Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie ryb  (Przeczytany 3698 razy)
Romuald
Nowy
*

« : Listopad 26, 2005, 17:53:33 »

Jestem początkującym i nie wiem jeszcze czym dokładnie mogę karmić swoje ryby. Mam 2 neonki innes, 2 kardynałki chińskie, 2 kiryski i glonojada. Nie wiem czy mogę naprzykład karmić moje ryby pokarmem zrobionym przezemnie. i jaki to może być pokarm. :?  Czy np. neonki jedzą mięzny pokarm czy tylko typu roślinnego itp. :wink:  Mam też pytanie w sprawie mojego glonojada, zrobiłem mu pokarm z marchwi, ale właściwie nie wiem jak mu go podać żeby go znalazł. Bo przecież on nic tylko na szybie siedzi. Smiley  :?:  Proszę o pomoc. I dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 26, 2005, 17:59:55 »

ugotuj mu to albo tez brokuły , kapustę chinska,sałatę. jak będzie głodny w nocy to znajdzie. moje czasem wolą taka przeleżałą.
Romuald
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2005, 19:03:30 »

Dzięki za szybką odpowiedź. A co z pozostałymi rybkami czy oprócz larw czy innych robaków mogą jeść np.serce pokarm z serca woł. :?:
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2005, 19:37:34 »

serce wołowe robią paleciarze- paletkom przeważnie - choć zdania też są podzielone .a takim małym jak ty masz to wystarczy w zupełności płatki i czasem mrożonka np. larwy komarów ,ochotka.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2005, 20:15:53 »

Po pierwsze to ty zastanów sie nad obsadą!!!!!
2 neonki!! 2 kardynałki!! Co to ma być. Strasznie fajnie to musi wyglądać. Każdego gatunku ryb które masz powinno być conajmniej po 8 sztuk!! A i to nie jest za ciekawe.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Romuald
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2005, 23:26:52 »

a jaką byś dał obsadę na 20l akwarium??
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Listopad 27, 2005, 09:52:09 »

Narybek gupika. Napewno nie to co trzymasz!

Czy ty myślisz że jak mała ryba to małe akwarium?? Dla neonków 40 litrów conajmniej trzeba, dla kardynałków terz. Kup sobie kilka gupików. A i kirysy wywal bo to stadne ryby i terz za małe akwa.

Romuald
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 27, 2005, 12:59:25 »

Dzikuje za szczere chęci,  :? ale jakoś nie widze żeby im było źle. A jeśli cię stać na takie kupowanie to życze jak najlepiej. Mi i moim rybkom to wystarczy. Sad
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Listopad 27, 2005, 13:25:04 »

komandos nie przesadzaj :wink:  rybom morskim -Amphiprion ocellaris i Pterapogon kauderni wystarcza 30 litrów.
bardziej bym sie tu martwił o zachowanie równowagi. w wiekszych zbiornikach jest łatwiej o to.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Listopad 27, 2005, 14:14:48 »

Cytat: Romuald
... A jeśli cię stać na takie kupowanie to życze jak najlepiej. Mi i moim rybkom to wystarczy. Sad

Ja na narybek mam 45 litrów.
OO A skąd ty możesz wiedzieć czy im dobrze. Napewno 2 neonki nie są szczęśliwe.

Kafarski?? Przyznaj że jego obsada to parodia akwarystyki

manissimus
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 27, 2005, 14:36:03 »

@Komandos
Jak mniemam Twoim pierwszym akwarium był 1000-litrowy zbiornik ze stadkiem paletek? Romuald wyraźnie zaznaczył, iż jest początkującym akwarystą, więc nie rozumiem, dlaczego na niego naskakujesz...
(Przepraszam za offtop Wink )
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Listopad 27, 2005, 18:15:18 »

No to skoro zamiast posłuchać sie rad bardziej doświatczonych sądzi że wie lepiej to nie wiem czy on taki początkujący

Maluda
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 05, 2005, 22:58:41 »

Twoje rybki możesz karmiś prawie samymi płatkami. Wypróbuj różne rodzaje. Moje rybki (mam też kardynałki, kiryski i glońcia, nie mam neonów) lubią płatki przeznaczone dla rybek w oczku wodnym! Na torebce są narysowane welony. Miałam kiedyś pokarm w płatkach poprawiający wybarwienie ryb, ale po jego wsypaniu woda robiła się mętna na kilka godzin, więc go wyrzuciłam. Dodaję trochę suszonej ochotki, ale nie codziennie i naprawdę tylko małą szczyptę. Szczególnie glońcio lubi te robaczki. Warzywa daję rzadko, co kilka - kilkanaście dni. Oczywiście w małych ilościach.
Z mięsem daj sobie spokój.

Mimo wszystko coś mi się wydaje, że conajmniej te neony tu nie pasują. A może wymieniłbyś je w sklepie na trzy kardynałki? Bo widzisz - kardynałki i neonki to rybki ławicowe. Zdecydowanie zaobserwowałam, że szukają się nawzajem, zwłaszcza kiedy się wystraszą.
Natomiast nie zaobserwowałam zachowań stadnych u kirysków. Nie znalazłam też tej informacji w książkach, ani w opisach ryb w internecie. Nie wiem skąd się wziął ten pogląd.
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Grudzień 06, 2005, 15:29:58 »

Lubią się trzymać razem(kiryski)ale nie są typowo stadne.Wsadz do akwa te 3-4 kardynałki a pozbądz się neonów i glonojada Cheesy .Bądżmy wyrozumiali jak poczuje potrzebe to zmieni akwa na większe.Ja również poczułem taką potrzebe nie dawno i na święta stanie większe akwa :wink:
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2005, 11:53:07 »

U mnie neoną najbardziej smakuje pokarm dla gupików :lol:
Glonojadami się nie przejmuj zawsze coś znajdą do jedzenia

ps. lubią tabletki nie koniecznie roślinne

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: