Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podmiana wody w nowym akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana wody w nowym akwarium  (Przeczytany 8189 razy)
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 07, 2007, 19:19:44 »

Witam!
To są moje początki z akwarystyką dlatego chciałbym poradzić się odświadczonych osób. Tydzień temu założyłem swoje pierwsze akwarium. W następnym dniu dodałem kilka rybek, a teraz mam już docelową obsadę - wiem, że powinienem poczekać dłużej, ale...Obecnie woda już jest przezroczysta, ma jednak lekki odcień żółtawy. Parametry wody są OK - sprawdzałem testami parokrotnie. Mam jednak wątpliwości czy w tym tygodniu dokonać już podmiany części wody (20%) czy może jeszcze poczekać jeden tydzień. Obawiam się, że woda znowu stanie się mętna - tak jak to było przez pierwszych liklka dni.
Z góry dziękuję za pomoc - pozdrawiam wszystkich!!!!
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2007, 17:53:43 »

Rzeczywiscie powinienes poczekac dłużej.
Nie podmieniaj wody jeszcze przynajmniej parenascie dni poniewaz nie zdązyła sie ona ustabilizowac w tak krótkim czasie.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2007, 19:10:31 »

Dzięki za podpowiedź. Proszę jeszcze o kilka informacji. Po pierwsze: Ile musi "odstać" woda do podmiany by była zdatna do uzupełnienia akwarium? Po drugie: Podczas podmiany do wody stosowane są uzdatniacze, ile ich stosować -tj. jaką stosować proporcję - taką jak ilość uzupełnianej (podmienianej) wody - dodawać właśnie do nowej wody, a następnie wlewać do akwarium, czy też zastosować proporcję na całą objętość akwarium - po uprzednim dodaniu do akwarium uzupełnianej wody.

Będę wdzięczny za informacje

Pozdrawiam!!!

javascript:void(0);
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2007, 21:04:51 »

Woda do podmiany powinna odstać minimum 24 godziny, ale lepiej, jak jest to 48.

Uzdatniacze do wody są różne i w rożnych dawkach się je stosuje; na butelce lub ulotce powinno to być dokładnie napisane.

Preparat dodaje sie zawsze do nowej wody w ilości odpowiedniej do ilości tejże wody.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2007, 10:10:10 »

Jeśli nie podmienisz części wody to rybki bardzo szybko pożegnasz. Jeśli masz test na NO2 to przy pojawieniu się śladowych ilości wymagana jest natychmiastowa wymiana wody, nawet do 40% i to co kilka dni. Niestety jeśli już wprowadziłeś ryby to poczekanie z podmianami 3-4 tygodnie jak w przypadku zbiornika bez ryb nie wchodzi w grę. Kumulacje NO2 będą bardzo źle wpływać na ryby, może nie po tygodniu ale po 2-3. Trzymam kciuki, zeby Cię to ominęło ale jeśli testy wykażą choćby minimalne ilości NO2 - zrób częściową podmiankę.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
BLACHA_997
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2007, 10:52:09 »

HEJKA!!!

Uff !!! Chyba udało mi się wyjść na prostą!! Po 4 tygodniach i 4 podmiankach woda w zbiorniku jest OK (zarówno parametry jak i klarowność). Strat w obsadzie także udało mi się uniknąć. Głównie dzięki TEMU FORUM ... i niestety kilku preparatom chemicznym. Teraz kolejne zadanie - zminimalizowanie do zera ingerencji chemicznej w zbiornik.

Jieśli mi się uda w nowym wątku zaprezentuję Wam fotki zbiornika i opiszę co w środku pływa.

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: