Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « problem z puchnięciem, ew. zmianą koloru ryb
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z puchnięciem, ew. zmianą koloru ryb  (Przeczytany 2051 razy)
e.w.a.
Nowy
*

« : Czerwiec 27, 2007, 16:36:26 »

Witamy wszystkich
Mamy nie lada problem, w styczniu br założyłyśmy w pracy akwarium, 112 litrów, 15 różnych rybek które podobno miały żyć w symbiozie,  podobno super filtr taki z napowietrzeniem, gąbkami na dole i jakimiś specjalnymi kamykami w środku. Wody nie wymieniałyśmy, często czyściłyśmy filtr pod bieżącą wodą.  Jakieś dwa miesiące temu zaczęły zdychać nam ryby.  Najpierw myślałyśmy że mordują je skalary, atakowały ryby pyszczkami, ryby robiły się grube, zaczynały mieć kłopoty z pływaniem i w końcu zdychały. Zdecydowałyśmy się oddać skalary. Ale problem nie minął. Ryby robią się grube, część zmienia kolor na ciemno szary (pyszczek i dół brzucha) i po kilku dniach zdycha. Zaczęłyśmy podmieniać wodę co tydzień 1/5, niewiele pomogło. Testów wody jeszcze nie robiłyśmy.  Czy to choroba czy raczej woda? I co dalej? poradźcie
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2007, 17:22:00 wysłane przez e.w.a. » Zapisane
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 27, 2007, 17:59:33 »

jak dla mnie to jakies zatrucie powinniscie wymieniac co tydzien 20% wody oraz przy tej okazji odmulac dno  a filtr to plukac tylko w wodzie z akwarium. Co do tego zatrucoa nie jestem pewna  Undecided

najlepiej byloby zrobienie testow to wiele by wyjasnilo
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2007, 18:01:08 wysłane przez paupuk2 » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 27, 2007, 18:35:56 »

bardzo prawdopodobne jest zatrucie azotanami i fosforanami. skoro nie robiliście podmian to teraz jest mniej więcej tak jakby akwarium było wypełnione moczem a nie wodą. Przy takiej kondensacji związków amonowych i fosforanów na pewno nie pomoże podmiana 1/5 wody. Uważam że trzeba zrobić podmianę przynajmniej 70% objętości zbiornika oraz odmulić podłoże.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 27, 2007, 18:38:52 »

Tak na przyszłość-zmień nazwę wątku!

Zmierz parametry, i podaj info o baniaku (dokładny sprzęt, obsade, dekaracje, podłoże, itp.)

papa

Pozdrawiam, Magda.
e.w.a.
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 27, 2007, 20:16:47 »

Właśnie wróciłam ze sklepu. Jutro zmierzymy parametry wody, napiszę jakie są wyniki, ale nie mam dobrych przeczuć. Chociaż z drugiej strony jeśli się okaże że to woda to właściwie będzie to najprostszy problem do usunięcia.
e.w.a.
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2007, 17:11:55 »

NO3 powyżej 200, NO2 w okolicach 1, wymieniamy wodę i zobaczymy co dalej.
I przeczytałam że grubienie 1/3 ryby od przodu i zmiana barwy na ciemną czyli dokładnie jak w przypadku naszych prętników są objawem zapalenia żołądka i jelit, i przyczyną jest złe odżywianie. Co do wody możemy mieć wyrzuty do siebie, ale co do odżywiania? Myślałyśmy że jak kupimy gotowy pokarm i raz na 2 -3 dni ryby dostaną mrożonkę będzie ok.
Więc jak je żywić? Acha i leczeniem tego zapalenia to kilku dniowa głodówka, dzisiaj już nie dostały jeść.
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2007, 13:58:57 »

Masz za duże NO3 i NO2. Najwyższe stężenie NO3 dopuszczalne w akwarystyce to 50ppm, a NO2 powinno zawsze wynosić 0ppm. Zrób podmianę wody wg zaleceń Lukasa

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: