Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się dzieje z roślinami?  (Przeczytany 17877 razy)
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 08, 2005, 18:11:09 »

witaj.
od dłuższego czasu obserwuję tę dyskusję (na początku nawet brałem udział ale szybko stwierdziłem, że brakuje mi kompetencji Smiley ) i jedyne co moge stwierdzić to fakt, iż podwodne ogrodnictwo to CIĘŻKI kawałek chleba... ile trzeba się nacierpieć, ile roślin trzeba stracić, żeby móc się cieszyć pięknym zielonym gąszczem roślin (i nie mówie tu o żabienicach i zwartkach Smiley )
z drugiej strony - niektórzy w ogóle nie dbają specjalnie o swoje rosliny - nie stosują wyrafinowanych nawozów na bazie PPMD, nie podają CO2 a rośliny chcą im wyleźć z akwarium - to niesprawiedliwe Smiley (czyżby byli szczęściarzami, których wodociągi obdarzają wyjątkowo dobrą (miękką) kranówą?

a wracając do tematu - kupiłeś testy na NO3 i fosforany firmy RATAJ?
zauważyłeś jak fatalnie jest skomponowana skala barwna w teście na NO3? to jakiś koszmar - same odcienie fioletu. a woda we fiolce ma różne kolory w zależności od odległości od źródeł światła (okno, lampa). przy każdym pomiarze głowie się nad wynikiem i jedyne czego jestem pewien to fakt, że azotany SĄ w mojej wodzie albo ich NIE MA...

tak swoją drogą. pisałeś, że są błędy w instrukcji tesu na fosforany - a w tej na NO3 też? ja do badania biorę 1ml wody z akwa i 9 ml wody destylowanej (zgodnie z instrukcją) - to dobrze czy nie?
i jak stosujesz ten odczynnik z trzeciej buteleczki - pisałeś coś badaniu poprawności wskazań testu, ale nie wiem jak tego dokonać...
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 09, 2005, 07:39:19 »

Cytat: rob1979

od dłuższego czasu obserwuję tę dyskusję (na początku nawet brałem udział ale szybko stwierdziłem, że brakuje mi kompetencji Smiley

Mnie też brakuje kompetencji, ale się kiedyś trzeba zacząć :wink:  Na szczęście druga strona tego dialogu jest mądrzejsza, no i dobrze że się również odezwałeś bo z tym testem na PO4 to dałeś ..., ale to niżej.

(i nie mówie tu o żabienicach i zwartkach Smiley )

Dwa lata temu nic nie robiłem i miałem piękne rośliny, a teraz nawet zwartki nie rosną i nic nie wiem  :shock: , ale po to tu piszę.

(czyżby byli szczęściarzami, których wodociągi obdarzają wyjątkowo dobrą (miękką) kranówą?

to pewnie tak jak w życiu, jedni cieżko charują, a inni..., my szczęścia nie mamy ale cieżką pracą dojdziemy do pięknych roślinek Cheesy

a wracając do tematu - kupiłeś testy na NO3 i fosforany firmy RATAJ?
zauważyłeś jak fatalnie jest skomponowana skala barwna w teście na NO3?

jednym słowem czeski film (czeski test)

tak swoją drogą. pisałeś, że są błędy w instrukcji tesu na fosforany - a w tej na NO3 też? ja do badania biorę 1ml wody z akwa i 9 ml wody destylowanej (zgodnie z instrukcją) - to dobrze czy nie?
No i pewnie PO4 wychodzi (0)

Znalazłem na holendrach poprawną instrukcję po polsku. Jak przeczytasz, to się pewnie zdziwisz :shock: http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=8067&highlight=rataja+test+po4
Wlewasz 10 ml wody z akwarium i wtedy 10 kropelek z tej żótej buteleczki. Mała różnica co? Roztwór będzie 10 x "mocniejszy" i więcej fosforu, prawda?
Co do tej drugiej butelki to jest tam próbka 25 mg/l. No i właśnie wtedy używasz wody dest. Wlewasz 1 ml tego preparatu i dopełniasz do 10 wodą destyl. Nast. wlewasz 10 kropel tego z żółtej butelki (jak w normalnym teście) i odczytujesz wynik. Powinno wyjść 2,5 mg/l. Chyba logiczne prawda? wlałeś 1 ml 25ppm, dodałeś 9 ml wody dest. i ma wyjść 2,5. Normalka, czysta proporcja
WODA DEST JEST TYLKO PRZY MIERZENIU POPRAWNOŚCI NA 2,5 PPM.
Jak nie wierzysz to masz jeszcze stronkę RATAJ'a. Co prawda czeskiego nie znasz (ja też nie) ale się doczytasz.
http://www.rataj-spk.cz/monatze/montaze.htm
Tak samo możesz sprawdzić destylkę, lejesz 10 kropli wody dest i 10 kropli z "żółtej". Powinno wyjść zero. CHyba kumasz!?
W teście na NO3, lejesz faktycznie destylkę, instrukcja jest poprawna.
Jak widzisz, dobrze że się włączyłeś do rozmowy Cheesy  A tak poważnie to czy już zdążyłeś lać fosfor (bo ja tak) Ciekawe jaki masz teraz poziom?. Zmierz i daj znać.
Ja mam obecnie NO3 ok. 10, PO4 ok. 2. Piszę około bo te barwy mogą człowieka wykończyć.
Po tym wszystkim wiemy, dlaczego jak ktoś nic nie robi , to ma lepiej. Po takich testach wychodzi faktycznie że lepiej nic nie robić. :?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 15, 2005, 07:47:54 »

Po dwóch miesiącach uporałem się z nitkami. Wzrost roślin jest dobry (tych łatwiejszych).
Poziom fosforanów z 2,5 spadł do ok. 1.0, a azotany spadają do zera i zacząłem nawet dodawanie KNO3. Podaję 5 ppm i po 3 dniach mam zero :!: Czy cały czas podawać, bo żebym nie przedobrzył :?:
Nitek już nie ma, ale są cyjanobakterie na starszych liściach  (ciemnozielone bardzo drobne punkty) i małe jasnozielone punkty na szybach. Jednej plagi się pozbyłem, to druga zaczyna mnie nękać, ale ogólnie nie jest tak źle. Niektórzy fachowcy piszą że pewne ilości glonów jeśli się pojawiają to dobra oznaka i rośliny tez ruszą, a glony później znikną.
Mam jeszcze pytanie odnośnie Symfonii. Podejrzewam że mam mieszankę Symfonii, Fe z 10 g K2SO4 na 500 ml. Czy nie jest za mało potasu, jeśli dozuję 2,5 ml na dzień? Wychodzi niewiele ponad 1 ppm na tydzień.
Pozdrawiam

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #48 : Sierpień 14, 2005, 11:14:29 »

Wcześniej nie miałem dostępu do sieci, cały czas uskuteczniałem jakies remonty itp. :? ale teraz jestem na stałe podpięty do sieci i moge pomóc jesli będe umiał :wink:

Po dwóch miesiącach uporałem się z nitkami. Wzrost roślin jest dobry (tych łatwiejszych).

konkretnie gatunkami poproszę .... Smiley

Poziom fosforanów z 2,5 spadł do ok. 1.0, a azotany spadają do zera i zacząłem nawet dodawanie KNO3. Podaję 5 ppm i po 3 dniach mam zero Exclamation Czy cały czas podawać, bo żebym nie przedobrzył Question

podawaj więcej KNO3 :idea: jeśli masz test staraj się utrzymywac azotany na stałym poziomie a PO4 (zwiększaj po mału azotany i obserwuj po4) na pewno spadnie do wartości uznawanych za odpowiednie t.j. <1 ppm

Nitek już nie ma, ale są cyjanobakterie na starszych liściach (ciemnozielone bardzo drobne punkty) i małe jasnozielone punkty na szybach.

cyjanobakterie nie maja postaci zielonych punktów :!: są to zielone "prześcieradła" rozpostarte gdzie się tylko da, jesli pamiętasz zdjęcie zapuszczonego zbiornika, które dałem chyba w tej dyskusji to to wszystko sa własnie cyjano ...

jesli masz zielony pył na szybach to znaczy, że widac juz koniec Twojej walki, jest to sytuacja "pożądana" w walce z glonami ... jest to znak, że kumulują się fosforany = zwiększ NO3 (ale ostrożnie)

osobiście obecnie nie ufam, żadnej z teorii o przyczynach plag cyjano, gdyż każdy zbiornik rządzi się iinym prawami, więc każdy hodowca będzie miał inne doświadczenia w tym zakresie, jednak przychyliłbym się temu, że rosną one wtedy gdy stworzymy w akwarium niszę, którą będa one w stanie wykorzystać "receptą" byłoby dosadzenie dużo ziela w bardzo dobrej kondycji ...

