nie nie, tak tylko myslalem nad tym oswietleniem ostatnio... na innym moim poscie korespondujemy na temat Synemy. mam w swoim akwarium ten substrat wojtaszka, ktory generalnie nie przewiduje stosowania co2, ale ja nie wstawilem korzeni, ktore sie przyczyniaja do zakwaszania wody (dopiero teraz to zrobilem), wiec ph mam na poziomie 7,8 i wytraca sie dodatkowo wapn z wody.
dalem juz co2 z butli na poziomie ph=7,4, roslinki ladnie zaczely bablowac i jakby wszystko sie ruszylo, nawet troszke zastosowalem nawozu Classic AquaArt'u z połową dawki na poczatek.
mysle ze moze teraz bedzie lepiej.
nawet cyjanobakterii jest mniej, wiec... trzeba poczekac na efekty cierpliwie.
myslalem moze ze to oswietlenie moje jest slabe, ale jak mowisz, jest ok.
Troche nie rozumiem dla czego Ci sie wytraca z wody wapn.... z tego co wiem to raczej zadko spotykane zjawisko. Raczej tylko przy dolewaniu kwasu do wody.
Cyjanobakterii jest mniej...? Czy to znaczy ze masz atak sinic? To troche nieciekawie. Sam mialem to ostatnio w 112 i choc zrobilem totalna demolke, to caly czas gdzies to swinstwo mi sie pojawia. Szukalem informacji na stronach niemieckich i znalazlem watek jakiegos kolesia, ktory chcial sie dowiedzic co inicjuje atak sinic i oblatal wszystkie uniwersytety i sie dowiedzial, ze badania nad tym sa nadal prowadzone i dokladnie nie wiadomo, ale najmniejszym wspolnym mianownikiem jest wysokie organiczne obciazenie wody. Dotychczas uwazano, ze brak azotanow prowadzi do rozwoju... moze to wina substratu wojtaszka
Tu na forum jest watek o sinicy, w ktorym znajdziesz metody na ich pozbycie sie (Tytul cos jak "Fosforan Erytromycyny vs. Sinice"). Ewentualnie wystarczy zaciemnienie na kilka dni.
To, ze Aqua Glo swieci na rozowo to dobrze! Rosliny najlepiej korzystaja ze swiatla w czerwonym zakresie. Mozliwe, ze takie swiatlo wydaje sie ciemniejsze, ale za to cala moc idzie na spektrum, wykorzystywane przez rosliny. PS Osram Fluora swieci podobnie, a jest to specjalna lampa dla roslin.