Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetratec EX 700 - kolejność wkładów  (Przeczytany 3348 razy)
Andy_Lepper
Nowy
*

« : Wrzesień 25, 2007, 10:38:57 »

Zakupiłem filtr Tetratec EX 700. W zestawie znajdują się wkłady. Nie wiem w jakiej kolejności je umieścić. Na początku znajduje się wkładka z przędzy. W instrukcji zalecana jest jej comiesięczna wymiana. Czy stosowanie tej wkładki jest konieczne i czy trzeba ją tak często wymieniać? Ponadto znajdują się: węgiel aktywny, globulki bioaktywne, pianka oraz ceramika.
Myślę, że nie ma potrzeby stosowania węgla aktywnego. Za 2 tygodnie i tak trzeba będzie go wymienić. Dlatego chciałem się dowiedzieć jaki materiałem go zastąpić. Myślałem o jeszcze jednej gąbce bądź wzmocnieniu filtracji biologicznej przez Bio-Ball (choć bardziej skłaniałbym się ku gąbce)
Co do kolejności planuje następującą: przędza, gąbka, gąbka, globulki, ceramika.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc  Grin
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 25, 2007, 13:02:02 »

Ja na przyklad zamienilem wegiel na torf. Ale mam takie rybki ktore to lubia:) No i tez podoba mi sie taka herbaciana troche woda...
Danio12345
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2007, 15:05:13 »

mam ten sam filtr i ja włożyłem zamiast węgla aktywnego zeolit
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2007, 15:53:15 »

mam ten sam filtr i radze żeby wymieniać(nie trzeba co miesiąc...) to wkładkę i żeby jej nie wyjmować pamiętam ze kiedyś ją wyjąłem i po 2-3 dniach zrobiła mi sie strasznie mętna woda gdy kopiłem nowa i wsadziłem woda odrazy "kryształ"... a zamiast węgla polecam zeolit

a co do kolejności to ta jak na pudelku narysowane xD

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: