Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czy dobre rośliny do 126l - Ameryka Pd.?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy dobre rośliny do 126l - Ameryka Pd.?  (Przeczytany 1949 razy)
Skunks
Zainteresowany
**

« : Lipiec 20, 2007, 10:00:29 »

Witam,
Kupiłem baniaczek 126l, obsadę powiedzmy, że wybrałem (jest w odpowiednim dziale) natomiast teraz przyszedł czas na roślinki. Wymyśliłem coś takiego:
-Bacopa australis
-Echinodorus 'Ozelot'
-Echinodorus 'Rubin'
-Egeria densa - Moczarka argentyńska
-Eleocharis ''parvula''
-Hydrocotyle leucocephala - Hydrokotyle nerkolistne
-Riccia fluitans - Wgłębka wodna
-Cabomba caroliniana - Kabomba karolińska
W obudowie akwarium będzie zamontowane standardowe oświetlenie 2x18W, do tego pokrywa będzie cała wyklejona od spodu lustrzaną folią samoprzylepną. Co myślicie o takich roślinach? Starałem się dobierać w miarę łatwe w hodowli gatunki, kierując sie stroną "moja amazonia"
Proszę o opinie.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2007, 10:09:40 wysłane przez Skunks » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2007, 10:15:28 »

Jeśli będziesz miał dostatecznie żyzne podłoże nie powinieneś mieć problemów z tymi roślinami, no może poza żabienicą "rubin". Najwyżej dołożysz jeszcze jedną świetlówkę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2007, 10:32:41 »

A czym byś radziła nawozić? Pogrzebałem trochę i znalazłem takie nawozy:
- Planta Gainer Classic
- kulki gliniano - torfowe
- nawóz żelazowy Tropicala
- Symfonia złota+siarczan potasu ( http://allegro.pl/item215656082_super_nawoz_za_super_cene_od_super_sprzedawcy.html )
W filtrze będzie torf, więc nie wiem czy te kulki nie będą zbędne?
W przyszłości będę chyba instalował bimbrownie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2007, 10:45:26 wysłane przez Skunks » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2007, 14:26:48 »

Akurat w Twoim przypadku poleciłabym Planta Gainer Classic + kulki gliniano-torfowe pod żwir. Ponieważ masz dość słabe światło 2 ostatnie pozycje nie będą zbyt dobrym rozwiązaniem bo po nich mogą się pojawić glony.
Planta Gainer Classic jest bardzo delikatnym nawozem bardzo dobrej jakości przeznaczonym do zbiorników ogólnych i akurat w Twoim przypadku wystarczy całkowicie bez dodatkowego makro i mikro. Łatwo się go dawkuje a rośliny rosną na prawdę ładnie. Kulki gliniano-torfowe wkłada się pod korzenie więc przydałyby się pod żabienice ponieważ te rośliny większość składników odżywczych pobierają głównie przez system korzeniowy.

Dlaczego kulki g-t miałyby przeszkadzać torfowi? Kulki są w podłożu a torf z filtrze. Nie widzę tu żadnego konfliktu interesów.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2007, 19:29:54 »

Nie chodzi mi tu o konflikt interesów tylko czy to nie będzie "masło maślane"? Woda przepływając przez torf w filtrze będzie wypłukiwała zawarte w nim substancje i w ten sposób dostarczała roślinom, ale w sumie masz racje, na pewno im takie połączenie nie zaszkodzi. Cheesy
Dzięki i pozdrawiam.

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 23, 2007, 08:45:59 »

Co do kulek gliniano torfowych. Znalazłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/item214572056_kulki_gliniano_torfowe_nawoz_15szt.html i coś takiego http://allegro.pl/item216398323_aquamedic_terrapur_profesjonalny_sklepmalawipl.html jak myślicie,które będą lepsze?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2007, 09:07:18 wysłane przez Skunks » Zapisane
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2007, 10:54:48 »

Glina w akwarium?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 24, 2007, 11:15:16 »

No jeśli chodzi ci o policjanta ... hmmm w dużym akwarium  Grin Grin Grin
A tak na serio ...co w tym dziwnego. Za niedługo będę miał w akwa podłoże "eksperymentalne" którego jednym ze składników własnie będzie glina. Dobry materiał kumulujący związki.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: