Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « nawozić już po posadzeniu czy dopiero po etapie dojrzewania?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nawozić już po posadzeniu czy dopiero po etapie dojrzewania?  (Przeczytany 1929 razy)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« : Czerwiec 19, 2007, 19:46:50 »

Na stronie poświęconej akwariom holenderskim w instrukcji jak sadzić rośliny napisane jest, żeby nawozić je już od razu po posadzeniu i dopełnieniu akwarium wodą. Następnie przez cały okres dojrzewania akwarium wg wskazówek producenta danego nawozu.

Tymczasem na naszym forum spotkałam się z opiniami, żeby nie nawozić od razu tylko dopiero wtedy, jak już akwarium w pełni dojrzeje.
No i mam mętlik lekki...

dodam, że moje akwarium ma 144 litry i zamierzam w nim mieć sporo roślinek, głównie na tył, boki i środek.

Z góry dziękuję za Wasze opinie  Cheesy

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 19, 2007, 19:52:57 »

Ja bym na samym początku nie nawoził. Dopiero po jakimś czasie i to od minimalnej dawki (np 1/4). W dojrzewającym zbiorniku rośnie poziom NO2 i z czasem NO3. Nawozy zazwyczaj posiadają azot który może wydłużyć dodatkowo ten proces. Jedyne co ci pozostaje to obserwowanie roślin i ich stanu. Jeśli zauważysz że coś z nimi nie tak - możesz leciutko podawać nawóz. Na pewno nic się nie stanie jeśli będziesz podawać mikro. Jeśli makro - j.w. uważaj na azot. Jeśli masz "uniwersalny" nawóz - tutaj już doświadczalnie. Najlepiej kontrolować poziom NO2/NO3.

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 19, 2007, 19:57:33 »

Dużo tu czytałam o nawożeniu i w większości przypadków początkującym, jak ja  Grin polecacie PG Classic. I chyba tego będę się trzymać. dodam, że pokrywa ma 3 x 25W hagenowskich.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2007, 16:32:02 »

Witam. A ja mam takie pytanie. Nawożę PG Classic, PG Macro i PG Ferro, i nawet po samym podaniu PG Macro poziom azotanów jest 0 - 2, a fosforanów to woda w próbce jest normalnie biała czyli pewnie też 0. Podaje nawóz w ilościach podanych przez producenta czyli 1 ml na 40 l wody. Mam zwiększyć dawkę nawozu, czy lepiej kupić KNO3 i KH2PO4?? a jeśli kupić to od jakich dawek zacząć je podawać??

gg: 1125448
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2007, 19:44:31 »

A rośliny rosną dobrze?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2007, 20:05:23 »

Nie za bardzo. Ale zacząłem nawozić od jakiegoś tygodnia, no ale poprawy nie widzę, dojrzałem się w świerzo kupionej roślince już dziurę, co jest jak sie nie mylę brakiem azotu.

gg: 1125448
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 28, 2007, 21:02:26 »

Potasu. Zwiększ ilość podawanego makro.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: