Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « pytanie o echinodorus osiris po częsci echinodorus amazonicus
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanie o echinodorus osiris po częsci echinodorus amazonicus  (Przeczytany 1038 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« : Lipiec 01, 2007, 15:27:25 »

otórz tak się składa że nigdy nie miałem echinodorusa osiris więc go kupiłem. mam zapytanie do osób które go mają. otórz po 2 dniach roslina zaczęła wypuszczac nowe liście ze srodka rośliny. to normalne u żabienic i po jakims czasie ze środka rośliny urosła taka łodyzka na końcu której jest nowa sadzonka - to tez normalne. ale jest coś czego jeszcze nie zaobserwowałem u żadnej z moich żabienic - u tej żabienicy rosną z boku nasady starych liści (nie ze środka) przy kłączu takie wąskie nibylistki (bo nie wiem czy to liście mają tak z 2 - 3 cm długości i 3 mm szerokości. i mam pytanie czy to zaczątki nowej rośliny czy jedna roślina może się rozrastac kłączem w bok? bo te łdyzki to normalny sposób rozmnażania a czy jest możliwe rozmnażanie poprzez dobudowanie z boku przez roślinę kłącza (kłącze to takak biała podstawa z której wyrastają liście) i wypuszczenie z tego dobudowanego kłącza z boku listków? no i jeszcze pytanie co do echinodorus amazonicus - sprawa jest podobna też z boku coś wypuszcza tyle że są to jakby wąsy - nie korzenie bo to jest zielone i mam pytanie co to jest? te wąsy są ostro zakończone na koncu nie ma żadnych listków pozdrawiam! dałbym zdjęcie niestety nie mam sprawnego aparatu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 15:31:02 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 02, 2007, 07:57:17 »

z boku nasady starych liści (nie ze środka) przy kłączu takie wąskie nibylistki (bo nie wiem czy to liście mają tak z 2 - 3 cm długości i 3 mm szerokości

Roslina ta również rozmnaża się przez podział rośliny matki(słyszałam, ze kiedy podłoże jest niezbyt żyzne ale ręki sobie za to nie dam obciąć bo zdania są podzielone). Małe roślinki wyrastają obok rośliny matki tak jakby z jej korzeni. Trochę trudno ją potem oderwać bo korzenie się splątują ale da radę.

tyle że są to jakby wąsy - nie korzenie bo to jest zielone

Takich wąsów jeszcze nie widziałam poza kryptokorynami ale się rozejrzę i popytam.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: