Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie kabelki sprzęty itd.  (Przeczytany 4697 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« : Marzec 04, 2006, 17:03:47 »

Napiszcie wszystkie materiały jakie potrzebne są do wmontowania trzeciej świetlówki do pokrywy. Mam 112 litrów i w pokrywie jest tylko 2 świetlówki a to stanowczo za mało. Jak sie do tego zabrać. Piszcie wszystko co i jak zrobić dokładnie. Nikt nie moze mi pomuc ponieważ ojciec za granico a mama nie umie. Powiedzcie co potrzeba i jak wmontować zeby było dobrze.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
zuza
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2006, 17:22:25 »

ja mam ten sam problem :(ale był u mnie dzis elektryk i powiedzial ze niestety nie ma miejsca zeby to zrobic :(jakos rosna te moje rosliny nie jest zle tatarak jedynie padl a tak to ok .obecnie mam aqua glo i flora...kombinowalam jak moge ze swiatlem biale kamyki i folie odblysnikowe moze cos jeszcze mi sie uda.jak masz jakies ciekawe pomysly to sie podziel:)

ja wiem tyle co nie wiem czy moze ci pomoc ale jesli masz 2 swietlowki a chcesz miec 3 to kupic musisz statecznik do tej jednej po ponoc potrojnych nie ma. oprawki i startety i oczywiscie swietlowke :)i kable by sie przydaly.zastanawia mnei jedno dlaczego producenci tych klapek do akwa robia miejsce na 2 siwietlowki a nie na wiecej  a potem trzeba sie meczyc i przxerabiać?Huh?jak kto moze.
p.s.zawsze na chacie takie pustki???pozdrawiam

112L ---- MOJ rybek--!!!!!--fotka--!!!!
3-ramirezy
2-skalary żaglowce
1- prętnik
2-mieczyki
4-otoski
11-neonów czerwonych
zbrojnik niebieski , synodontis , krewetka
kamaeril
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2006, 17:36:32 »

Wiecie ja mialam ten problem w 300l tam tez byly 2 swietlowki tyle ze za oslonka... po zdjeciu oslonki jst ze 20% wiecej swiatla [nie polecam jesli macie duze ryby skaczace moga potluc:P mam takiego jednego suma samobojce:P] wiec jesli macie oslonki Smiley ZDEJMOJCIE JE ! Cheesy

Tak dla ścisłości, jestem KOBIETĄ Cheesy
shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2006, 19:59:44 »

Najtajszym sposobem dołeżenia następnej świetlówki będzie elektronika z żarówki energooszczędnej do tego 2xOPRAWKA BRYZGOSZCZELNA troszeczke kabla świetlówka i gotowe.
Więcej masz na tej stronie  
http://www.holenderskie.pl/art.php?go=53
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2006, 20:29:35 »

było bardzo dużo o tym na pewno w >szukaj znajdziesz. świetlówek nie pobija ryby typu 25-30 cm glonojady , może 50 cm gibiceps. pisze to z mojego doświadczenia bo moje gloncie lubią skakać.
scigany
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2006, 21:54:42 »

mam to samo akwarium, u mnie miejsce znalazlem z przodu, miedzy otworami "do karmienia" kupilem dwie bryzgoszczelne oprawki, starter, dlawik, i przymocowalem te uchwyty na klej pistoletowy uprzednio zmatowiajac ta czesc obudowy aby sie nie odklejalo. W tunelu wmontowalem dlawik i tyle.  swieci Wink dobrze jest kupic cala oprawe swietlna za ok 30zl i rozmontowac, taniej wychodzi niz mialbys na czesci kupowac. Obecnie mam 75W swiatla w swietlowkach aquarelle i sun-glo i lumilux, pieknie oswietlone

112l
Neony, Krewetki ... i duzo roslin
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2006, 09:50:55 »

no ja mam świetlówki jedną lumilux plus a drugą sun-glo. No piszecie że jakies statesczniki itd. No ale jak to zamontować. Przecież nie kupie jakichs oprawek wsadze świetlówke i będzie świecić. To jakieś kabelki muszą być a nie może też to wszystko wisieć nad wodą. Jeszcze raz proszę o dokładne podanie wszystkiego co będzie potrzebne. Najlepiej wypisać od myślników (-) A pod spodem dokładny opis jak to wmontowac.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2006, 10:05:47 »

na każdym stateczniku jest schemat jak to podłączyć. wiesz co potrzeba bo wymieniłeś te rzeczy.
-kabel z wtyczką na 220V
-statecznik
-starter, czy zapłonnik
-kable( od 0,5mm przekroju)
-oprawki bryzgoszczelne
-świetlówki
-do tego jakaś wiertarka z wiertłem żeby wywiercić dziury w pokrywie
złóż najpierw na sucho na biurku i podłącz na próbę. jeśli sie będzie palić to złóż tak samo w akwarium.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2006, 18:57:06 »

o teraz to rozumiem
a jak to umiescic w pokrywie??

Słyszalem że w pokrywie jest jeszcze sporo miejsca w którym mozna schować szpecące wygląd urządzenia (chodzi o te kable itd.) Podobno tą przyklejona pokrywke mozna podważyc i bez problemu odkleic. I ta mjest niby sporo miejsca i można tam schować te startery itd.
Patrzylem w internecie te oprawki bryzgoszczelne to jest ich wiele. Jakieś na świetlówki, wciskane na startety? To jakie mam kupic. Czy taki na starter terz kupic? czy tylko na swietlówki. Czy starter może znajdować sie w pokrywie?? Pod tą przyklejoną klapką??
Jak to zrobić. Czy to prawda??

kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Marzec 05, 2006, 19:25:32 »

oprwaki kupisz na te elementy ,które bedą narazone na wilgoć. jeśli umieścisz zapłonnik w wodzie to kup ją. ale najlepiej umieścić elektrykę poza akwarium bo może nagrzewać wodę. ciekawe też czy będziesz miał miejsce pod pokrywą.
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2006, 23:21:18 »

Jesśli masz orginalną pokrywę ten link napewno Ci pomoże:

http://akwa54.fm.interia.pl/swietlowka.htm

Poczytaj sobie jeszcze na tej stronce jak montować elektroniczne dławiki ze świetlówek kompaktowych.

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Marzec 11, 2006, 16:52:56 »

Dzieki wam za pomoc. Teraz tylko musze znaleźć sponsora.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: