Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Rośliny akwarystyczne kupiłem roslinki i co dalej???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny akwarystyczne kupiłem roslinki i co dalej???  (Przeczytany 2972 razy)
marcinxxx_mb
Nowy
*

« : Maj 20, 2007, 07:16:07 »

Grin Czesc bardzo prosze o pomoc mam 100l akwarjum kupiłem roslinki na alegro i chciałbym wiedziec co mam robic zebym miał piekne roślinki jak sadzic,nawosic itp. prosze o profesjonalnom rade
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2007, 07:25:37 »

Moja profesjonalna rada!

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać! – na forum jest to czego potrzebujesz, wystarczy, że poszukasz.

Jeśli nie znajdziesz to pytaj – każdy Ci chętnie pomoże!

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2007, 09:49:09 »

Polecam poogladac zdjecia z akwariami roslinnymi, aby zobaczyc jak i gdzie ludzie sadza ktore roslinki. Niektore rosna szybko i bez ograniczen, a niektore prawie wcale. Wiec powinno sie sadzic te szybko- i wysokorosnace na tylny plan, srednie na drugim planie a te najmniejsze na pierwszym.

Po pewnym czasie nazbierasz troche doswiadczenia i poznasz swoje roslinki i sam bediesz wiedzial gdzie co najlepiej pasuje.

Aby roslinki pieknie rosly potrzebne jest
1. Swiatlo. Tak od 0,5 Watt na litr wszystkie roslinki powinny juz jako tako ladnie rosnac. Minimum to cos ok 0,25 Watt na litr, a naprawde fajnie robi sie tak od 0,7 Watt.
2. Nawozenie:
a. nawozami (na poczatek moze jakies tanie np. Tropical AquaPlant B przy podmianach i co kilka dni troche Tropical FerroActiv)
b. CO2 (na poczatek bimbrownia starczy do 100L)

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2007, 19:38:53 »

Skoro kupiłeś roślinki na allegro ( tak jak ja ) to poponuje również ten nawóz kupić
http://allegro.pl/item197450843_sprawdzony_nawoz_z_nowymi_dodatkami_hit_cenowy_.html
(tak jak ja )  Cheesy

stosuję go od 2 tyg. i muszę przyznać że działa  Grin
dami
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2007, 21:37:39 »

Ja jak mam coś polecać to serie PG , na forum pisze jak dawkować

arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2007, 12:10:28 »

Czy wszystkim roslinom ukorzenionym (nie plywajacym) wystarczy nawoz ( K, Mg, Fe ) stosowany pod korzen?  Czy sa takie ktore musza koniecznie miec nawozenie dolistne?

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2007, 18:57:07 »

w podlozu musi byc n p k fe i inne rosliny przyjmuja nawozy przez system korzeniowy jak i listny wiec sam nawoz w dnie nie zapewni im pozywienia dobre kulki nawozowe w dnie oferuje ni jaki ridan na alegro  albo tetra stick jednak pamietaj o nawozach dodatkowych np serii aqua art
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2007, 20:34:02 »

ja stosuje, symfonie złotą (allegro), kulki gliniano torfowe (także allegro) i CO2 efekt ? przyrost niektórych (kabomba, moczarka, bakopa, ludwigia) nawet powyżej 3-4 cm dobowo, inne także szybko, i duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo bombelków Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 02, 2007, 05:44:01 »

Stosuj się do rad Oswalda a rośliny powinny rosnąć dobrze.

Nawożenie stosuj jeśli tego wymagają rośliny (na początku po zasadzeniu), jeśli później same rosną nie potrzeba stosować nawozu.
Sam nie stosuje żadnej chemii już od roku a rośliny rosną i są ładne. Czasami daję CO2 i tyle!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: