Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rak, ryby, ślimaki  (Przeczytany 11124 razy)
jackdave
Stały użytkownik

« : Październik 19, 2005, 17:05:34 »

w sklepie powiedzieli że rak akwariowy nie ruszy , nie zabije ani nie zje żadnego stworzenia z akwa a jak jest naprawde ?? można trzymać raka z rybami i,slimakami i żabką ?? i prosze o podanie optymalnej temp. dla raka

Zmieniony przez Sebastian Śro 19 Paź 2005 20:35

Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Październik 19, 2005, 17:18:57 »

rak wykopuje i niszcze rośliny co jest duzym minusem. Ryb nie powinien obskubywac chociaz może zdażyć sie wyjątek ale bardzo zadko. Temperatura hmm jak rak to rak woli niższą tem.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Październik 19, 2005, 17:39:15 »

raki niszczą rośliny, "przemeblowują" akwarium i zjadają ryby. Można je trzymać jedynie z duzymi i silnymi rybami (oczywiście bez przegięć w drugą stronę).

PS: Panu w sklepie zależy na sprzedaży i zysku (to zrozumiałe więc ni emiejmy mu tego za złe) więc traktuj z dużym przymróżeniem oka to co mówi.

PS2: Określenie "rak akwariowy" jest równie precyzyjne co "rybka akwariowa". Radze przegrzebać zasoby sieci, żeby sprawdzić z jakim gatunkiem masz do czynienia w sklepie i jakich warunków wymaga.

sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2005, 17:37:17 »

No to właściwie zależy od raka.

Wszystkie raki bez wyjątku kopią.

Co do polowania... zrobiłem takie doświadczenie :wink: - w akwarium z rybami i ampularią umieściłem samca Procambarus Alleni http://bezkregowce.w.interia.pl/html/rak_florydzki.htm - ampularię zeżarł (wcześniej mu właziła do wykopanych przezeń jam w podłożu, to ją wynosił jak kamień), codziennie ubywało kilka rybek.

Potem w akwarium z rybami i ampularią :wink: umieściłem dwa raki Cherax Misolicus (albo Cherax Papuanus 'zebra' - to zdaje się synonimy) http://bezkregowce.w.interia.pl/html/rak_papuaski.htm . Wniosek taki - kopią bardziej niż ten alleni - w dzień posadziłem w całym akwarium kakomby, rano wszystko pływało. Natomiast ani ryb, ani ślimaka nie zjadły - między nimi samymi dochodzi do walk, ale nic im się strasznego nie dzieje, nie są zjadane podczas wylinki (jedną oglądałem - końcówkę Sad ). Tak więc są to raki lepsze do trzymania z innymi stworami.

Najprawdopodobniej ten Twój rak to procambarus fallax, bo one są w naszych sklepach najczęściej. Popatrz w necie (www.crusta10.de), albo opisz jak wygląda (kształt, kolor, ew. wzorki)
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 21, 2005, 08:28:55 »

tak to jest raczej ten rak co napisałeś bo porównałem mojego razem z tym na tej stronce. On jest "grzeczny" narazie przezył u mnie jedną noc i nie ruszył żadnej ryby i żadnej rośliny Smiley co wy na to ??

sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 21, 2005, 10:55:55 »

Cytat: jackdave
tak to jest raczej ten rak co napisałeś bo porównałem mojego razem z tym na tej stronce. On jest "grzeczny" narazie przezył u mnie jedną noc i nie ruszył żadnej ryby i żadnej rośliny Smiley co wy na to ??

http://bezkregowce.w.interia.pl/html/rak_kubanski.htm
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 21, 2005, 12:29:51 »

Coś mi mówi, że jackdave musi się jeszcze wiele nauczyć Wink
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 26, 2005, 19:50:41 »

zaczęły ginąć mi ślimaki ... czy to może wina raka ??

AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 26, 2005, 20:38:26 »

Raki lubią rybki- chlastać swoimi nożycami!

Akwarium- oaza spokoju....

NIENAWIDZĘ SPAM`u
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 26, 2005, 21:21:27 »

zaczęły ginąć mi ślimaki ... czy to może wina raka ??

jesteś rozbrajający

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Październik 27, 2005, 15:33:58 »

ej Ty Lukas to ja może pytań nie moge zadawać !!  Co Ty sobie myślisz ?? To jest normalne pytanie a że czasem lubie się bawić słowem ... To już nawet nie można zabawnie zadawać pytań ??

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 27, 2005, 17:29:38 »

ej Ty Lukas to ja może pytań nie moge zadawać !!  Co Ty sobie myślisz ?? To jest normalne pytanie (...)

Pytałeś o raki, forumowicze napisali, że zjadają rośliny,ryby i ślimaki. Ty kupiłeś raka mimo to i mówisz wielce zdziwiony, że znikają ci ślimaki i pytasz czy to może być wina raka.  :evil: To jest normalne pytanie ? Brak logiki w twoich poczynaniach - mdramski miał rację pisząc:
Cytat: mdramski
Coś mi mówi, że jackdave musi się jeszcze wiele nauczyć

(...)a że czasem lubie się bawić słowem ... To już nawet nie można zabawnie zadawać pytań ??

Wybacz, ale nie zauważyłem żeby twoje pytanie było zadane zabawnie  :twisted:

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 28, 2005, 19:13:48 »

może i masz racje Lukas że musze sie jeszcze wiele uczyć o akwarystyce ale chce ci powiedzieć jeszcze raz : Moj rak nie je ryb , a jesli chodzi o ślimaki to juz sam nie wiem . Miałem około 10 małych ślimaków a od paru dni jest ich 5 i sie to nie zmienia ... Czyku mówisz że jak rak je ślimaki to czemu już ich nie je ?? A nawet widziałem 3 slimaki obok raka pod wieczór i rano też tam były oczywiście ŻYWE . Dlatego wtedy zadałem to pytanie czy to może wina raka bo nie byłem do końca pewny czy to on i dalej nie wiem co mam mysleć powtarzam jeszcze raz ON RYB NIE JE nawet malutkich kardynałków nie rusza Smiley

sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 28, 2005, 19:28:58 »

A co to za ślimaki?
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Październik 28, 2005, 19:38:52 »

swiderki

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: