Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RDZAWE LIŚCIE EcHINODORUS  (Przeczytany 1468 razy)
DOROTAZOFIA
Zainteresowany
**

« : Lipiec 05, 2007, 00:15:25 »

witajcie,
co może być przyczyną takiego wyglądu rośliny, końcówki robią sie czerwone, potem brzegi, zostaje same siatka.
inne rosną - widlak, mech, crypytocoryna parva, anubias...moczarka

112L, atman dr80, fzn3. 5 neonków, 3mieczyki zielone, 3czarne moli, czerwone danio, 4gupiki, 5Endlera, 3platki, danio, 2szczupienczyki dageta, zbrojnik, ampularia, Clithon Sun, świderki i masa roślin, atyla niebieska, red cherryx20,
wulo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2007, 07:45:03 »

przypuszczam ze zabienice maja duzy system korzeniowy i potrzebuja mikroelementow rowniez z podloza, moze zastosuj kulki nawozowe, podloz pod korzenie. mialem kiedys podobne objawy, podlozenie kulek pomoglo w moim przypadku.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2007, 19:27:10 »

Mam podobny problem z niektórymi roślinami. Szczególnie pierzastolistne żółkną mniej więcej od połowy długości w dół a łodyga staje się słaba i łamliwa. U innej z kolei liście owszem są zielone ale zauważam lekkie zabarwienie brązem. Regularnie stosuję nawóz w płynie Aqua Plant firmy Tropical.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 10:52:06 wysłane przez anrd » Zapisane

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2007, 22:56:09 »

Może przyczyna leży w zbyt małym oświetleniu ? Napisz jakie masz światło. Moczarka, mach (podejrzewam, że java), anubias nie są wymagające jeżeli chodzi o świało, dlatego mogądobrze rosnąć a inne bardziej wymagające nie. Jednak nie jestem ekspertem w dziedinie roślin, więc to takie moje przypuszczenia.  Wink
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2007, 07:29:39 »

Moje oświetlenie to 2x22W (białe światło, producent świetlówek nieznany)

Zakładam dzisiaj jedną świetlówkę Aqua-Glo. Zobaczymy czy to coś pomoże.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2007, 08:23:57 wysłane przez anrd » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: