Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Kirysek lamparci: C.trilineatus czy C.julii ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kirysek lamparci: C.trilineatus czy C.julii ?  (Przeczytany 6670 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Październik 13, 2007, 23:22:16 »

Jak to w końcu jest z kiryskiem lamparcim? Zawsze myślałem że to właśnie jest Corydoras julii, ale w internecie pod tą nazwą figuruje również C.trilineatus. Planet catfish sugeruje że kirysek lamparci to właśnie C.trilineatus (jest to jakiś autorytet więc chyba będę się tego trzymał). Co więcej, ten sam serwis stwierdza że większość kirysków lamparcich (mowa tu o populacji akwariowej) opisywanych jako C.julii w rzeczywistości należy do gatunku C.trilineatus.
No i tu mam pewien dylemat. Nabyłem bowiem kilka kirysków pod nazwą C.julii Smiley Czy ktoś zna jakąś pewną cechę pozwalającą na odróżnienie od siebie tych dwóch gatunków? Zamieszczam foto moich lampartów:

a tutaj w towarzystwie innych kirysków:

Przy okazji mam pytanie o innego kiryska - Corydoras schwartzi. Ostatnio wpadły mi w oko ale nie są tanie. Macie jakieś doświadczenia w chowie tych ryb?

fotka z www.wikipedia.com

Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2007, 09:19:22 »

Witam

"Corydoras julii-Kirysek lamparci-jest jednym z trzech bardzo podobnie ubarwionych gatunków kirysków. Wszystkie trzy gat.(C.julii , C.leopardus, C.trilineatus) są zasadniczo srebrzystymi rybami z czarnymi kropkami(znamionami), paskami na głowie, ciele i płetwach ogonowych oraz z wyraźną czarną plamką na płetwie grzbietowej. C.leopardus ma najdłuższy że wszystkich pyszczek, a jego plamki zwykle są intensywniejsze niż u C.julii, podobnie jak środkowa pozioma czarna linia na tułowiu. Oba te gatunki różnią się od C.trilineatus(kiryska trójpręgiego) tym że czarne cętki na głowie wyglądają bardziej jak kropki u  C.julii i C.leopardus, natomiast u C.trilineatus-jak nieregularne paski lub siatkowy wzorek" - cytat pochodzi z Poradnika Encyklopedycznego-Ryby Akwariowe, autor-John Dawes.

Niestety w książce jest zdjęcie tylko C.julii więc nie podejmuję się określić  który to  Embarrassed (na zdjęciu wygląda dokładnie jak Twój )

pozdr.Torro

P.S.- na temat Corydoras schwartzi- niestety zero
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 14, 2007, 15:42:43 »

Może ta stronka w czymś pomoże ...
http://www.nettaigyo.com/index-e.html

EDIT:
Poprzeglądałem troszkę i porównałem zdjęcia julii i trilineatus'a
Jak dla mnie julli swój wzór ma w drobne kropeczki a trinilneatus bardziej plamy. Poza tym drugi (trilineatus) wygląda na bardziej "krępego" w budowie ciała.
Poniżej dwie fotki z tej strony

C. Julli

C. Trilineatus

Jak dla mnie masz jednak C. Julii Smiley

« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2007, 15:49:32 wysłane przez Seboos » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2007, 19:28:07 »

ale można też spotkać takie C.trilineatus:

www.aquanet.de

jednak wydaje się że twój pomysł jest trafny. C.julii nie mają na głowie śladów prążków. Jeśli są prążki to jest C.trilineatus Smiley I to chyba właśnie cecha które je różni. Więc mam Corydoras julii Smiley

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2007, 19:39:00 »

To co pokazujesz bardziej wygląda mi na C. Acrensis

Zdjęcia z: http://www.nettaigyo.com/

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2007, 20:01:20 »

acrensis i trilineatus różnią się profilem głowy. Acrensis ma bardziej szpiczasty pyszczek, dłuższe wąsiki i i załamanie linii czaszki na wysokości oczu. Trilineatus ma okrągłą głowę z typowym pyszczkiem tapira Smiley

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2007, 20:59:17 »

Faktycznie teraz widzę różnicę. Kiryski fajne rybki, ale identyfikacja jest qrcze czasami strasznie trudna.
Z kiryskami to prawie jak z odmianami barwnymi paletek Smiley O wzorach nie wspomnę ...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: