Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Znów kationit  (Przeczytany 1569 razy)
markus383
Nowy
*

« : Sierpień 31, 2007, 15:18:12 »

Na dobre zrezygnowałem z RO, bo kumpel, który mieszka ok. 3km też używa osmozy na instalacji z hydroforem i ma bardzo wielki NO3. Oprócz filtra musi jeszcze używać jakiejś żywicy, aby je zniwelować. Więc ja chcę zrobić kolumnę filtracyjną(proszę o jakiś link z taką kolumną łatwą w montażu  ) i lać przez nią wodę wodociągową, będzie to samo, a nie będzię chociaż NO3 i koszty będą niższe  W związku z tym będę miał kilka pytań:
1. W jakich proporcjach będę musiał wymieszać wodę o parametrach:
-GH 17
-KH 10
-pH 7,5
, aby otrzymać:
-GH 5
-KH 4
-pH ok.6,5-6.
Czytałem, że z tej kolumny leci woda o: KH=ok.0 GH=ok.0 pH=ok.4,5
2. Wodę podminiam ok. 20L raz w tygodniu, więc jak przez ten czas przetrzymywać Filtrax K ?? W wodzie, czy w kwasie solnym??
3 W jakich naczyniach mam ten kationit regenerować?? Chodzi o to, że jest żrący i żeby nic nie uszkodził  .
4. Proszę o link z łatwą w zrobieniu kolumną filtracyjną 
5. Ile może taki zestawik kosztować?? kolumna, filtrax k i kwas
6. Na ile czasu starczy mi opakowanie 500ml kationitu przy podmianach 20L raz w tygodniu??(chodzi mi o kationit bez regeneracji  )
7. Czy woda przesączona przez kolumnę może stać w plastikowym baniaczku dłuższy czas??

Sporo tego, ale odpowiedzi na te pytania są dla mnie niezbędne  .

PS.
Wiem, że takie tematy już były, ale czytając je kilka razy nie wszystko zrozumiałem  Proszę o niekasowanie go
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: