Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Zmiękczanie wody, stopnie niemieckie i inne. pomocy!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmiękczanie wody, stopnie niemieckie i inne. pomocy!  (Przeczytany 3374 razy)
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« : Kwiecień 23, 2006, 10:13:52 »

Witam
Postanowiłem zmięczać wodę kationitem. Aby mieć nad tym kontrolę to chce sobie kupić testy na twardość. I tu podsuwa się moje pytanie:
-jaki rodzaj twardości zmiękcza kationit kH, gH ??
-jaki kupić test aby kontrolować zmiękczanie?? (proszę podać słowną nazwę i tą "skrótową")
 A może wogule mieżyć tylko pH Huh

Pomocy!!!

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2006, 11:13:15 »

Jerona  Shocked
Sam juz sobie odpowiedziałes.
TWW - twardość węglanowa (kH), TWO - Twardość ogólna (gH)

jaki rodzaj twardości zmiękcza kationit kH, gH ??

No teraz juz wiesz

aki kupić test aby kontrolować zmiękczanie?? (proszę podać słowną nazwę i tą "skrótową")

Testy na te wartości

A w ogóle to wygląda, że chcesz zrobić coś o czym gdzieś tam wyczytałeś. Skąd wiesz, że musisz zmiękczać wodę skoro nie masz testów  Huh Powinieneś raczej zacząć od podstaw (literatura, net, forum)

A może wogule mieżyć tylko pH

pH też należy wtedy mierzyć bo jest to związane z twardościami wody

P.S
google i opcja szukaj nie gryzą Sad

Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2006, 11:32:53 »

Czesc. Woda po przejsciu przez kationit wodorowy ma twardości (GH, KH) zbliżone do 0 i ph około 5 (chyba ze złoże kationitu się wyczerpie, wtedy zmiękczanie nie będzie tak efektywne i trzeba bedzie zregenerować kationit 10% roztworem kawasu solnego), całość mieszasz z woddą z kranu aby uzyskać odpowiednie parametry, na pewno przydadzą się testy na Twardość ogólną GH (DGH), Węglanową KH (DKH) i Ph, najpierw radze Ci zorientować się co płynie u Ciebie w kranie  Wink
Ziomal Kamil
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2006, 18:38:03 »

Więc tak.
Testów nie mam, ale chodze do zologika i tam mi robią gratisowo bo jestem bardzo stałym klientrm...
Czyli wcale człowiek nie musi posiadać własnych drogich testów, aby mieżyć wodę Sebos... A chodzenie co 5 dni i proszenie o przetestowanie wody przelanej przez kationit to było by głupie, dlatego zamierzam kupić swoje testy. Koleś mi powiedział, abym na twardość węglową nie kupywał testu bo nie ma sensu(...)
u mnie Kranówa=Akwariowa pH 7,7 kH 18, gH 8 NO2 i NO3 nie mją chyba w tym wątku znaczenia...

A tak wogule to na twardościach to ja sie nie znam. Może ktoś wymieni mi większość rodzai twardości w rożnej skali.
Przyład: pH -kwasowość wody...

126L
neonki czerwone
kiryski
kiryśnik
zbrojniki
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2006, 19:25:04 »

pH...
tww twardość węglanowa, przemijająca a testów na tww używam najczęściej żeby wiedzieć kiedy dodać CaCO3
two twardość ogólna, nieprzemijająca- też ważna.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2006, 19:49:43 »

Koleś mi powiedział, abym na twardość węglową nie kupywał testu bo nie ma sensu(...)

Ta twarodość ma duże znaczenie (jest buforem dla pH) i ten koleś powinien o tym wiedzieć, a jeśli kupisz test Zooleka to będziesz mógł mierzyć obie twardośći (w jednym opakowaniu są testy na TWO i TWW).

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2006, 22:17:26 »

ja mam test na twardość Tetra i tutaj też są od razu odwa odczynniki do pomiaru TwW i TwO (czy jak kto woli kH i gH). Śmiem stwierdzic, że z punktu widzenia akwarysty to właśnie TwW jest ważniejsza od TwO - w końcu jest buforem dla pH i ma niebagatelny wpływ na życie ryb i przede wszystkim roślin. Zasadniczo wypadało by jednak kontrolować oba te parametry.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 24, 2006, 07:46:47 »

A tak wogule to na twardościach to ja sie nie znam.
No i własnie o to mnie chodziło Wink Jeśli najpierw zamierzasz coś robić to poczytaj troszkę o tym. Tutaj na forum jest dużo wątków. A poza tym jest to wiedza podstawowa więc zapoznaj się troszkę z tematem Smiley

u mnie Kranówa=Akwariowa pH 7,7 kH 18, gH 8

Nie jest u az tak źle u ciebie z wodą. Napisz może jakie chcesz mieć parametry (daltego najpierw poczytaj co i jak i będziesz wiedział co do czego i co chcesz osiągnąć) - być może wystarczy dolać wody destylowanej aby nieco obniżyć parametry, zastosować np torf itp. Na razie mam wrażenie, że Pan w sklepie ci wciska wodę zmiękczoną lub każe zmiękczać tylko by zarobić.
U mnie kH,gH w kranie jest w granicach 25-30 więc jedyne co by mi pozostało to faktycznie kationit, u Ciebie może jest lepiej Smiley

NO2 i NO3 nie mją chyba w tym wątku znaczenia...
Mają znaczenie pośrednie, otóż pH jest związane kH (jak pisał lukas). Przy dużym pH nawet minimalne wartości związków azotowych są szkodliwe (to tak na marginesie)

A teraz parę skrótów:
kH (TWW) - twardość węglanowa
gH (TWO) - twardość ogólna
pH - kwasowość wody

Aha a co do testów to podstawowe w jakie powinienes się zapoatrzyć to pH,kH,gH,NO2,NO3

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: