beatalu
Nowy
|
|
« : Listopad 13, 2007, 20:01:01 » |
|
Ratunku! Moj bojownik zachorowal. Tydzien temu kupilam mu swie samiczki i od tego chyba czasu nie jest soba. Zauwazylam ze ma postrzepione pletwy i plywa tylko po powierzchni wody Jest wychudzony i w zasadzie to jedyne objawy. Przenioslam go do innego zbiornika, niestety bardzo malego tymczasowo bo innego nie mam...Co mam robic?
|
|
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2007, 20:07:54 » |
|
Podaj litraż zbiornika i parametry wody w jakich się przebywał. Czy oprócz samiczek miał jeszcze jakieś towarzystwo?
|
|
|
|
|
|
|
beatalu
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2007, 20:11:23 » |
|
Akwarium nie jest duze moze 10 l i na razie bez grzalki. Oprocz samiczek nie bylo innych rybek. To moja pierwsza rybka i wlasciwie niewiele wiem oprocz tego co mi Pani w sklepie powiedziala......
|
|
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2007, 20:17:22 » |
|
10 litrów to za mało nawet na jednego bojownika. A Ty dołożyłaś kolejne... Moim zdaniem poprostu ryby zaczęły się zwalczać lub próbowały podejść do tarła w stylu bojowników (czyli dość brutalnego). Ponadto bez grzałki to może być tragedia tylko gdzyż bojownik potrzebuje bodajże 27*. No i brak pokrywy, który może doprowadzić do zapalenia labiryntu u bojownika. Uważam, że są dwa wyjścia: 1 - albo kupisz akwarium minimum 60l i obsadzisz gęsto roślinnością - wtedy możesz zatrzymać i samca i samiczki 2 - oddasz samiczki a samcowi kupisz zbiornik 25l Koniecznie jednak zakup grzałkę oraz spraw sobie pokrywę.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 20:20:45 wysłane przez numiko »
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2007, 20:20:00 » |
|
Chcesz powiedzieć, że wpuściłaś trzy bojowniki do 10 litrów To za mało nawet dla jednego. Dla haremu 1 samiec + 2 samice minimum to 40litrów (ale lepiej 60) Niestety sprzedawcy w sklepach często wprowadzają ludzi w błąd. Postaraj się oddać samiczki, a dla samca kup przynajmniej 20 litrów z pełnym wyposażeniem (filtr, grzałka, pokrywa). Albo kup większe dla haremu, ale to już większy wydatek. Żeby płetwy się zregenerowały, rybka potrzebuje czystej, ciepłej (ok.30 stopni) wody, dobrego odżywiania (robaczki, witaminy).
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
beatalu
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2007, 20:28:07 » |
|
Ok, Dzieki wielkie, strasznie mi szkoda mojego Antosia wyglada strasznie i malo mi co serce nie peknie. A faktycznie Sprzedawcy wprowadzaja ludzi w blad i nie wiem dlaczego sa tacy nieludzcy. Chciano mi sprzedac malutka kule, kulke doslownie..... dobrze ze sumienie przeze mnie przemowilo i nie posluchalam sie Pani bo faktycznie byloby jeszcze gorzej. Myslisz ze moge go przetrzymac do piatku w malym pojemniczku, oddzielnie? Nie wiem czy zdaze do sklepow, ale bede sie starala. Kupie mojej sierotce wieksze akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
numiko
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2007, 20:39:52 » |
|
Cieszę się, że chcesz naprawić tę sytuację Fajny link o bojownikach jeszcze znalazłam: http://www.bojownik.pl/wiki/FAQ_Portalu_Bojownik.plNo cóż - lepiej, żeby przecierpiał do piątku niż miałby tak się męczyć do ostatniego dnia swojego życia. Ale kup jak najszybciej i pamiętaj aby akwarium dla niego najpierw dojrzało. Powodzenia!
|
|
|
|
|
|
|
beatalu
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2007, 20:43:53 » |
|
Juz znalazlam na necie sklep blisko mojej pracy. Mam nadzieje ze cos tam dostane jutro. Znam te strone o bojownikach. Ale jeszcze poczytam. Dzieki jeszcze raz.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2007, 19:28:42 » |
|
Samczyk został najprawdopodobniej pogryziony przez samiczki bo to zbyt mały zbiornik dla 3 bojowników.
|
|
|
|
|
|
|
renii2
Stały użytkownik
lubimy rybcie (;
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2007, 21:10:48 » |
|
Mój bojownik w dużym akwarium towarzyskim pływał z innymi rybkami przez ok. 3 miesiące i wszystko było ok. Jakieś 2 tygodnie temu zauważyliśmy, że jest płochliwy, chowa się w roślinach, w ogóle dziwnie reaguje. Okazało się, że bocja karłowata podgryza mu welony. Zamieszkał więc biedaczek sam w 25 litrach, płetwy pięknie odrastają, ale zauważyłam coś niezwykłego. Przez jakiś czas była z nim chora neonka, była podniesiona temperatura i mocne napowietrzanie, a więc spory ruch wody. Z tego co czytałam bojowniki tego nie lubią, więc bardzo uważnie obserwowałam jego zachowanie i co się okazało? Felek raz za razem podpływa do filtra i płynie z prądem, wygląda, że świetnie się bawi.Neonka wyzdrowiała, wróciła do stada, bojek został sam, a ja nie wiem, co zrobić z ruchem wody, bo nie chcę mu odbierać jedynej rozrywki, co myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2007, 21:28:45 » |
|
Jeśli to lubi, to bym tak zostawiła. Zresztą zauważyłam, że bojowniki bardzo się interesują filtrami 25 litrów to dobry litraż dla samotnego bojownika, tak naprawdę towarzystwo mu nie jest potrzebne, a w dodatku w ten sposób jest bezpieczny od obgryzania. Ewentualnie możesz mu dołożyć parę krewetek karłowatych, żeby utrzymywały czystość w akwarium.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2007, 01:05:01 » |
|
Ja z całą pewnością usunąłbym ruch wody. Bojownik nie potrzebuje takich "rozrywek". Zapewnianie mu takich zabaw to mniej więcej tak jak zmuszać leniwca do biegania w kołowrotu dla chomików.
|
|
|
|
|
|
|
|