Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « niskie azotany a podmiana wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: niskie azotany a podmiana wody  (Przeczytany 1517 razy)
wojto
Nowy
*

« : Listopad 02, 2007, 19:08:34 »

W kilku watkach z przed ok pół roku pisałem, że w kranie mam azotany na poziomie ok 100mg/l o po przepuszczeniu przez ro 20mg/l. probowalem robic dentryfikaror rurowy, lecz mi nie dzialal. Wiec kupilem butle z co2 (wczesniej bimbrownia) i posadzilem bardzo duzo roslini. Efekt jest taki ,że roslinki pieknie bombluja a azotany spadły do 5mg/l i jak na razie ten poziom sie utrzymuje.

moje pytanie dotyczy podmian wody. czy w moim przypadku sensowna jest podmiana wody oprócz powiedzmy comiesiecznego odmulania.

moje akwa ok 250l wody

15 neonow czerwonych
10 rodostomusow
5 bocji

« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 19:29:40 wysłane przez wojto » Zapisane
arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2007, 19:18:06 »

jak duze masz akwa. Jakie zwierzatka tam ? Smiley  Czy badasz tez PO4 ? Wg, choc raczej jestem poczatkujacym, to maja sens bo np. woda paruje i zmieniaja sie w ten sposob parametry wody, np. twardosc..

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2007, 16:26:07 »

moje pytanie dotyczy podmian wody. czy w moim przypadku sensowna jest podmiana wody oprócz powiedzmy comiesiecznego odmulania.

Zbiorniczek nieprzerybiony, azotany na niskim poziomie, wydaje się super,  ale niestety woda starzeje sie też w inny sposób, na przykład kumulacja węgla, wapienia, czy innych piewiastków. Sam robiłem eksperyment z denitratorem biologicznym (filtr hydroponiczny) efekty rewelacyjne, woda była miesiąc niepodmieniana, azotany i fosforany ledwo wykrywalne, ale to był tylko test, teraz podmieniam, z 20% tygodniowo i sumienie mam czystsze, nie mam w nocy koszmarów z widokami rybek błagających o kroplę świeżej wody Smiley

100 mg/l w kranie? niezły szok!!!!

arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2007, 15:53:39 »

A tak z ciekawosci... gdzie jest tak azotanowa woda ? Wink

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: