Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaki nawóz ?  (Przeczytany 2916 razy)
katarina
Zainteresowany
**

« : Lipiec 10, 2007, 20:58:15 »

co myslicie o tym http://www.allegro.pl/item210717825_2_x_nawoz_do_akwarium_roslinnego_nowa_formula.html
?
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 10, 2007, 21:00:42 »

to jest chyba to co większość allegrowiczów nazywa symfonią złotą, przyznam sie że używam czegoś takiego ale nie jest to jedyny nawóz jakiego używam. w temacie powinien wypowiedzieć sie wiedźmin22 on sie zna na chemii
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 10, 2007, 21:04:03 »

tak to symfonia złota. robiłem testy takiej jednej. były metale ciężkie i zanieczyszczenia z lini produkcyjnej. do akwa tylko roślinnego może byc. do akwa z rybami się nie nadaje. szkoda ryb pozdro!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Lipiec 10, 2007, 21:08:44 »

w moim akwa są neonki mieczyki kiryski danio i glonki ale akwarium jest nastawione głównie na rośliny czy może zaszkodzic to moim rybciom i jak tak to dlaczego?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 10, 2007, 23:40:26 »

metale ciężkie i zanieczyszczenia z lini produkcyjnej

To zaszkodzi rybom tak samo jak ludziom. Nawozów naprawde stosuje sie niewielkie ilości i warto wydac te kilka złotych więcej na nawóz znanej marki.
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 11, 2007, 20:22:59 »

to jaki nawóz proponujecie nie mam co2 i oświetlenie ok. 36wat na 100l
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 11, 2007, 21:29:34 »

ja bym chyba nic nie podawał, przy takim oświetleniu, dorzucić nawozy to najszybciej glony by rosły, tak mi się wydaje ale moge się mylić. trzeba dołożyć więcej światła i wtedy nawożenie będzie miało jakiś sens a w tym wypadku rośliny nie będą w stanie zjeść tego co dostaną, chyba że jakieś gatunki które nie potrzebują zbyt dużo światła
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Lipiec 11, 2007, 21:44:55 »

Przy małej ilości światła najbezpieczniej jest podać nawóz, który podaje się pod korzenie, czyli jakieś kulki torfowe itp.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 12, 2007, 09:01:29 »

Tak jak pisze akwa_man, przy takim oświetleniu najlepszy nawóz pod korzenie. Jeśli jednak będziesz widziała niedobory i roślinki będą słabo rosły możesz zastosować nawóz Planta Gainer Classic - połowę dawki na początek.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sterrom
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2007, 22:49:12 »

Widzę że został poruszony temat nawozu jaki oferuję na Allegro

to jest chyba to co większość allegrowiczów nazywa symfonią złotą, przyznam sie że używam czegoś takiego ale nie jest to jedyny nawóz jakiego używam. w temacie powinien wypowiedzieć sie wiedźmin22 on sie zna na chemii

Nigdy nie kryłem że podstawowym składnikiem nawozu jest symfonia złota.
Jednak składników jest więcej.

tak to symfonia złota. robiłem testy takiej jednej. były metale ciężkie i zanieczyszczenia z lini produkcyjnej. do akwa tylko roślinnego może byc. do akwa z rybami się nie nadaje. szkoda ryb pozdro!

Z tą opinią się nie zgodzę.
W moim akwarium oprócz ryb mam krewetki a są one bardzo wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia.
Żyją przy codziennym podawaniu nawozu żyją i rozmnażają się bez problemu

« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2007, 22:50:47 wysłane przez sterrom » Zapisane
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Lipiec 25, 2007, 20:44:09 »

właśnie zamówiłam 4 porcje tego nawozu rozmawiałam dzisiaj z akwarysta który stosuje ten nawóz przy paletkach i nic złego sie nie dzieje czy przy stosowaniu tego nawozu dodawac jeszcze żelazo
sterrom
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 25, 2007, 21:03:33 »

Komponując składniki nawozu starałem się żeby przy podawaniu codziennych dawek  poziom żelaza miał wartość 0,1-0,2 ppm.
W moim akwarium dawka żelaza z nawozu wystarcza.

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 25, 2007, 21:16:47 »

sory ze podszyje sie pod ten temat ale chcialbym wiedziec czy to cos jest wogole skuteczne i czy nie powoduje zadnych ubocznyc efektow  http://www.allegro.pl/item216398323_aquamedic_terrapur_profesjonalny_sklepmalawipl.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: