Tomasz26
Zainteresowany
|
|
« : Maj 02, 2007, 16:19:49 » |
|
Witam... Zbiornik ma 200l. są w nim dwa filtry wewnętrzne Aqua Szut 200l. z wkładami bio typu "wkład ceramiczny",dwa korzenie(jedem jakiś afrykański a drugi to nie mam pojęcia),pare kamieni,dno ze średniego żwiru(pod nim piasek),roślin nie posiadam...Nalot pojawia się na kamieniach i na górnych częściach filtra...nalot jak już pisałem jest w kolorze brązowym...czy ktoś z was może wie co on oznacza?....(może poprostu to być rozpuszczający się korzenień?)...Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 02, 2007, 16:27:55 » |
|
najprawdopodobniej okrzemki mozliwe że masz za słabe oświetlenie.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Tomasz26
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 02, 2007, 16:54:10 » |
|
Chyba tak ...czytałem na forum że jarzeniówki wymienia się conajmiej raz w roku,a ja zielonego pojęcia o tym nie miałem i mam je trzy lata ...i chyba czas je wymienić ...a te okrzemki są groźne dla ryb?
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 02, 2007, 17:33:05 » |
|
nie są groźne
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Tomasz26
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 15, 2007, 05:45:52 » |
|
Kupiłem świetlówki (Świetlówka Nature 30W+Świetlówka Light 30W firmy NARVA) i nalot dalej się tworzy ,na kamieniach mi nie przeszkadza ale na szybach owszem
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2007, 06:08:30 wysłane przez Tomasz26 »
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 15, 2007, 08:09:59 » |
|
Dla ryb nie są groźne, ale jeśli osadzą się na roślinach, to mogą im bardzo zaszkodzić.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Tomasz26
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 15, 2007, 08:24:04 » |
|
wiem...roślin nie mam,ale jak się tego pozbyć?...czytałem że Rogatka może tu coś pomóc...są jeszcze jakieś inne sposoby?
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 15, 2007, 09:41:44 » |
|
Chyba tak ...czytałem na forum że jarzeniówki wymienia się conajmiej raz w roku,a ja zielonego pojęcia o tym nie miałem i mam je trzy lata ...i chyba czas je wymienić Tu nie chodzi o wymiane swietlowek (choc to tez), a raczej o dolozenie chocby jednej sztuki i zwiekszenie ilosci watow na akwarium.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Tomasz26
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 04, 2007, 07:50:36 » |
|
Na razie nie dokładałem świetlówek ,a wróciłem do starej metody dodawania uzdatniacza ''aquatanu" przy tygodniowym podmienianiu wody...po prostu skojarzyłem sobie kiedy zaczęły się u mnie z tymi okrzemkami problemy...nie wiem czy to ma jakiś związek z nimi,ale na razie okrzemków brak Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 04, 2007, 08:24:19 » |
|
wróciłem do starej metody dodawania uzdatniacza ''aquatanu" przy tygodniowym podmienianiu wody...po prostu skojarzyłem sobie kiedy zaczęły się u mnie z tymi okrzemkami problemy...nie wiem czy to ma jakiś związek z nimi,ale na razie okrzemków brak Pozdrawiam Myślę, że ma; u mnie też okrzemki znikły, kiedy wróciłam do uzdatniacza.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|