Jednej plagi się pozbyłem, to druga zaczyna mnie nękać, ale ogólnie nie jest tak źle
.

heheh :wink: norma ...

Niektórzy fachowcy piszą że pewne ilości glonów jeśli się pojawiają to dobra oznaka i rośliny tez ruszą, a glony później znikną.

racja ...

Mam jeszcze pytanie odnośnie Symfonii. Podejrzewam że mam mieszankę Symfonii, Fe z 10 g K2SO4 na 500 ml. Czy nie jest za mało potasu, jeśli dozuję 2,5 ml na dzień? Wychodzi niewiele ponad 1 ppm na tydzień.

ja zawsze dawałem więcej K2so4, ale do tego trzeba samemu dojśc doświadczalnie (zważ,że podajesz Kh2po4 i Kno3)

Pozdrawiam

nawzajem :wink:

zamieszczam zdjęcie mojego zbiornika sprzed miesiąca Smiley (oczywiście po pełnym restarcie - obejmował on zmianę podłoża, oświetlenia itp)

obecnie zastosowałem lampę własnej produkcji (2*kompakt 21W - zostaję przy zbiorniku otwartym) + automat do podmiany wody :wink: teraz jedne co muszę robić to nakarmić ryby i raz w tygodniu podać NO3 i Fe (po zmiejszeniu oświetlenia prowadzenie zbiornika roślinnego to dziecinada - przy HQI trzeba było się nieźle nagłowić :wink:) tyle, że teraz muszę się ograniczać do mniej wymagających gatunków (choć r.indica, która jak wiadomo potrzebuje duuużo światła i tak rośnie bardzo dobrze przy 0,5W/l )

panoramka ...

http://www.freephotoserver.com/v001/ryba/bet.jpg

i całośc z lampą ....

http://www.freephotoserver.com/v001/ryba/all.jpg

teraz już się trochę zmieniło, ale koncepja zostaje ta sama ...
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Sierpień 16, 2005, 10:04:47 »

Cytat: Silver

konkretnie gatunkami poproszę .... Smiley

Bardzo dobrze rosną: Kabomba (nigdy takich pięknych nie miałem, a w zasadzie to były wcześniej patyki), Ludwigia Repens, Moczarka, Hydrocotyle nerkolistne, chyba Blyxa Japonica (taka mała trawka), rotala indica i dwa gatunki Hygrophili. Pozostałe rośliny: Echinodorusy, Croptocoryny Rotala Marcranda, Nesea - bardzo marne, nadają się do wyrzucenia. Padły już wywłóczniki (rdzawy i zielony), Ludwigia Peruensis oraz rotala walichii. Chyba przesadziłem z niektórymi gatunkami. Miałeś rację żeby pierwsze ustabilizować akwarium a później kupować wymagające gatunki.

Na początku brakowało azotu, teraz na odwrót rośliny są fosforożerne i ciągle dodaje fosforu. Te dawki, o których Ty mówiłeś (5; 0,5) są dla mnie za małe, rośliny "zjedzą" spokojnie więcej. Do optymalnych dawek ciężko mi dojść i na razie są to duże wahania i skoki, ale trochę czasu...

cyjanobakterie nie maja postaci zielonych punktów :!: są to zielone "prześcieradła" rozpostarte gdzie się tylko da, jesli pamiętasz zdjęcie zapuszczonego zbiornika, które dałem chyba w tej dyskusji to to wszystko sa własnie cyjano ...

jesli masz zielony pył na szybach to znaczy, że widac juz koniec Twojej walki, jest to sytuacja "pożądana" w walce z glonami ... jest to znak, że kumulują się fosforany = zwiększ NO3 (ale ostrożnie)

W takim razie co to za glony: czarne, szczególnie na marnej żabienicy.
Zielony pył  na szybie to wiadomo, chyba sobie z nim poradzę (wynik niezbyt stabilnego dawkowania N i P). Trzeba tutaj chyba uważać z wynikami testów i podchodzić do nich z przymróżeniem oka. Na pewno rośliny na początku kumulowały te pierwiastki (szczególnie chyba fosfor) i z czasem będę musiał podawać jednak mniej.

Następny mój plan to zmiana stateczników na elektroniczne i dołożenie 4-ej świetlówki. Będzie tu juz chyba optymalna ilość światła, bo na razie mam skrajne minimum. Pamiętam, że jak dołożyłem 3-cią świetlówkę i folię odblaskową (szczególnie to), to właśnie wtedy zaczęły się moje problemy. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.

Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady. Wiele jeszcze się trzeba uczyć, ale przynajmniej wiem jak na niektóre zmiany reagować. Nawet moja żona stwierdziła ostatnio, że nasze akwarium jest teraz jakieś ładniejsze.  Ja odpowiedziałem: "... teraz widzisz, po co kupiłem te chemikalia na Allegro" Dobrze, że nie widzi naszych wywodów na forum. (piszę to w pracy) O Dyrektorze nie wspomnę.

Gratuluję akwariów. Też nie widać już glonów Cheesy

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #50 : Sierpień 16, 2005, 16:09:27 »

Bardzo dobrze rosną: Kabomba (nigdy takich pięknych nie miałem, a w zasadzie to były wcześniej patyki), Ludwigia Repens, Moczarka, Hydrocotyle nerkolistne, chyba Blyxa Japonica (taka mała trawka), rotala indica i dwa gatunki Hygrophili.

są to gatunki raczej mało wymagające więc rosną dobrze jeśli się ktoś stara :wink: ja uczyłem sie na tych samych Smiley jesli zaczęły Ci dobrze rosnąć to znaczy, że już "załapałeś" jak posługiwać się roztworami Smiley

Pozostałe rośliny: Echinodorusy, Croptocoryny

ja bym sie tym nie przejmował - pozbądź się ich :wink: oczywiście żartuję Smiley wedle upodobania - wg mnie te gatunki niezbyt dobrze się prezentują z łodygowcami w jednym zbiorniku ...

Rotala Marcranda, Nesea - bardzo marne, nadają się do wyrzucenia.

hehe tu sie nie dziwię - to "wyższa szkoła" ; ja teraz bym się nieźle zastanawiał czy je wprowadzać do zbiornika - nie wiem czy bym je utrzymał w dobrej kondycji ....

Padły już wywłóczniki (rdzawy i zielony), Ludwigia Peruensis oraz rotala walichii.

oprócz w.zielonego reszta też ma niezłe wymagania ... radziłbym Ci "doszkolić się" na tych łatwiejszych gatunkach i później spróbować z wymagającymi btw r.wallichi zaliczyłbym razem z r.marcranda i nesea .... :wink:

Chyba przesadziłem z niektórymi gatunkami. Miałeś rację żeby pierwsze ustabilizować akwarium a później kupować wymagające gatunki.

sam sobie odpowiedziałeś Smiley

Na początku brakowało azotu, teraz na odwrót rośliny są fosforożerne i ciągle dodaje fosforu. Te dawki, o których Ty mówiłeś (5; 0,5) są dla mnie za małe, rośliny "zjedzą" spokojnie więcej. Do optymalnych dawek ciężko mi dojść i na razie są to duże wahania i skoki, ale trochę czasu...

ja sugerowałbym zwiększyć podmiany ... :idea: musiałes trochę przesadzić z N i teraz przydałoby się użyć "zaworu bezpieczeństwa" w postaci podmian ... uważam, że wtedy sytuacja sama powinna się ustablilizować Smiley

W takim razie co to za glony: czarne, szczególnie na marnej żabienicy.

prosiłbym o obszerniejszy opis Tongue jeśli chodzi o czarne glony wyglądające jak sinice (prześcieradła) to sa to własnie sinice (podejrzewam, że tak jest gdyz piszesz, że żabienica jest mała a glony te oplątują wierzchołek rośliny i hamują jej wzrost powodując powolne obumieranie - z reguły występują na wierzchołkach szybkorosnących roślin)

z reguły w wodach ubogich w minerały rosną glony brązowe i czarne, w tych żyznych zielone ...

Zielony pył na szybie to wiadomo, chyba sobie z nim poradzę (wynik niezbyt stabilnego dawkowania N i P).

niekoniecznie, zielony pył na szybach w zbiorniku z silnym oświetleniem to czasem zło konieczne :wink: duzo doświadczonych hodowców obserwowało taka sytuację w swoich zbiornikach ...

Trzeba tutaj chyba uważać z wynikami testów i podchodzić do nich z przymróżeniem oka.

dlatego ich nie uzywam Tongue jak pisałem nie jeden sie juz na nich przejechał ..

Na pewno rośliny na początku kumulowały te pierwiastki (szczególnie chyba fosfor) i z czasem będę musiał podawać jednak mniej.

niezmiennie radzę zwiększyć podmiany, może wydawać się to niestosowne, jednak okazuje się receptą na większość problemów ....

przykładowo jeśli podmieniasz mało wody, podajesz nawóz, rośliny nie potrzebują takiej ilości któregoś pierwiastka jaką podałeś - moze on się np. odłożyć w podłożu ; jeśli jednak podmieniasz duzo praktycznie eliminujesz to zjawisko i wtedy zbiornik wybacza błędy w nawożeniu, dlatego producenci nawozów zalecają wielkie podmiany - wtedy znacznie zwiększa się szansa, iż ich nawóz będzie skuteczny praktycznie w kazdym zbiorniku .... :wink:

btw przy okazji przeprowadzki sprawiłem sobie automatyczna podmianę wody ... mmmmmm ... co za wygoda Tongue

Następny mój plan to zmiana stateczników na elektroniczne

plan bardzo dobry, zaoszczędzisz na prądzie, stateczniki magnetyczne mają bardzo małą skutecznośc ... :idea:

i dołożenie 4-ej świetlówki. Będzie tu juz chyba optymalna ilość światła, bo na razie mam skrajne minimum. Pamiętam, że jak dołożyłem 3-cią świetlówkę i folię odblaskową (szczególnie to), to właśnie wtedy zaczęły się moje problemy. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej.

ja bym powiedział, że lepiej nie będzie, dodawanie światła to częsty błąd, sam go popełniłem - na początku dałem 1W/l :!:

zakup np.2 podwójne stateczniki ale zamontuj tylko trzy świetlówki, ustabilizuj zbiornik, dojdź do wprawy w nawożeniu przy 3 świetlówkach i dopiero wtedy myśl o dokładaniu ...

ja sam mam teraz 0,5w/l światła świetlówki kompaktowej zintegrowanej czyli bardzo mało, prowadzenie takiego zbiornika jak pisałem to dziecinada po przejściu z 0,8w/l HQI ...

nie radzę dodawać światła ale zrobisz jak uważasz ....

Dzięki jeszcze raz za wszystkie rady.

nie za ma co :wink:

Wiele jeszcze się trzeba uczyć, ale przynajmniej wiem jak na niektóre zmiany reagować. Nawet moja żona stwierdziła ostatnio, że nasze akwarium jest teraz jakieś ładniejsze. Ja odpowiedziałem: "... teraz widzisz, po co kupiłem te chemikalia na Allegro"

po pewnym czasie złapiesz co i jak i będzie to dla Ciebie oczywiste co się dzieje, najlepsi chcąc się skupic jednynie na aranżacji zbiornika kupuja tylko firmowe nawozy, aby nie musiec kombinować ...

Dobrze, że nie widzi naszych wywodów na forum. (piszę to w pracy) O Dyrektorze nie wspomnę.

heh i oby tak dalej ... Smiley

Gratuluję akwariów. Też nie widać już glonów Very Happy

to fotki jednego zbiornika Smiley glonów nie ma i nie było od początku ... Smiley teraz juz się pozmieniało, niedługo dam jakies nowe foto ...

może Ty czymś zarzucisz ? Smiley

pozdrawiam
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #51 : Sierpień 17, 2005, 12:29:17 »

są to gatunki raczej mało wymagające więc rosną dobrze jeśli się ktoś stara :wink: ja uczyłem sie na tych samych Smiley jesli zaczęły Ci dobrze rosnąć to znaczy, że już "załapałeś" jak posługiwać się roztworami Smiley

.. i raczej pozostanę przy tych łatwych, wolę się cieszyć z ładnych roślin, niż ciągle narzekać.

Pozostałe rośliny: Echinodorusy, Croptocoryny

ja bym sie tym nie przejmował - pozbądź się ich :wink: oczywiście żartuję Smiley wedle upodobania - wg mnie te gatunki niezbyt dobrze się prezentują z łodygowcami w jednym zbiorniku ...

Mnie się też nie podobają, ale mam dobre serce i chciałem im uratować życie. Mam jeszcze śliczne Nurzańce Olbrzymie, też mi się nie podobają, ale jedną sadzonkę utrzymuję przy życiu - z tymi napradę nie ma problemów.

prosiłbym o obszerniejszy opis Tongue jeśli chodzi o czarne glony wyglądające jak sinice (prześcieradła) to sa to własnie sinice (podejrzewam, że tak jest gdyz piszesz, że żabienica jest mała a glony te oplątują wierzchołek rośliny i hamują jej wzrost powodując powolne obumieranie - z reguły występują na wierzchołkach szybkorosnących roślin)

Właściwie to są sczerniałe liście Żabienic, więc nie wiem czy to glony. Przy tym liście są bardzo małe. Dziwne jest to dla mnie bo bardzie wymagające rośliny ruszyły, a przecież żabienice nie są chyba zbyt wymagające i większość akwarystów sobie z nimi nieźle radzi, na początku tez nie miałem problemów.

niezmiennie radzę zwiększyć podmiany, może wydawać się to niestosowne, jednak okazuje się receptą na większość problemów ....

Podmieniam 40 l. tygodniowo. Myślę że takie podmiany w moim akwarium to optimum. Oczywiście jeśli przy podmianie nie zdołam dobrze wyczyścić dna, nie trzymam się kurczowo tej ilości i wtedy podmieniam więcej.

Ostatnio zostawiłem akwarium na 2 tygodnie pod opiekę sąsiadów i mojego ojca który podmieniał wodę. Akwarium jakoś przeżyło, tylko się zdziwiłem jak wróciłem, bo rośliny zaczęły podnosić pokrywę, a rybkom brakowało miejsca do pływania.

ja bym powiedział, że lepiej nie będzie, dodawanie światła to częsty błąd, sam go popełniłem - na początku dałem 1W/l :!:

Jeśli dołożę 4-tą świetlówkę, to będzie jakieś 0,6 - 0,65 W/l. Czy to za dużo?

może Ty czymś zarzucisz ? Smiley

Jeśli tylko wpadnie w ręce jakaś cyfrówka, to na pewno.

Pozdrawiam

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #52 : Sierpień 17, 2005, 16:29:09 »

.. i raczej pozostanę przy tych łatwych, wolę się cieszyć z ładnych roślin, niż ciągle narzekać.

trochę poczekasz i będziesz miał opanowane nawożenie na tyle aby zająć się np.r.wallichi lub e.stellata ... :wink:

Mnie się też nie podobają, ale mam dobre serce i chciałem im uratować życie. Mam jeszcze śliczne Nurzańce Olbrzymie, też mi się nie podobają, ale jedną sadzonkę utrzymuję przy życiu - z tymi napradę nie ma problemów.

sentymenty ... Smiley

Właściwie to są sczerniałe liście Żabienic, więc nie wiem czy to glony.

liście żabienic zaczynają czernieć jesli korzenie rosną w zamulonym podłożu :idea: ale może to byc jakis niedobór, niestety tu nie pomogę, żabenice hodowałem jak miałem zbiornik low-tech - wtedy nie miałem pojęcia o takich sprawach jak niedobory :wink:

Przy tym liście są bardzo małe.

może to być azot ...

Dziwne jest to dla mnie bo bardzie wymagające rośliny ruszyły, a przecież żabienice nie są chyba zbyt wymagające i większość akwarystów sobie z nimi nieźle radzi, na początku tez nie miałem problemów.

większośc łodygowców czerpie składniki poprzez liście, żabienice i kryptokoryny natomiast głównie korzeniami ... możesz mieć jakiś problem  z podłożem - coś się skumulowało :?:

Podmieniam 40 l. tygodniowo. Myślę że takie podmiany w moim akwarium to optimum. Oczywiście jeśli przy podmianie nie zdołam dobrze wyczyścić dna, nie trzymam się kurczowo tej ilości i wtedy podmieniam więcej.

myślę, że powinieneś zwiększyć tę ilośc, ja podmieniałem 40l / tydzień w akwarium 95l :idea: tyle, że miałem znacznie więcej światła ...

Ostatnio zostawiłem akwarium na 2 tygodnie pod opiekę sąsiadów i mojego ojca który podmieniał wodę. Akwarium jakoś przeżyło, tylko się zdziwiłem jak wróciłem, bo rośliny zaczęły podnosić pokrywę, a rybkom brakowało miejsca do pływania.

dobrze się opiekowali Smiley ja z reguły spotkałem się z sytuacjami zapuszczenia zbiornika pod opieka laika Smiley

Jeśli dołożę 4-tą świetlówkę, to będzie jakieś 0,6 - 0,65 W/l. Czy to za dużo?

i tak, i nie ... jesli wczesniej po dołożeniu światła zaczęły się Twoje problemu pomyśl co może stać się teraz, ja radziłbym doszlifować umiejętności , zakupić elektroniczne stateczniki i zostawić jedno wolne miejsce "na przyszłośc" :wink:

Jeśli tylko wpadnie w ręce jakaś cyfrówka, to na pewno.

czekam Smiley

Pozdrawiam
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #53 : Sierpień 25, 2005, 11:10:15 »

Akwarium jest już ze statecznikami elektronicznymi i 4 świetlówkami, jednak zdecydowałem się dołożyć 4-tą (roczna OSRAM Fluora), oby nie było problemów?
Przesyłam obiecane zdjęcia:

Jeśli nie widać to tu (Są w galerii):
http://akwarium.e2u.cc/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0
http://akwarium.e2u.cc/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #54 : Sierpień 25, 2005, 16:45:49 »

widać, że rośliny sa w przyzwoitej kondycji :wink:

jednak nad samą kompozycją zdecydowanie musisz popracować Smiley jednak do tego dojdziesz później ... :wink:

pozdrawiam
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #55 : Sierpień 26, 2005, 07:04:58 »

nad samą kompozycją zdecydowanie musisz popracować Smiley jednak do tego dojdziesz później ... :wink:

Sam to już zauważyłem, że jest "bałagan" z tymi roślinami, rosną jak chcą a nie jak ja chcę, na razie cieszę się że po prostu rosną. Skoro jest już kondycyjnie lepiej to faktycznie muszę popracowac nad kompozycją. Może jakieś rady :wink:

Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #56 : Sierpień 26, 2005, 07:53:50 »

Sam to już zauważyłem, że jest "bałagan" z tymi roślinami, rosną jak chcą a nie jak ja chcę, na razie cieszę się że po prostu rosną.

czyli prawidłowy rozwój podwodnego ogrodnika :wink:

Skoro jest już kondycyjnie lepiej to faktycznie muszę popracowac nad kompozycją. Może jakieś rady Wink

tutaj raczej nic nie pomogę, każdy ma swój gust i sam musi dojść jakie rośliny lubi i jak chce je ze sobą skomponować ...

proponuję oglądać duuuużo zdjęć zbiorników mistrzów (polskich i zagranicznych),czytać artykuły o aranżowaniu zbiorników (jest tego sporo) -najlepiej te anglojęzyczne (w Polsce wszyscy raczej nie chcą zdradzać swoich tajników "od strony kuchni") ...

nożyczki i pęseta w ruch :wink:

pozdrawiam
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #57 : Sierpień 26, 2005, 12:19:22 »

(w Polsce wszyscy raczej nie chcą zdradzać swoich tajników "od strony kuchni") ...

Bo w sumie nie ma co pokazywać Wink. Mozna pokazać etapy powstawania akwarium ale kompozycję trzeba wymyśleć samemu. Samemu trzeba dobrać rośliny, kamienie, korzenie a potem złożyć to wszystko do kupy. Łatwo napisać, że rośliny niskie posadź na planie pierwszym a wysokie daj na tył...ale to samemu trzeba "rozgryźć" które gatunki ładnie prezentują się obok siebie a które nie. Ja operuję(lub zamierzam operować) maksymalnie 20-30gatunkami z 200-300dostępnych Wink. Analiza, trening, analiza, trening, analiza.........

GP, może na mojej stronce znajdziesz coś ciekawego i przydatnego.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: