Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepompownia  (Przeczytany 6721 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« : Styczeń 08, 2007, 10:43:07 »

Jako, że do przeprowadzki wykorzystywałem takie oto wiadra (20l):

Postanowiłem je wykorzystać do zgromadzenia wody do podmiany (z filtra RO). Zaleta taka, że nie musiałem, już tak często kontrolować czy już mi się nie przelało, tak jak przy butelkach 5l. No ale pojawił się problem. Jak ja to przeleję do akwa Huh
Ani tego za bardzo podnieść ani gdzie postawić Undecided. Wpadłem na pomysł zrobienia "przepompowni".
Wykorzystałem prostą metodę - tłoczenie powietrza do zamkniętego pojemnika, spowoduje wypchnięcie już tam znajdującej się "substancji". Jeśli tą substancją jest woda, no to zostanie wypchnięta wodą. Najpierw sprawdziłem to z butelką 5l.
Mniej więcej wygląda to tak:

Skoro test przeszedł pomyślnie zrobiłem to samo z wiadrem. Jedynie czego nie byłem dokońca pewny to szczelności wiadra.
Więc zrobiłem dwa otwory, wsadziłem 2 węzyki, jeden krótszy (zaraz za pokrywką, tak aby był nad poziomem wody) i jeden dłuższy do dna (ten którym poleci woda). Całość oczywiście uszczelniłem silikonem. (silikon sanitarny, myślę, że akwarystyczny też będzie się nadawał). Wygląda to tak:

Po wyschnięciu silikonu, i podłączeniu pompki, całość wygląda tak:

Przyszedł czas na uruchomienie. Co prawda zbornik nadyma się dość mocno, ale po dojściu do punktu granicznego, woda zaczyna być powoli tłoczona przez wężyk (zielony). Zauważcie, iż przy wężyku jest dodatkowy zaworek, umożliwiający sterowanie przepływem powietrza. Zastosowałem go w celach "bezpieczeństwa". Mimo wszystko tłoczone powietrze musi nie tylko wypchnąć wodę, ale również ją "podnieść" na okresloną wysokość, więc obawiałem się aby ciśnienie powietrza tłoczonego do środka nie było większe niż możliwość "wypuszczenia" wody.
Można jeszcze próbować eksperymentować z różnymi przekrojami wężyków, ale to już pozostawiam wam Smiley
Oczywiście im mniejsza "odkształcalność" zbiornika, tym efekt lepszy i ... hmmm ... bezpieczniejszy.
Może rozwiązanie nie jest max wydajne, ale zawsze to lepsze niż dzwiganie wody, rozchlapywanie itp itd. Wydajność zależy oczywiście od wydajności pompki (btw można to sobie obliczyć, znając wydajność pompy). U mnie trochę to trwało to przepompowanie, ale za to praktycznie bez wysiłku. Good !
Pozdrawiam
Seboos papa

kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2007, 19:10:12 »

mądże poyślane Wink wykorzystam twój sposób podczas przeprowadzki Grin

Astronotus ocellatus i drobnica.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2007, 23:00:16 »

Ja tam już będę wykorzystywał przy każdej podmianie wody  Good ! papa

rayban91
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2007, 20:29:01 »

Ja nie rozumiem, przecież to powietrze będzie wpompowywane do wiadra ;/, a powietrze jest lżejsze od wody!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2007, 20:35:06 wysłane przez rayban91 » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2007, 22:08:01 »

Rayban91 - odsyłam do podstaw fizyki ... i logiki ...
Powietrze wypiera ciecz z pojemnika. Jeśli węzyk zanurzony w wodzie jest jedynym ujściem ... to najpierw będzie wylatywała woda a pozniej tloczone powietrze.

Może trochę złośliwy będe ... Ale czy wy chodzilscie do szkoły ludzie Huh

chudy
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2007, 10:46:37 »

już nie chodzi o prawa fizyki i wogóle ... ale o sam pomysł... gratuluje pomysłu tego...
zapewne przydatna rzecz ... bynajmniej dla mnie.... Smiley
wykorzystam to  napewno....
Dziękuję  Good !
Tylko pozostaje pytanie....
Gdzie takie fajne wiadro nabyłeś...? moze gdzieś w Gliwicach.... Tongue Cheesy Wink?? bo co spotykałem i oglądałem na wiadra z przykryciem to jakieś takie atrapy denne były i nie szczelne zbytnio ....

POZDRAWIAM
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2007, 10:49:31 »

Gdzie takie fajne wiadro nabyłeś...?
Udało mi się zdobyć prosto od producenta ...

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2007, 14:01:59 »

Producent: http://www.jokey.com/index.php?id=8&

Może w Liroy Merlin może będzie można kupić takie wiadro (to jest takie jak na farbę) tylko nowe?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ganboui
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 13, 2007, 17:11:30 »

Chciałem tylko powiedzieć że ten pomysł jest dosyć niezły swboos  Afro
Gratulacje !!!! Cheesy Wink Smiley :Djeszcze raz gratulacje

Maciek Cheesy 50L
chudy
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2007, 15:31:09 »

Producent: http://www.jokey.com/index.php?id=8&

Może w Liroy Merlin może będzie można kupić takie wiadro (to jest takie jak na farbę) tylko nowe?

mi Dzięki heeh pojadę i kupie ....

a teraz jeszcze małe pytanie...
jaka masz wydajną ta pompke?
bo chyba mam taką samą znaczy na pewno ale czy o tej samej sile.....
bo chciał bym wiedzieć ile mniej więcej trwa czasu takie przepompowanie np. 10l...
POZDRAWIAM
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 23, 2007, 20:18:50 »

Hmmm, tak się zastanawiam, czy nie lepiej zamiast tego cienuitkiego wężka do wypompowywania wody użyć grubego, np. jak do odmulacza Huh? czy to by nie szło szybciej?HuhHuh , ale tak to gratuluję pomysłowości, może coś takeigo zmajstruje Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
thing
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2007, 20:46:47 »

Hej,

no dobra ale nie prościej włożyć pompkę zatapialną (np od filtra wewnętrznego) do tego wiaderka i po prostu przepompować wodę do akwa? A jako wężyk wziąść odmulacz? Może byłoby prościej bez tych wszystkich wężyków i strachu przed rozszczelnieniem albo czegoś nie zrozumiałem w Twojej koncepcji  Embarrassed

Thing
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 23, 2007, 21:38:51 »

Też myślałem nad filtrem. Ale nie sądzę żeby zwykły filtr mógł podnieść wodę na wysokość 60-80 cm. (spróbuj, jestem ciekawy) A tutaj to działa. I Uwierz mi jest bardziej sucho niż przy standardowym wymienianiu wody. Przede wszystkim taniej - nie trzeba mieć dodatkowej pompki (filtra). Co do grubości wężyka - nie wiem jak to jest z różnicą ciśnień. Czy przez grubszy wężyk też będzie leciało, czy przypadkiem nie zatrzyma się na pewnym poziomie. Czy szybciej ? Tutaj już chyba kwestia napowietrzacza. Tak czy inaczej zapraszam do prób z innym wężykiem, silniejszą pomką itd.
Aha, ostatnio montuję wężyk z wodą do miejsca w filtrze, gdzie standardowo jest weżyk do napowietrzania - Sprawdza się swietnie.

thing
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2007, 13:38:07 »

na moim pisze h podnoszenia 1,1 m i się sprawdził na wężu od odmulacza, trudno mi powiedzieć teraz na jaką wysokość podnosił wodę, w domu policzę ale na oko jakieś 80cm, faktem jest że im akwa było bardziej pełne tym gorzej mu szło, ale w sumie i tak byłem zadowolony (tez używam wiadra 20L Smiley coby mniej się nabiegać)

Dla tych co leją kranówę, może podłączyć bezpośrednio do kranu w łazience, albo założyć sobie dodatkowy kurek przez ścianę do łazienki i ciśnienie samo powinno przenieść wodę bez pomki Smiley)))))))))  Good !
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 24, 2007, 14:11:04 »

albo założyć sobie dodatkowy kurek przez ścianę do łazienki i ciśnienie samo powinno przenieść wodę bez pomki
No jak masz akwa w pokoju obok lazienki Cheesy U mnie by wyszlo + 20 m węza do tego. No i demolka w ścianie. Poza tym kranówe należy odstać (no chyba że ma idealne parametry, co raczej rzadko się zdarza).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: