Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Wzdęte brzuszki. Pomocy !!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wzdęte brzuszki. Pomocy !!!!  (Przeczytany 2043 razy)
broda1725
Nowy
*

« : Maj 20, 2007, 11:47:38 »

Niewiem co sie dzieje z moimi rybkami maja tak wzdete brzuszki( w szczegulnosci jedno danio ) ze tak jak by mialy zara peknąc lub byly kotne ale to niemozliwe. Mam 3 danio, 2 molinezjie (ok 6 miesieczne) 2 glonojady i 2 kiriski wzdete brzuszki maja danio i moli reszta normalne. Akwarium mam 25l woda zmieniana czesciowo co tydzien ok 30%, temp.wacha sie 23-26`C karma dla rybek zawsze ta sama (vitality) raz dziennie a raz w tyg. glodówka wiec napewno nie z przejedzenia. Niema żywych roslinek bo mi wszystkie gnily i postanowilem narazie zastosowac pare sztucznych.  Parametrów wody neznam niemem testerow a poz.nieznam sie na tym jestem poczatkujacym. Mysle ze to moze byc puchlina wodna ale od czego chyba ze macie jakies inne pomysły prosze o pomoc. Szkoda mi rybek zeby cierpiały. Na molinezjiach zauwazylem biale latki albo krostki na brzuszku, moze to taki gatunek albo choroba juz sam niewiem a moze babelki powietrza, niemoge sie przyjrzec bo szybko plywaja.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2007, 12:28:52 »

Po pierwsze 25l to stanowczo za malo jak dla ryb ktore chodujesz Undecided z twojego opisu nie wynika zeby to byla posocznica co do tych bialuch plam na brzuchu molki to moja tak miala w trakcie ciazy i po niej (moze to cos w stylu rozstepow Tongue Wink)
broda1725
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2007, 06:01:30 »

To co to moze byc jak nie puchlina wodna?
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2007, 14:16:15 »

Może złapały jakieś pasożyty? Wiesz, nicienie albo coś takiego.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2007, 14:26:44 »

A może coś nie tak z parametrami wody Huh Bez tego to ciężko nam będzie coś powiedzieć. Jako, że masz sztuczne rośliny to i poziom NO2/NO3 może być szkodliwy. Sorki ale bez tego nie wiele możemy pomóc. Jeśli tych "krostek" jest więcej to stawiałbym na ospę.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2007, 18:22:54 »

Rybkom może ten rodzaj pokarmu nie służyć. Woda jest regularnie podmieniana więc zatrucie raczej im nie zaszkodziło. Martwi mnie jednak to, ze roślinki Ci gniły. To oznacza, że coś z parametrami wody jest nie tak.

Spróbuj zmienić karmę na jakąś markową, najlepiej roślinną (np firmy Tetra lub Sera).
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2007, 18:56:11 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
broda1725
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2007, 20:50:26 »

Zmienilem na pokarm roslinny od wczoraj zobaczymy a co do tych testow wody z checia bym je sprawdzil nawet dla samej ciekawosci  ale jakie trzeba kupic te testy i ile kosztuja i gdzie bo u mnie w sklepie akw. niema czegos takiego (lichy sklep). A na podwyzszony poziom NO2/NO3 jaka jest rada? boje sie tych roslinek bo jak zakladalem od nowa( zmiana wnetrza i podloza, oczywiscie z ta sama woda 70 % reszta 30 odstana tak jak nalezy) zasadzilem 2 nowe roslinki razem ze sztucznymi, dwa tyg, i zaczely gnic co jest? kupilem zelazo ale teraz to mi jest na nic bo i tak sa w tej chwili same sztuczne.A co do tej ospy to maja te piale kropeczki czy babelki tylko molinezjie tylko na brzuchu. Ten stan opuchniecia utrzymuje sie juz od dobrego miesiaca.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: