sera aqatan sera nitrivec aqa pant b multimineral torfin no i od czasu do czasu aqacid do zakwaszania
A wystarczy Ci wtedy w akwarium miejsce dla wody?
Wg mnie dobrze prowadzone akwarium obejdzie się bez żadnych tego typu wynalazków.
Sera aquatan - przyśpiesza przygotowanie wody do podmian. Jeśli dasz wodę do odstania na 24-48 h to uzyskasz podobny efekt a jeszcze jak wrzucisz tam do tej wody rogatka, który wyciągnie Ci metale ciężkie to już w ogóle będzie dobrze bez wspomagacza. Można przedawkować.
Sera nitrivec - szczepy baktrii dla leniwych i tych co im się wydaje, ze ich akwarium dojrzeje po tym w tydzień. Po kilku tygodniach działania zbiornika bakterie same się zalęgną w filtrze bez tego wspomagacza. Nie można przedawkować.
Aqua plant B - nawóz dla roślin akwariowych, jeśli masz dużo światła i Twoje rośliny wykazują niedobory minerałów warto dać ale tak "na wszelki wypadek" to tylko pokarm dla glonów. Można przedawkować.
Torfin - wyciąg z torfu do zakwaszania i przyciemniania wody w akwarium, zawiera garbniki i kwasy humusowe. Taki sam efekt można uzyskać wsadzając korzenie, suche liście albo szyszki olchy do akwarium. Można przedawkować.
Aquacid - preparat do sztucznego obniżania ph, zawiera kwas, zadaje się, ze fosforowy. Taki sam efekt można uzyskać za pomocą tych samych składników co przy Torfinie. Bardzo łatwo przedawkować.
PS. Jeśli napisałam jakieś bzdury to proszę mnie poprawić bo w tych wynalazkach to nie siedzę.