Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: ślimaki  (Przeczytany 11059 razy)
bogdan110
Nowy
*

« : Sierpień 30, 2003, 16:34:14 »

W moim zbiorniku 180l pojawiły sie slimaki które bardzo szkodza rosliną, czy może ktos podpowiedziec jak sie ich pozbyc? chodzi o to ze nie chce ruszac dna poniewaz rosliny pieknie sie ukorzeniły i rozrosły  Bogdan
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2003, 23:32:29 »

można odławiać ję reką albe gdyby nie była to syzyfowa praca to pewnie nie pisałbyś o tym na forum. Można zwalczać je biologicznie używając niektórych gatunków ryb. Zwłaszcza bocje znane są z tego że uwielbiają ślimaki.Lubią je też kiryśniki czarnoplame ale już w mniejszym stopniu i pod wrunkiem że ślimaki są małe. Można też zastosować chemię, preparaty przeciwko ślimakom znajdziesz w sklepie akwarystycznym.

Mistek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2003, 17:46:31 »

Można do kawałka jakiegoś warzywa (np. marchewka) przyczepić nitkę i opuścic na dno, gdy ślimaki wejda na warzywo wyciagasz je i odczepiasz ślimaki. Wsadzaj warzywo do czasu gdy  ślinaki przestaną na nim siadać. Ten sposób poskutkował u mnie ale nie wiem czy u ciebie będzie działał u ciebie.
PS. Ja sobie zostawiłem pare ślimaków w słoiku (dużym) na wypadek gdzyby znowy pojawiły mi sie glony
gregor
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2003, 15:55:14 »

można dodać do wody soli - to skutecznie uśmierci slimaki
tylko nie dodawaj zbyt dużo - bo pozostałych  mieszkańców akwarium uśmiercisz ;-)
bogdan110
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2003, 18:35:30 »

wszystko ok tylko powiedz mi jeszcze ile tej soli wsypac na 180 l
Krzyś
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2003, 13:05:17 »

Witam ostatnio stałem sie posiadaczem 2 ramirezke miałem kłopoty ze ślimakami ale takimi małymi max wielkości ziareka pieprzu zauwarzyłem ze ramirezy z upodobanie wyskubują je i zredukowały ich liczbe z kilkudziesieciu do kilkunastu od taka moja obserwacja Pozdrawiam
agataslimaki
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2003, 20:08:05 »

Czy wiecie może jaką łacińską (ewentualnie pełną polską) nazwę naszą popularne w akwariach ślimaki? Bardzo proszę o pilną odpowiedź. Z góry dziękuję.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 07, 2003, 22:07:50 »

To ampularie. Mam na myśli te złoto-białe lub pasiaste (nazwijmy je "dzikimi") z długimi czułkami.

gregor
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 08, 2003, 07:50:45 »

ile soli ??
dość trudne pytanie- bo to zalezy jakie masz ryby i rośliny (każdy gatunek jest inaczej podatny na zmiany właściwosci wody)
przyjeło sie stosowac ok. 1 płaskiej łyżeczki soli na 8-10l wody
ale to powinieneś zrobić doświadczalnie - najlepiej zakup odowiednie preparaty do sprawdzania twardosci wody -BO dodawanie soli do wody - ZWIEKSZA TWARDOSC WODY - i dodawaj tak aby nie przekroczyć warunków "extramalnych" (w literaturze mozesz sprawdzic jaki jest górny pułap twardości wody dla twoich tyb i roślin)
za dużo soli - uśmiercisz  - za mało - nic nie da
jak kuracja pomoże to wymien czesciowo wode (okolo 1/3 -1/5) na świeżą(odstaną)
agataslimaki
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 08, 2003, 13:18:57 »

Lukas, moje ślimaki są brązowe, o kształcie muszli zbliżonym do "klasycznego" ślimaka lądowego. Czy istnieje jakiś klucz do oznaczania mięczaków?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 08, 2003, 22:26:16 »

Ampularie też bywają brązowe. W zasadzie w naszych sklepach trudno dostać ślimaki innych gatunków. Oczywiście pomijam te drobiazgi które czasem można przynieść wraz z roślinami , i które szybko stają się plagą w akwarium. W zasadzie to nie wiem czy istnieje jakiś klucz do oznaczania gatunków mięczaków (pewnie tak , ale ja nie mam do niego dostępu). Poszukaj w internecie ,na pewno znajdziesz  jakiś "fantyków" ślimaków itp. Ja raczej do nich nie należę. Znam w zasadzie tylko podstawy ich chodowli i pielęgnacji.

agataslimaki
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 09, 2003, 17:10:09 »

To coś zostało przyniesione właśnie z roślinami, a w internecie nic nie znalazłam. Bardzo dziekuję za wiadomość.
Itsumo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 22, 2003, 17:14:34 »

Co do odłowu ślimaków...  jest jeszcze jeden pokrewny sposób: do woreczka lnianego lub bawełnianego (musi być naturalne włókno) wkrajasz odrobinę mięsa.

Do tego mocujesz sznurek i całość wkładasz na dno akwarium po zgaszeniu światła, najlepiej wieczorną porą.

:!: Ważne aby w woreczku był otwór u góry aby slimaki mogły tam się dostać a nie ryby.  :!:

ślimaki mają lepiej wykształcony "węch" i żerują raczej nocą.

Po paru godzinach lub wcześnie rano wyciągasz worek i stado ślimaków. Operację powtarzasz do wyczerpania "zapasu" slimaków.

Metod chemicznych nie polecam. Zostanie ci masa trucheł w akwarium i skorup, które po jakimś czasie jednak zaczynają oddziaływać na skład chemiczny wody. Po za tym oferowane środki chemiczne są w pewnym stopniu też szkodliwe dla małych ryb i deklikatnych gatunków roślin.

Ryby głosu nie mają?
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 22, 2003, 18:58:54 »

witam!
agata,  te slimaki w twoim akwarium to zatoczki rogowe, albo błotniarki stawowe (raczej błotniarki).moim zdaniem najlepszym sposobem na zwalczenie slimaków jest zakup jakiejs rybki z rozdymkowatych (ok. 5-8 zł.).Rozdymkowate to bezwzgledni tepiciele slimaków.Miałem raz błotniarki, kupiłem jakaś rozdumkowatą(nie pamietam nazwy) i w 2 dni zlikwidowała 30 ślimaków !!Zostały tylko puste domki.ale uwazaj rozdymkowate moga byc agresywne wobec innych rybek.Jesli nie chcesz wydawać kasy to zrób ten trik z workiem i kawałkiwm miesa czy marchewka. :wink:

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Październik 22, 2003, 19:01:33 »

<b>SORRY bogdan 110 zamiast agataslimaki...

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: