Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata

Akwarystyka => Zrób to sam => Wątek zaczęty przez: przemok96 Sierpień 22, 2011, 20:20:46



Tytuł: Gotowanie korzenia
Wiadomość wysłana przez: przemok96 Sierpień 22, 2011, 20:20:46
Witam, kupiłem niedawno korzeń, chcę go teraz wygotować, ale nie wiem czy w zwykłej wodzie, czy w wodzie z solą jodowaną.
Gotowanie w zwykłej wodzie ok 1h wystarczy? Czy w soli też gotować?
Nie chcę, żeby korzeń zaszkodził moim rybom(neon innesa, razbora hagela) i krewetkom(RC, amano).


Tytuł: Odp: Gotowanie korzenia
Wiadomość wysłana przez: vento Sierpień 22, 2011, 21:07:01
dostaniesz pewnie op...dol od moda, bo dyskusji na ten temat było już dziesiątki-nawet pamiętam jedną w tym dziale.
Korzeń możesz wygotować w zwykłej wodzie, a potem wymoczyć w słonej, porządnie zlać wrzątkiem i na koniec opłukać gorącą bieżącą wodą. Jeśli to korzeń kupiony w sklepie, nie potzrebuje zwykle więcej zabiegów.
Pozdr

Edit:
Choćby tu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/korzen-z-rzeki/

Generalnie każdy temat w tym dziale ze słowem "korzeń" w tytule traktuje o Twoim pytaniu.


Tytuł: Odp: Gotowanie korzenia
Wiadomość wysłana przez: przemok96 Sierpień 23, 2011, 15:33:05
Kupiłem sól kamienną i jest git.
Korzeń rano gotował się 2h w słodkiej wodzie, później w słonej wodzie 1h, następnie 1.5h w słodkiej i będzie się moczył w słodkiej tak do 17.