Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « 4-o tygodniowe zwinniki jarzeńce padają
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 4-o tygodniowe zwinniki jarzeńce padają  (Przeczytany 1894 razy)
zvirus
Nowy
*

« : Listopad 15, 2007, 15:39:41 »

Witam!

Pisałem około 2 tygodni temu o chorobie zwinników, tzn. prawdopodobnie o ospie... ospa minęła, ale w związku z faktem, że sypałem do akwarium w którym są małe sól morską pH skoczyło do 7.5 a twardość ogólna do ok gH 20!! no i zaczęło się kilka dni temu, rybki padają jak muchy, oczywiście podmieniam im wodę codziennie, aby zbić twardość ogólną i pH, ale nie pomaga, w chwili obecnej pH=6.8, kH=2, gH=7, temp: 25,  rybki nadal padają, choć nadalą jedzą chętnie larwy solowca

W tym samym akwarium mam 3 małe gupiki, 4-o dniowe, rosną jak na drożdżach i oczywiście zero oznak złego samopoczucia, ręce mi opadają.... Cry

Co robić, rybek zostało ok 20 z ok 50....Huh

Tomasz

Rybki wyglądają normalnie, czasem niektóre bledną, przed śmiercią "szybują" okręcając się wokół włąsnej osi ciała, jak wspomniałm karmione były i są larwami solowca, które to uwielbiają...,

Dziś zauważyłem, że przed śmiercią rybki mają chyba wylew wewnętrzny, tzn. widać brązową plamkę w ich brzuchach...
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2007, 12:15:10 wysłane przez zvirus » Zapisane

=========================================
Pozdrawiam,
Tomasz

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2007, 19:24:24 »

parametry które podałeś nie sa złe, choć kH mogłoby by wyższe (mam na myśli stosunek kH do gH). może opisz bardziej szczegółowo wygląd i zachowanie ryb.

zvirus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2007, 10:37:34 »

Witam! Cheesy

Mam nowe fakty, z całej gromady ok 50szt przeżyło 5 zwinników albonosów! Mam podejżenia, że przez przypadek sparowałm brata i siostrę Undecided  , jest to możliwe, bo rybki rosły dość wolno, niektóre nie przekroczyły 5mm po 4 tyg. życia, zdechły równierz te, które rosły w miarę normalnie.
Mam nadziję, że moja smutna historia przyda się komuś......

Pozdrawiam,
Tomasz  "zvirus"

=========================================
Pozdrawiam,
Tomasz

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: