Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pogmatwało sie jeszcze bardziej  (Przeczytany 1023 razy)
monikaPW
Nowy
*

« : Listopad 10, 2007, 14:50:51 »

Witam wszystkich.

Dwa dni temu prosiłam po raz pierwszy o pomoc przy swoim nowym maleńkim akwarium 25 L. pH wody wynosiło wtedy ok 8. Zgodnie ze wskazówkami zrobiłam test twardości (woda jest półtwarda) i czekam na małżonka który ma zakupić na stacji benzynowej baniaczek wody do akumulatorów  Cheesy. Dokupiłam też roślinki tzn anubias nana szt 1 i kilka traw. Po powrocie do domu w akwarium było więcej rybek  Grin. Ta jedna molinezja która ocalała ma 7 młodych. Odłowiłam je do kotniczka (takiego małego pływającego) bo mi ich szkoda, wiem że obsada razem z 4 brzankami sumatrzańskimi jest za duża ale będę miała komu oddać molinezje. Muszę teraz jak najszybciej zrobić coś z tą wodą bo mi wszystko zginie. Czy jednorazowa akcja pomoże na dłużej, a jeśli nie to co ile mam wymieniać tą wodę żeby wróciło do normy. Czy filtr przy wysokim pH i półtwardej wodzie ma pracować na full czy to przesada? Pomóżcie laikowi bo znowu mi wszystko wyzdycha.

Pozdrawiam

akwarium-25l
4x brzanka sumatrzańska
1x glonojad
1x molinezja + 7 "przecinków"
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2007, 16:27:42 »

dolanie wody destylowanej pomoze do czasu kolejnej podmianki Wink sprawdz wode w kranie- jesli ma nizsza twardosc niz ta w akwa to znaczy ze masz nieopowiedni zwir,zawierajacy weglan wapnia. troche zwiru polej octem (oczywiscie poza akwa Wink )- jak zacznie syczec to znaczy- jest do bani Wink filtr moze isc a nawet powinien isc na cala moc niezaleznie od wody Smiley jak masz jeszcze jakies pytania to dawaj Smiley

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2007, 11:21:30 »

pH 8 jest dla molinezji znośne. dla brzanek też bo to pancerne ryby. działanie filtra nie ma nic wspólnego z twardością wody czy jej pH. puść go na maksa.
problemem jest natomiast zbyt mały zbiornik dla jednej nawet molinezji (chyba że to ta karłowata -no ale tego nie wiemy),  no i na pewno dla stadka podrostków brzanek.
od siebie mogę poradzić tylko większy zbiornik z wydajnym filtrem, ale na razie nic nie zmieniaj bo małe molinezje mogą nie wytrzymać dużych zmian parametrów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: