Romuald
Nowy

|
 |
« : Listopad 26, 2005, 17:53:33 » |
|
Jestem początkującym i nie wiem jeszcze czym dokładnie mogę karmić swoje ryby. Mam 2 neonki innes, 2 kardynałki chińskie, 2 kiryski i glonojada. Nie wiem czy mogę naprzykład karmić moje ryby pokarmem zrobionym przezemnie. i jaki to może być pokarm. :? Czy np. neonki jedzą mięzny pokarm czy tylko typu roślinnego itp. :wink: Mam też pytanie w sprawie mojego glonojada, zrobiłem mu pokarm z marchwi, ale właściwie nie wiem jak mu go podać żeby go znalazł. Bo przecież on nic tylko na szybie siedzi.  :?: Proszę o pomoc. I dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2005, 17:59:55 » |
|
ugotuj mu to albo tez brokuły , kapustę chinska,sałatę. jak będzie głodny w nocy to znajdzie. moje czasem wolą taka przeleżałą.
|
|
|
|
|
|
|
Romuald
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2005, 19:03:30 » |
|
Dzięki za szybką odpowiedź. A co z pozostałymi rybkami czy oprócz larw czy innych robaków mogą jeść np.serce pokarm z serca woł. :?:
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2005, 19:37:34 » |
|
serce wołowe robią paleciarze- paletkom przeważnie - choć zdania też są podzielone .a takim małym jak ty masz to wystarczy w zupełności płatki i czasem mrożonka np. larwy komarów ,ochotka.
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2005, 20:15:53 » |
|
Po pierwsze to ty zastanów sie nad obsadą!!!!! 2 neonki!! 2 kardynałki!! Co to ma być. Strasznie fajnie to musi wyglądać. Każdego gatunku ryb które masz powinno być conajmniej po 8 sztuk!! A i to nie jest za ciekawe.
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Romuald
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2005, 23:26:52 » |
|
a jaką byś dał obsadę na 20l akwarium??
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2005, 09:52:09 » |
|
Narybek gupika. Napewno nie to co trzymasz!
Czy ty myślisz że jak mała ryba to małe akwarium?? Dla neonków 40 litrów conajmniej trzeba, dla kardynałków terz. Kup sobie kilka gupików. A i kirysy wywal bo to stadne ryby i terz za małe akwa.
|
|
|
|
|
|
|
Romuald
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2005, 12:59:25 » |
|
Dzikuje za szczere chęci, :? ale jakoś nie widze żeby im było źle. A jeśli cię stać na takie kupowanie to życze jak najlepiej. Mi i moim rybkom to wystarczy. 
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2005, 13:25:04 » |
|
komandos nie przesadzaj :wink: rybom morskim -Amphiprion ocellaris i Pterapogon kauderni wystarcza 30 litrów. bardziej bym sie tu martwił o zachowanie równowagi. w wiekszych zbiornikach jest łatwiej o to.
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2005, 14:14:48 » |
|
... A jeśli cię stać na takie kupowanie to życze jak najlepiej. Mi i moim rybkom to wystarczy.  Ja na narybek mam 45 litrów. OO A skąd ty możesz wiedzieć czy im dobrze. Napewno 2 neonki nie są szczęśliwe. Kafarski?? Przyznaj że jego obsada to parodia akwarystyki
|
|
|
|
|
|
|
manissimus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2005, 14:36:03 » |
|
@ KomandosJak mniemam Twoim pierwszym akwarium był 1000-litrowy zbiornik ze stadkiem paletek? Romuald wyraźnie zaznaczył, iż jest początkującym akwarystą, więc nie rozumiem, dlaczego na niego naskakujesz... (Przepraszam za offtop  )
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 27, 2005, 18:15:18 » |
|
No to skoro zamiast posłuchać sie rad bardziej doświatczonych sądzi że wie lepiej to nie wiem czy on taki początkujący
|
|
|
|
|
|
|
Maluda
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 05, 2005, 22:58:41 » |
|
Twoje rybki możesz karmiś prawie samymi płatkami. Wypróbuj różne rodzaje. Moje rybki (mam też kardynałki, kiryski i glońcia, nie mam neonów) lubią płatki przeznaczone dla rybek w oczku wodnym! Na torebce są narysowane welony. Miałam kiedyś pokarm w płatkach poprawiający wybarwienie ryb, ale po jego wsypaniu woda robiła się mętna na kilka godzin, więc go wyrzuciłam. Dodaję trochę suszonej ochotki, ale nie codziennie i naprawdę tylko małą szczyptę. Szczególnie glońcio lubi te robaczki. Warzywa daję rzadko, co kilka - kilkanaście dni. Oczywiście w małych ilościach. Z mięsem daj sobie spokój.
Mimo wszystko coś mi się wydaje, że conajmniej te neony tu nie pasują. A może wymieniłbyś je w sklepie na trzy kardynałki? Bo widzisz - kardynałki i neonki to rybki ławicowe. Zdecydowanie zaobserwowałam, że szukają się nawzajem, zwłaszcza kiedy się wystraszą. Natomiast nie zaobserwowałam zachowań stadnych u kirysków. Nie znalazłam też tej informacji w książkach, ani w opisach ryb w internecie. Nie wiem skąd się wziął ten pogląd.
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 06, 2005, 15:29:58 » |
|
Lubią się trzymać razem(kiryski)ale nie są typowo stadne.Wsadz do akwa te 3-4 kardynałki a pozbądz się neonów i glonojada  .Bądżmy wyrozumiali jak poczuje potrzebe to zmieni akwa na większe.Ja również poczułem taką potrzebe nie dawno i na święta stanie większe akwa :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Kazik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2005, 11:53:07 » |
|
U mnie neoną najbardziej smakuje pokarm dla gupików :lol: Glonojadami się nie przejmuj zawsze coś znajdą do jedzenia
ps. lubią tabletki nie koniecznie roślinne
|
|
|
|
 Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
|
|
|
|