Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Za wysokie PH  (Przeczytany 4512 razy)
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« : Sierpień 13, 2007, 15:55:42 »

Witam!  Cheesy
Mam problem z PH-8 (test tetry) a chciałbym obnizyć do 7 ale za nic na świecie nie mogę tego zrobić ma korzeń w akwarium i dodałem aqacida tropicala i to też nic nie daje.A będe chodował ramirezki i neonki i zależy mi na ich rozmnożeniu.Prosiłbym doświadczonych kolegów i koleżanki akwarystów o radę.  Smiley
Ps
 Tww to 12 (test sery)

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2007, 16:53:00 »

No, trudna sprawa, a raczej można powiedzieć kosztowna, bo zrobić się wszystko da. Po więcej odsyłam tutaj: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/forum/
 Na początek musisz zbić do rozsądnego poziomu bufor PH jakim jest Tww, a potem zacząć podawać CO2, nie da się stabilnie i w bezpieczny dla ryb sposób obniżyć PH do potrzebnego poziomu (6,4 - 6,8 dla chowu i bodajże 4 dla rozmnażania dla np Neonków) bez obniżenia Tww, tak więc najpierw obniżamy Tww, a potem podajemy CO2, które skutecznie obniży PH.  Na dłuższą metę jedynym rozsądnym sposobem obniżenia TWW (i częściowo PH) jest filtr RO, inne sposoby będą albo zawodne, albo za drogie w dłuższym okresie czasu, do jakiego poziomu z Tww zejść powie Ci tabelka umieszczona w drugim poście (Oswalda) w załączonym linku, chodzi w niej o to, że np gdy chcesz mieć PH 6,5 to wybierasz w pierwszej poziomej linii tą wartość i od niej zjeżdżasz paluchem w dół do zielonych pól, od nich paluchem w lewo i już widzisz jakie musisz mieć Tww, czyli 2 lub 3, a te zielone pole to bezpieczna dla ryb zawartość CO2 w wodzie, bodajże w miligramach na litr.
Tak się wymądrzam, bo też miałem problem z PH, na szczęście dla mnie mój kranowit ma Tww 4, więc w moim wypadku obyło się bez RO.

Mam nadzieję, że nie przydługi ten wywód, jakby co to pisz na PW, postaram się wejść w szczegóły. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 13, 2007, 16:58:34 wysłane przez King » Zapisane

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2007, 12:42:32 »

zastsuj kh minus masz za wysokie kh  jesli chesz chodowac nonki ramirezy poczytaj na forum
do filtra dodatkowo wsadz torf  mozna i w podloze , aquacid tropicala skiutzecznie obzniza ph  ale u ciebie jak narazie wysokie kh wiec powalcz z tym
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2007, 18:56:22 »

A czy duża ilość roślin zmniejsza TWW TWO lub PH ?

King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2007, 20:07:36 »

A czy duża ilość roślin zmniejsza TWW TWO lub PH ?

Nie, ale może je nieźle rozśmieszyć Wink

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2007, 13:14:27 »

Nie, ale może je nieźle rozśmieszyć Wink
Nie rozumiem jak to może je rozśmieszyć Huh

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2007, 12:58:19 »

duzo roslin i czas w jakim woda przebywa w zbiorniku pozowli Ci zbic kh i gh i przy okazji ph ale nie licz na to ze to beda skoki o pol stopnia i wiecej rosliny swoje wezma ale cala reszta to jedna zasada sztuczny zbiornik to nie natura ........
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2007, 15:08:30 »

chcialem sie spytac ile moga kosztowac takie testy na ph???
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 16, 2007, 15:23:27 »

To zależy od firmy i sklepu ,ale ok. Trpocal-15zł-200 pomiarów; Zoolek-17zł- x pomiarów;Tetra-15zł-75 testów;JBL-18zł-80 pomiarów.
Ja osobiście używam testu Tetry Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: