Tytuł: Kokos Wiadomość wysłana przez: przemok96 Sierpień 06, 2010, 18:53:18 Siemka, zamierzam spreparować kokos do akwa.
Ile min trzeba gotować kokos w wodzie z solą, a później w zwykłej? Ile razy powtórzyć gotowanie?? Czy sól może być jodowana?? Tytuł: Odp: Kokos Wiadomość wysłana przez: andrzej72 Sierpień 07, 2010, 14:32:38 Korzeń czy kokos?
O preparowaniu jednego i drugiego było już na forum sporo. Tytuł: Odp: Kokos Wiadomość wysłana przez: przemok96 Sierpień 07, 2010, 14:58:24 Pytam się bo różnie pisali i do tego mówili inni że źle, dlatego postanowiłem się spytać.
A za ten korzeń to sorka, czytałem wcześniej wątek i tak jakoś sie napisało :-[ Tytuł: Odp: Kokos Wiadomość wysłana przez: andrzej72 Sierpień 08, 2010, 09:02:02 Napisze jak ja to robiłem.
1. Odcinałem górę kokosa lub rozwalałem go na pół (w zależności od potrzeb) 2. Pozbywałem się mleczka 3. Kokosa wraz z tym co pozostawało w środku gotowałem w solonej wodzie przez jakieś 15-20 minut (po gotowaniu łatwiej się pozbyć tego białego draństwa) 4. Oddzielam białe od łupiny. 5. Ponowne gotowanie przez około 10 minut w osolonej wodzie. 6. Płukanie 7. Siup łupinki do baniaka. Tytuł: Odp: Kokos Wiadomość wysłana przez: Damian12 Sierpień 08, 2010, 10:53:49 kokosa najłatwiej otwierać mikrofalówką
Tytuł: Odp: Kokos Wiadomość wysłana przez: emperor Sierpień 08, 2010, 20:08:39 Ja środek od łupiny oddzieliłem za pomocą ostrego noża. Parokrotnie spłukałem kokos pod bieżącą woda i do baniaczka. Z każdym kokosem postępuje w podobny sposób i nigdy nic złego później się nie działo( pomimo braku "gotowania" kokosu).
Pozdrawaim |