Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra 700 VS JBL 250  (Przeczytany 3549 razy)
krzychu11111
Nowy
*

« : Sierpień 19, 2007, 18:36:12 »

Witam posiadam akwarium 200L i mama na oku 2 filtry JBL 250 i Tetra 700 i zastanawiam się który jest lepszy?? Ceny są bardzo podobne i nie wiem jaki wybrać. Może ktoś kto się dobrze zna poradzi mi jaki  filtr nabyć. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2007, 19:47:31 »

Ja polecam JBL, jest trwalszy od tetry Wink

wojtas239
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 31, 2007, 22:17:07 »

mam JBL 250 i polecam go jest bardzo cichy żeby go usłyszeć musze ucho przyłożyć do obudowy odpowietrzanie to dziecinna zabawa nic innego jak odkręcenie zaworu i wypuszczenie powietrza i zakręceni zaworu  Wink
pewu
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2007, 07:08:55 »

Właśnie kupiłem JBL CP 250, okazało się, że mam uszkodzony zaworek (najzwyczajniej przecieka), sprzedawca przesłał mi na wymiane od reki nowy zaworek. Niestey nowy tez jest wadliwy. Ponoć wyszła jakaś wadliwa seria tych zaworków niestety. Na razie napisałem do sprzedawcy o tym drugim zaworku i czekam na odpowiedź.

Jak widać jakość JBL'a nie jest tak "rózowa".

Dla przykładu fotki z "pochłaniaczem wycieku" i inne:
http://houk.terramail.pl/pampers.jpg
http://houk.terramail.pl/filtr.jpg
http://houk.terramail.pl/filtr2.jpg
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2007, 19:16:21 »

no to faktycznie masz pecha ja mam jbl 2 rok i smiga przez 24 na h w dzien wdzien wiec mozna policzyc ile to godzin bez przerwy
wojtas239
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2007, 20:16:07 »

a założyłeś uszczeliki?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2007, 14:10:33 »

jak go kupilem tak go uruchomilem uszczelki byly zapasowe ale leza gdzies w worku
po zakupie nic przy nim nie majstrowalem
Danio12345
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2007, 18:36:57 »

a ja polecam tetrę. Kupiłem tydzień temu. Bardzo łatwy w montarzu. Wiele wkłądów filtracyjnych, cicha praca (nawet go nie słyszę), woda klarowna już po 20 minutach. Jest genialny!!!
pewu
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 16, 2007, 09:30:56 »

Witam ponownie!

Musze pochwalić sklep rybarium.pl, przesłali mi nowy zaworek, i okazało się, że ten też przecieka. Chyba nie muszę pisać jak się poczułem? Smiley Jednak ponowny kontakt ze sklepem poskutkował tym, że wysłano mi ponownie nowy zaworek, a z racji wyeliminowania problemu definitywnie, zawartość paczki składała się z dwóch sztuk nowego zaworka! Na szczęście pierwszy z nich odrazu okazał się być dobrym. Pozostałe odsyłam do sklepu, i wszystko jest już OK. No i w kwestii wyjaśnienia - problem z zaworkiem, to nie był problem z uszczelkami, na zdięciach to nawet widać.

Sam filtr JBL CP 250 jest cichy, i po przygodzie z zaworiem mogę go z czystym sumieniem polecić.

PS. Uszczelek w tym filtrze nie zakładamy, te w pudełku, to są zapasowe, które mogą się przydać po jakimś czasie. Z instrukcji też to w miarę jasno wynika. Poza tym ewidentnie widać, że na zaworkach uszczelki te są założone.

Pozdrawiam!
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 16, 2007, 10:50:40 »

co do halasu jbl to mam mieszana opinie w kazdym badz razie u mnie go nie slychac w cale po kilku zabiegach polke wylozylem pianka do paneli a filtr stoi na miekkim styropianie  sa filter zostal oblozony pianka z paneli taka skrzynia
uzyskasz 2 efekty nie traci ciepla zdecydowanie wyciszony teraz sam sie czasem zstanawiam czy dziala czy nie gdyby nie deszczownia to stwierdzil bym ze nie dziala Smiley)
tetra podbno zdecydowanie cichsza ale jej nie mialem wiec nie bede ocenial
co do konstrukcji  i serwisu jbl jest ok mozna polecic
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 16, 2007, 12:24:13 »

Ja waham się między tetrą 700 a Fluvalem 205 - znajomy polecał Fluvala za to że ma dodatkową pionową komorę z gąbkami czyli większą powierzchnią filtracyjną. Wczoraj w jednym ze sklepów dość długo rozmawialem ze sprzedawcą i odradzał Fluvala. Wyjął go z pudełka i pokazał uchwyt zalewania wodą - bardzo łatwo złamać go. Od wewnętrznej strony uchwytu jest coś w kształcie przyssawki gumowej która ma zasysać wodę- ponoć z czasem twardnieje i nie trzyma szczelności i jest problem z zalaniem filtra. I węzyki zasysająco odprowadzające maja powierzchnie karbowaną (także wewnątrz) co skutkuje osadzaniem się tam zanieczyszczeń.

Za to Tetra nie ma tych wad?

Co Wy na to?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 16, 2007, 13:48:21 »

kazdy filter ma swoje za i przeciw jednak eihem jbl tetra to znane marki na rynku dolacza do nich aqua el i aquaszut to juz prawie to samo i tez dobre filtry
jak masz cos urwac to urwiesz tak czy siak tym sie nie sugeruj przeciez nie bedziesz po filtzre skakal przy akwarium tak czy siak trzreba sie obchodzic ostroznie nic nie jest trwale
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: