Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak obniżyć twardość wody?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak obniżyć twardość wody?  (Przeczytany 17160 razy)
Riczi
Stały użytkownik

« : Lipiec 27, 2004, 19:56:52 »

Jest jakiś preparat lub sposób, żeby obniżyć twardość wody? Nie mam z kąd wytrzasnąć taką wodę, a deszczówka jest nie dobra.

Mam akwa. 83.538l, 6 skalarów, 2 kiryśniki czarnoplame, liposarcus multiradiatus - plecostomus, mieczyk czerwony, 2 gupiki, 7 neonów inessa, żabka - karlik szponiasty oraz 2 ampularie. Hodowcą jestem od roku. Mam 16 lat. Urodziły się młode skalary
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 27, 2004, 20:15:12 »

np dolewaj do akwa wody demineralizowanej lub destylowanej(to pomaga serio sam to stosuje

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 27, 2004, 20:15:19 »

Przepuscic wode przez RO  :roll: . Przy podmianie dodawac wody destylowanej. Pozbyc sie z akwarium skalek wapiennych, muszli itp. Uzyc aquafixu (czy czegos takiego).

pozdrawiam
asmi
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2004, 21:41:41 »

Tyle, że filtr RO to spory wydatek  :?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 28, 2004, 15:28:20 »

Jak akwa małe to można dolewać wody destylowanej przy podmianie, gdy jest większe to filtr R.O. lub jakiś kationit, poszukaj bo sporo tego było na forum, zobacz w dziale "Woda" .

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2004, 14:15:07 »

A jeśli dolewać wody destylowanej, to w jakich proporcjach, żeby nie przesadzić. Czy dolewanie wody przegotowanej też będzie skuteczne?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
Darp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2004, 23:56:21 »

Witam.
Na początek witam po raz pierwszy wszystkich forumowiczów.
Jestem zielony w dziedzinie akwarystyki a zostałem "zmuszony" do założenia akwarium.
Niestety początki były fatalne.
Postepowałem zgodnie z trochę chaotycznymi wskazówkami pana w sklepie, który akwarium mi sprzedał.
Po pierwsze wodę zgodnie z zaleceniem przefiltrowałem Britą - dopiero teraz doczytałem że nie powinienem.
Po drugie wciśnięto mi jakieś plastikowe imitacje roślin-a one przecież nie wpłyną na stabilizację flory w nowym akwa.
Kamyki strasznie zanieczyszczone.
Potem po tygodniu zalecono mi wpuścić welony.
Efekt-niestety ryby tego nie przeżyły. Ja teraz ślęczę nad książkami i forum i zaczynam od nowa.
Ale wracając do tematu wody.
Czy aby woda "destylowana" jest OK.
W zasadzie woda kupowana w 5-litrowych bańkach po 3-5 zł nie jest destylowana ale demineralizowana.
Może być demineralizowana metodą mechaniczną tzn odwróconej osmozy (OK) albo metodą wymiany jonowej (Huh).
I tu może być podobnie jak z filtrami Brita.....
Też mam twardą wodę z kranu:
PH8
TwO 20
TwW 18
Z brity jest (PH 6.2, TwO 8, TwW 6).
Ja chyba po prostu dobiorę skład ryb do wody a nie odwrotnie, choć musze jeszcze skończyć literaturę...
Pozdrawiam i życzę jak najmniej kłopotów z ...wodą
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski,
3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 24, 2004, 00:08:05 »

Jeśli zalejesz akwarium w stu procentach wodą destylowaną czy po filtracji RO, to nie ma mowy, aby coś przeżyło. Jest to woda pozbawiona nie tylko szkodliwych substancji, ale też wszelkich innych mikroelementów potrzebnych do życia. Taką wodę można stosować jedynie jako uzupełnienie przy podmianie i wtedy taka filtracja spełnia swoją rolę znakomicie.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2004, 14:41:16 »

Cytat: mdramski
Taką wodę można stosować jedynie jako uzupełnienie przy podmianie ...

Niekoniecznie, są jeszcze dwa wyjscia, można do filtra RO podłączyć dodatkowy wkład tzw. mineralizotor lub dodawać nawóz mineralny.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 24, 2004, 18:19:37 »

Masz rację, ale mi chodziło o wyjaśnienie mitu, że woda z RO czy destylowana jest idealna dla ryb.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 24, 2004, 20:52:17 »

Może tak jeszcze wyjaśnijmy czemu SAMA woda destylowana czy z RO jest zła. Ano rybki w takiej wodzie PO PROSTU SIĘ ROZPUSZCZĄ  czyli  wypłukają z własnych związków i płynów ustrojowych, najogólniej mówiąc.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 24, 2004, 21:38:37 »

To w jakich proporcjach można dodać wody destylowanej aby obniżyć ph?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2004, 21:53:29 »

Zacznij od małych porcji i po prostu mierz pH. Innej rady chyba nie ma. Zmiana pH nie może być także gwałtowna, ryba prędzej przetrzyma niekorzystne pH niż jego duże zmiany.
JIN5
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 05, 2004, 22:40:01 »

A ile mam dolewać wody destylowanej do normalnej wody??

60 l. 57 Głupiczków, Labeo i 2 Kirysy  30l. 25 młodych Molinezji, 6 Neonów

WWW.NFSUCENTER.TK i WWW.FORUMAQUA.IR.PL
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 05, 2004, 22:53:12 »

Raczej niewiele, aby skok pH nie był zbyt duży. Musisz to zmierzyć testem.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: