Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zestaw CO2  (Przeczytany 2140 razy)
Andy_Lepper
Nowy
*

« : Wrzesień 13, 2007, 00:17:14 »

Witam,
Planuje zakup zestawu CO2 do akwarium 120 litrowego. Chciałbym dowiedzieć się czy taki zestaw byłby odpowiedni:
http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/product_info.php?products_id=3187
Z góry dziękuje za pomoc.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2007, 01:03:08 »

nie jest to zły zestaw aczkolwiek można kupić tańsze ''gdzie indziej''. do tego potrzebny jest elektrozawór i sterownik Lajon/Skalar. elektrozawór kupiłbym jednak  w zwykłym sklepie z częściami do LPG - są też profesjonalne i nie puszczają żadnej cieczy czy gazu, a tańsze czterokrotnie niż np. aqua-art.
BTW nie wiem czy mi się wydaje ale chyba ktoś niedawno pytał o taki zestaw.
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2007, 06:38:28 »

racja jeden z użytkowników zakupił-tamta aukcja się zakończyła ale jest nowa
http://www.allegro.pl/item244268207_zestaw_co2_butla_reduktor_dyfuzor_okazja_.html

pozdr.Torro

P.S.-poprzednia http://allegro.pl/item231454494_zestaw_co2_butla_reduktor_dyfuzor_okazja_.html
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 06:44:33 wysłane przez Torro » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2007, 07:36:02 »

do tego potrzebny jest elektrozawór i sterownik Lajon/Skalar

To można dokupić później wedle uznania albo i nie. Ww zestaw wystarczy, żeby podawać CO2 bez problemu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2007, 11:52:33 »

oczywiście emi ,można nawozić ale wiąże się to z codzienną kontrolą pH, kontrolą ilości bąbelków, większym zużyciem CO2. bez kontrolera podajemy ciągle gaz i pH może spadać nawet do jednego stopnia w ciągu dnia. nie jest to zbyt zdrowe dla ryb. mam nadzieję że ten zaworek precyzyjny nie rozregulowuje się - gdyby miał takie tendencje jest niebezpieczeństwo zatrucia ryb.
osobiście nawożę CO2 bez zaworka ale z kontrolerem - śpię spokojnie, ryby mają stałe pH a butla wystarczy na dwa razy dłużej.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 13, 2007, 14:25:12 »

No cóż, ryzyk fizyk  Afro

Ja podaję bez elektrozaworu, bez komputera ale za to z licznikiem bąbelków. Nie mierzyłam ph już chyba od półtorej miesiąca bo nie widzę potrzeby. Jeśli masz odpowiednie parametry tww aż tak dużych skoków imho nie będzie. Ryby nie wyglądają na zestresowane. Weź pod uwagę, ze w środowisku naturalnym takie dzienne wahania ph są jak najbardziej naturalne.

Nie można zrobić sobie akwarium przecież całkiem bezobsługowego bo to nuuuda....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 14:28:34 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Andy_Lepper
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2007, 00:37:50 »

A wiecie kto zakupił ten zestaw?
Ech znalazłem sam:D ależ dumny z siebie jestem
Teraz spróbuje się dowiedzieć jak się zestaw sprawuje.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2007, 00:41:20 wysłane przez Andy_Lepper » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: