No, trudna sprawa, a raczej można powiedzieć kosztowna, bo zrobić się wszystko da. Po więcej odsyłam tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/forum/ Na początek musisz zbić do rozsądnego poziomu bufor PH jakim jest Tww, a potem zacząć podawać CO2, nie da się stabilnie i w bezpieczny dla ryb sposób obniżyć PH do potrzebnego poziomu (6,4 - 6,8 dla chowu i bodajże 4 dla rozmnażania dla np Neonków) bez obniżenia Tww, tak więc najpierw obniżamy Tww, a potem podajemy CO2, które skutecznie obniży PH. Na dłuższą metę jedynym rozsądnym sposobem obniżenia TWW (i częściowo PH) jest filtr RO, inne sposoby będą albo zawodne, albo za drogie w dłuższym okresie czasu, do jakiego poziomu z Tww zejść powie Ci tabelka umieszczona w drugim poście (Oswalda) w załączonym linku, chodzi w niej o to, że np gdy chcesz mieć PH 6,5 to wybierasz w pierwszej poziomej linii tą wartość i od niej zjeżdżasz paluchem w dół do zielonych pól, od nich paluchem w lewo i już widzisz jakie musisz mieć Tww, czyli 2 lub 3, a te zielone pole to bezpieczna dla ryb zawartość CO2 w wodzie, bodajże w miligramach na litr.
Tak się wymądrzam, bo też miałem problem z PH, na szczęście dla mnie mój kranowit ma Tww 4, więc w moim wypadku obyło się bez RO.
Mam nadzieję, że nie przydługi ten wywód, jakby co to pisz na PW, postaram się wejść w szczegóły. Pozdrawiam.