Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zmniękczanie wody  (Przeczytany 1551 razy)
Andy_Lepper
Nowy
*
Wiadomości: 24


« : Wrzesień 18, 2007, 14:24:09 »

Czy gotowanie wody powoduje jej zmiękczenie? I czy podgrzewając wodę do 60-80 stopni obniży się jej twardość o 3-4 stopnie?
Zapisane
splendens
Stały użytkownik
***
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 213



« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2007, 14:47:43 »

Gotowanie powoduje zmiekczanie wody co widac po odkladajacym sie kamieniu(tzw. kamień kotłowy) w czajniku itp. Tym sposobem mozna zmniejszyc głownie twardość węglanową. Ale o ile stopni to sam musisz sprawdzić. Wink Nie ma precyzyjnej formuly.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 14:52:52 wysłane przez splendens » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny
*****
Płeć: Kobieta
Wiadomości: 1554



WWW
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2007, 14:53:01 »

powoduje tez wzrost pH
Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
ericsson1
Nowy
*
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 2



« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2007, 19:33:56 »

Jak wodę pogotujesz kilka minut to napewno spadnie ci KH prawie do zera (no chyba że masz w karanie KH 30 to wtedy nie wiem Huh) ale GH pozostanie bez zmian.
Prawda że Ph się troche podniesie ale do czasu gdy woda wystygnie powinno powrócić do stanu pierwotnego
Pozdro  papa
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: