Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zasadzić?  (Przeczytany 1673 razy)
Honey
Stały użytkownik

« : Wrzesień 19, 2007, 14:08:47 »

Jak po kolei wsadzic doniczki z roślinkami do piasku, a potem w jaki sposób dolewać wody, żeby nie zrobiła się z tego "zupa"? Chce rozpocząć urządzanie akwarium,ale właśnie mam takie podstawowe pytania...
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2007, 14:15:54 »

Troszkę nie ten dział  Wink
żwirek warstwa min 5 cm najlepiej z tyłu więcej, wyjmujesz roslinki z koszyczka, dokładnie oczyszczasz z waty mineralnej, robisz dołek w żwirku wsadzasz rośłinki zakopujesz Wink jak od nowa to najlepiej jak masz nalane ok 1/3 wody, potem reszte lejesz np. na jakiś talerzyk
pozdrawiam Kuba  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2007, 14:21:31 »

Honey - warto też sadzić według reguły: wysokie roślinki na tył i boki, średnie na środek, a najniższe z przodu. Przemyśl usadzenie roślinek, aby w miarę możliwości "zakamuflować" sprzęt, taki jak grzałka czy filterek.
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2007, 17:09:40 »

Wiadomo- sadzenie przemyślę trochę na roślinach się znam Smiley Tylko nie tych akwariowych (jeszcze), ale co do projektu dam radę. Dziękuję za odpowiedzi, tylko nie rozumiem: jak "na talerzyk"?

Przepraszam za pomylenie działu, ale na tym forum jestem dopiero od dzisiejszego popołudnia Smiley
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2007, 17:18:17 »

Na dnie lub na jakimś korzeniu stawiasz talerzyk deserowy na przykład Wink (tylko tak żeby był stabilny) i kierujesz strumień wody na niego - wtedy talerzyk "przyjmuje" strumień wody i można lać nie obawiając się zniszczenia ułożonego podłoża. Oczywiście pewną ostrożność i tak musisz zachować, ale talerzyk ułatwia i przyspiesza pracę  Smiley
Pozdrawiam!
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2007, 21:01:10 »

Dzięki- juz rozumiem. Niedługo zabieram sie do pracy. Więc nie mam wsadzać razem z koszyczkami, tylko wyjąć i wsadzić bezpośrednio do piasku?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2007, 21:02:57 »

i wsadz jakis nawozik staly pod korzen:)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2007, 21:03:28 »

Tak. Wyjąć i najważniejsze żeby usunąć watę.

P.S.
Z tym nawozem to nie przesadzajmy Smiley Najpierw niech opanuje podstawy Smiley

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2007, 21:11:27 »

Sebos masz po czesci racje ale jak wsadzi np kawalaczek tetra sticka to sie nic nie stanie a Honey sie nie zrazi do tego ze rosliny nie rosna Smiley
Dla mnie juz jak z kogos mamy zrobic akwaryste to uczmy go od poczatku co ma robic dobrze od samego poczatku zeby to dla niego dla niej byla rutyna Smiley
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 20, 2007, 08:03:56 »

Fakt, jak coś robię, lubie wiedzieć o tym WSZYSTKO Smiley Jednak nie zależy mi na zbyt szybkim wzroście roślin, bo mam zamiar kupic dużo różnych. Po prostu żeby żyły i mi nie  "zdychały" Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: