświetlenia chce zainstalować oświetlenie nocne z diod. (bardzo mi się podoba ) Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2004, 15:48:03 » |
|
7 lat to niezły wynik
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec
Przyjaciel Wiosny
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2004, 18:01:17 » |
|
bardzo ciekawy opis budowy pokrywy znajdziecie na http://www.akwa-oli.republika.pl/budowapokrywy.htmlsam powoli się przymierzam do zrobienia podobnej.
|
|
|
|
gg:1384140
|
|
|
Przem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2004, 21:02:02 » |
|
Sebastian, jedno jest pewne, nie masz ciemno w aqwa...
|
|
|
|
|
|
|
Horpyn
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 04, 2004, 22:15:36 » |
|
Bardzo ciekawy pomysł z tego linka tylko ciekawe czy "u mnie na wsi" znajdę to spienione PVC i ile to kosztuje mam nadzieję że tańsze to od plexi bo obudowę to będę robic napewno tylko z czego to sie jeszcze zastanawiam.
|
|
|
|
Powrót do pasji z przed lat. Aktualnie 400l paletki i parę innych... Pozdrawiam !!!
|
|
|
wirek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2004, 06:49:41 » |
|
Dostępność spienionego PCV jest wałkowana na "zaprzyjaźnionym forum" od dłuższego czasu. Ja byłem parę dni temu w Castoramie we Wrocławiu. Jest tam do nabycia spienione PCV koloru białego, arkusz grubości 3 mm o formacie 100x50 cm za niecałe 15 zł, 100x100 za 38 zł, a arkusze 6 mm 100x50 za 38 i 100x100 za 77. Jest też podobny asortyment plexi i polietylenu ale ze 3 razy droższy. Jeżeli nie masz Castoramy pod ręką, to na pewno w Twoim rejonie jest jakiś inny market budowlany. Z moich doświadczeń ze sklejką, to radziłbym szczególnie dokładnie zabezpieczyć rejon gdzie mogą pojawiać się na pokrywie kropelki wody, np. sąsiedztwo wypływu filtra, napowietrzacza itp.
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2004, 17:14:49 » |
|
Sebastian, jedno jest pewne, nie masz ciemno w aqwa... Za to licznik kręci sie jak karuzela .Nie, nie jest tak źle, stateczniki elektroniczne robią swoje.Ja mam skromne 0,72W/l, niektórzy mają 1W/l.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Silver
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2004, 23:18:50 » |
|
liczysz 0,72 wata\litr dzieląc przez objętość samej wody czy pojemność zbiornika ?
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 26, 2004, 17:03:55 » |
|
a może dysponuje ktoś projektem rozplanowania całej elektryki w tej pokrywie :?: :?: :?: :?:
Chodzi mi o to co do czego podłączać jaka kolejnośc.
Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 26, 2004, 21:37:41 » |
|
liczysz 0,72 wata\litr dzieląc przez objętość samej wody czy pojemność zbiornika ? Pojemność zbiornika netto, czyli samej wody.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Silver
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 27, 2004, 12:27:29 » |
|
stosując tę metodę oblicznia obecnie mam 1W\l światła z jarzeniówek + 14W światła świetlówki kompaktowej (do doświetlenia boku zbiornika-jeden bok zostaje ciemny na potrzeby mchu jawajskiego i bocji -choć jest uchwyt do zamocowania świetlówki kompaktowej to jednak chyba zostanie ciemnośc )
|
|
|
|
|
|
|
|