Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prędkość przepływu  (Przeczytany 6572 razy)
Kaziu_Wichura
Nowy
*

« : Wrzesień 19, 2007, 17:14:30 »

Witam
Odkąd mam akwarium walczę z filtrem. Zaczęło się tak: wraz z akwarium zakupiłem filtr Hailea HL-BT700. Niestety okazało się, że nie posiada on regulacji prędkości przepływu i siał istne spustoszenie w akwarium. Zakładanie deszczwoni nic nie dało. Poddałem się i dokonałem zakupu nowego filtra, AquSzut Turbo 750. Cały czas chodził na pół gwizdka nie powodując zbytniego chaosu. Od kilku dni jednak pojawił się problem ponieważ tam gdzie przebiega strumień z filtra osiedliły się glony. Chciałem dzisiaj zamontować deszczownię ale szybko sobie przypomniałem, że ten model nie jest w nią wyposażony. Również dzisiaj jeden z użytkowników forum stwierdził, że filtr powinien cały czas chodzić na pełnej mocy.
Nie wiem już co myśleć. Zwiększenie przepływu powoduje chaos taki jak w przypadku pierwszego filtra. Jak wy postępujecie z filtrami wewnętrznymi? Jaki prędkość przepływu ustawiacie?
Zastanawiam się nad kolejną zmianą filtra, tym razem na zewnętrzny. Przy małych rozmiarach akwarium (112 litrów) ma to jakiś sens? Czy filtr zewnętrzny nie powoduje dużych zawirowań wody? Gdyby nie to, że filtry zew. są dużo droższe to bym się tyle nie zastanawiał tylko kupił ale niestety mój budżet jest bardzo nadszarpnięty.

Pozdrawiam
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2007, 17:23:20 »

Spróbuj skierować strumień wody z filtra na ścianę akwarium lub na jakąs przeszkodę typu kamień czy korzeń. Strumień rozbije się o nią i osłabnie nieco. Co do deszczowni. Do mojego filtra też żadna nie pasowała. Kupiłem więc taką zwykłą za 8 zł i dorobiłem sobie coś w rodzaju przejściówki z filtra na deszczownię i działa.

artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2007, 22:27:31 »

Filtr zewnętrzny nie powoduje tak silnego pradu wody jak filtry wewnetrzne.
A nie zastanawiales sie moze nad kaskada ?
Jezeli jest w akwa odpowiedni poziom wody to kaskada powoduje tylko wiekszy ruch wody (przy okazji napowietrza ja i nie trzeba stosowac brzeczyka), ale trzeba wycinac otwor w pokrywie....
Kaskady sa dobre i nie sa tak drogie jak kubelki  Afro
Poszukaj na necie o ego typu filtrach to sie dowiesz wszystkiego  Grin

Ps. Ja mam akwa 160L i mam w nim 2 filtry: wewnetrzny FAN-2 oraz wspomniana kaskade AQUA CLEAR 50.
Filtr wewn ma skierowany wylot na srodek akwa- bardziej ku gorze i znajduje sie z lewej strony akwa, natomiast kaskada jest zawieszona na prawej sciance akwa. Pod kaskade wycialem otwor w oryginalnej pokrywie WROMAK (wycinalem to nozem do tapet).
Pomysl o takim rozwiazaniu.  Cheesy

Powodzenia

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 22, 2007, 08:40:40 »

Przy wylocie z filtra zazwyczaj osadzają sie glony, pozostaje tylko czyścic tę końcówkę. Filtr nie musi działać na maksymalnych obrotach. Jeśli w tej chwili odpowiednio filtruje wodę i się sprawdza to naprawdę nie musisz zwiększać mocy. Ja w swojej 112 mam kaskadę i filtr wewnętrzny. Oba ustawione na najmniejsze obroty właśnie ze względu na pralkę. Do tego końcówka filtra wewnętrznego skierowana na ścianę akwarium i jest ok.
QzyN
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2007, 10:55:05 »

No niestety muszę potwierdzić "doświadczenie" z filtrem Hailea HL-BT700 - zakupionym przez allegro w internetowym sklepie "Trzmiel" (swoją drogą w życiu dłużej nie czekałem na przesyłke...) no ale wracając do tematu - filtr faktycznie nie ma regulacji przepływu czego nie brałem pod uwagę...Spustoszenie jakie robi w moim 112 l to mało powiedziane  Cry Tak to jest jak sie zakłada pierwsze aqua - trzeba sie uczyć na błędach i czytać wszystkie wątki na forum Wink Chciało się zaoszdzędzić na "Tetrze" to ma się nauczkę ehhh... Swoją drogą może ktoś doradzi dobry wewnetrzny filtr?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2007, 11:00:58 »

Fajny wewnętrzny to no Aquael Turbo Filter. Mam 650 założoną w 54 l i po przykręceniu przepływu sprawdza się wyśmienicie. Mam tam kotnik dla gupików. Ta gąbka z turbo filtra jest idealna bo mi wreszcie małych rybek nie wciąga a po założeniu dodatkowego pojemnika z zeolitem albo ceramiką może służyć w akwarium do 250 l !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2007, 11:01:19 »

Z tańszych to Aquaela: Fan filter, czy tam Turbo Filter.. Polecam, przez dlugi czas uzywałem tych filtrow i są co najmniej dobre Wink Z droższych Tetratec IN, Fluval Eheim Aquaball itp. Wybór jest. Zobacz tu np: http://www.akwarystyka.com/sklep/index.php?cPath=22_80_81
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: