Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata

Akwarystyka => Zrób to sam => Wątek zaczęty przez: przemok96 Sierpień 06, 2010, 18:53:18



Tytuł: Kokos
Wiadomość wysłana przez: przemok96 Sierpień 06, 2010, 18:53:18
Siemka, zamierzam spreparować kokos do akwa.
Ile min trzeba gotować kokos w wodzie z solą, a później w zwykłej?
Ile razy powtórzyć gotowanie??
Czy sól może być jodowana??


Tytuł: Odp: Kokos
Wiadomość wysłana przez: andrzej72 Sierpień 07, 2010, 14:32:38
Korzeń czy kokos?
O preparowaniu jednego i drugiego było już na forum sporo.


Tytuł: Odp: Kokos
Wiadomość wysłana przez: przemok96 Sierpień 07, 2010, 14:58:24
Pytam się bo różnie pisali i do tego mówili inni że źle, dlatego postanowiłem się spytać.
A za ten korzeń to sorka, czytałem wcześniej wątek i tak jakoś sie napisało  :-[


Tytuł: Odp: Kokos
Wiadomość wysłana przez: andrzej72 Sierpień 08, 2010, 09:02:02
Napisze jak ja to robiłem.
1. Odcinałem górę kokosa lub rozwalałem go na pół (w zależności od potrzeb)
2. Pozbywałem się mleczka
3. Kokosa wraz z tym co pozostawało w środku gotowałem w solonej wodzie przez jakieś 15-20 minut (po gotowaniu łatwiej się pozbyć tego białego draństwa)
4. Oddzielam białe od łupiny.
5. Ponowne gotowanie przez około 10 minut w osolonej wodzie.
6. Płukanie
7. Siup łupinki do baniaka.


Tytuł: Odp: Kokos
Wiadomość wysłana przez: Damian12 Sierpień 08, 2010, 10:53:49
kokosa najłatwiej otwierać mikrofalówką


Tytuł: Odp: Kokos
Wiadomość wysłana przez: emperor Sierpień 08, 2010, 20:08:39
Ja środek od łupiny  oddzieliłem za pomocą ostrego noża. Parokrotnie spłukałem kokos pod bieżącą woda i do baniaczka. Z każdym kokosem postępuje w podobny sposób i nigdy nic złego później się nie działo( pomimo braku "gotowania" kokosu).

Pozdrawaim