Hmmm no ja powiem tak. Im większe akwarium tym lepiej. Przy 50cm wysokości można juz trzymać skalary i inne "wyższe" ryby. ALe z oświetleniem jest problem. Jeśli nie nastawiasz się na ryby takie jak skalary, to ja bym darował sobie te 50cm a zrobił 40.
To jeszcze tak jak powiedziałem zależy co chcesz, może typowe akwarium roślinne?? To z pewnością wybrał bym 40cm, do dna dociera więcej światła i można już pokusić się o trawniczek.
Co do światła 3x30W będzie super. Wychodzi sporo ponad 0,5 vat na litr wody. Polecam świetlówki Sylvania Aquastar. Mam jedną taką w pokrywie to aż się chce patrzeć na akwarium, barwy są żywsze a i rośliny rosną.
Skalarów raczej nie będę trzymał a bardziej małe stadne rybki typu neony, tetry i może ramirezy.
Na targach we Wrocławiu dogadywałem sie z producentem pokryw aqua szut że kupie u nich pokrywe bez belek oswietleniowych i we wlasnym zakresie bede montowal świetlówki.
W takim razie gdybym mimo to chciał mieć świetlówki T5 39W (dł. 849mm), również trzeba by było mieć ich 3 sztuki??
O świetlówkach Sylvania Aquastar szczerze mówiąc nie słyszałem ale ktoś polecał mi firmę Hagen.