Tytuł: Zmniękczanie wody Wiadomość wysłana przez: Andy_Lepper Wrzesień 18, 2007, 14:24:09 Czy gotowanie wody powoduje jej zmiękczenie? I czy podgrzewając wodę do 60-80 stopni obniży się jej twardość o 3-4 stopnie?
Tytuł: Odp: Zmniękczanie wody Wiadomość wysłana przez: splendens Wrzesień 18, 2007, 14:47:43 Gotowanie powoduje zmiekczanie wody co widac po odkladajacym sie kamieniu(tzw. kamień kotłowy) w czajniku itp. Tym sposobem mozna zmniejszyc głownie twardość węglanową. Ale o ile stopni to sam musisz sprawdzić. ;) Nie ma precyzyjnej formuly.
Tytuł: Odp: Zmniękczanie wody Wiadomość wysłana przez: matka siedzi z tyłu Wrzesień 18, 2007, 14:53:01 powoduje tez wzrost pH
Tytuł: Odp: Zmniękczanie wody Wiadomość wysłana przez: ericsson1 Wrzesień 18, 2007, 19:33:56 Jak wodę pogotujesz kilka minut to napewno spadnie ci KH prawie do zera (no chyba że masz w karanie KH 30 to wtedy nie wiem ???) ale GH pozostanie bez zmian.
Prawda że Ph się troche podniesie ale do czasu gdy woda wystygnie powinno powrócić do stanu pierwotnego Pozdro <papa> |