Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « NO3 - - 80mg ciagle rosnie,
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NO3 - - 80mg ciagle rosnie,  (Przeczytany 3098 razy)
Godfather
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 08, 2006, 19:26:57 »

2 dni temu kupilem test sery ktory wykazal ze mam 80mg/l NO3, wczesniej uzywalem zooleka i wykazywal 5mg/l   :? wczoraj zrobilem 50% podmiane i dzisiaj rowniez 50% NO3 spadlo do 40mg/l lecz przed chwila zmierzylem i jest znowu 80 nie wiem co jest grane, rano zdechla amano, drugiej nie moge sie doszukac moze tez sie przekrecila, na razie  ryby maja sie dobrze, w sklepie powiedzieli mi ze jeszcze bakterie nitryifkacyjne sie nie wyksztalcily i zebym dal starter jakis do filtra zeby przyspieszyc proces.  akwa ma ponad miesiac i wystartowalo z wody innego akwa wiec  chyba nie ma sensu dawac starter, czy to mozliwe zeby w ciagu niespelna dnia NO3 skoczylo o 40 w gore ?? Az boje sie pomyslec co bedzie jutro.

Aha rybki karmie wylacznie platkami 2 razy dziennie bardzo skromne porcje. Moze to rozkladajaca sie kreweta jest przyczyna ? Wode podmienialem 20-30 % na tydzien, a jutro znowu 50%.

uzywalem PG Macro 2ml dziennie zawiera azot ale na holenderskim pisza ze  w innej formie niz NO3, lepiej przyswajalnej dla roslin

w kranie mam 5mg/l

Filtr zewnetrzy aqua shut  24h i na noc wewnetrzy aquela Fan1 z napowierzaczem

Obsada
2 sklary, 2 guraminy, 5 otoskow, 5 brzanek i moze 1 krewetka / 90 litrow
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 08, 2006, 19:37:56 »

A jak długo masz akwarium i kiedy wpusciles rybki :?: Akwarium przed wpuszczeniem rybek musi stac 1-2 tyg. Jeśli masz niedługo to faktycznie bakterie nitryfikacyjne nie zdazyły się wykształcić (swoją drogą to sprzedawca mowi o bakteriach nitr. czyli wie cos o dojrzewaniu akwa a z drugiej strony sprzedaje rybki do niedojrzalego akwa :evil: wstyd  :oops: )

Proponuje podmiane 50% wody, i Sera Toxivec + Sera Nitrivec (bakt. nitr - starer)

Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 08, 2006, 19:53:41 »

Cytat: Godfather
akwa ma ponad miesiac i wystartowalo z wody innego akwa

ryby zostaly wpuszczone od razu po zrobieniu nowej aranzacji w akwa, po prostu nie mialem mozliwosci trzymania ich w wiadrze przez tydzien albo i dwa a drugiego baniaka nie mam, a trzeba bylo zrobic w akwa generalne porzadki

w przeciagu tego miesiaca zdechly mi 2 brzanki i 1 amano.

Niepotrzebnie zasugerowalem sie wynikami  testu zooleka ktory wskazywal po 2 tygodniach 0 pozniej 5mg co za syf, kupilem sere i wszysko stalo sie jasne  :? i pomyslec ze zylem tak miesiac w blogiej nieswiadomosci

moze powinienem odlowic rybki do wiadra tak na tydzien i kotrolowac sytuacje w akwa ??      

Co do chemi to nie jestem do konca przekonany  , koles w sklepie tez proponowal sere nitrivec. . .
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 08, 2006, 22:06:15 »

cześć. jest tak masz dużo NO3 -to dobrze, bakterie pracują i zmieniają NH3-4 amon i amoniak w NO2 a potem w NO3 czyli wszystko gra - jeśli zmierzysz NO2 - wynik powinien wyjść zerowy. inaczej filtr jest do kitu. nie ma innego sposobu na pozbycie się NO3 z akwarium jak pełna obsada roślinna (jak najwięcej) i podmiany. jest jeszcze możliwość zastosowania filtra denitryfikacyjnego ale to wyższa szkoła jazdy, no i koszty.
nie lekceważ też tego małego filtra na noc - jakkolwiek byłby mały. w wyłączonym filtrze masz nazbierane syfy- te gnijąc wyzwalają amoniak- włączasz go na noc i karuzela zaczyna się kręcić. rośliny ''śpią'' ,wydychają CO2 - makabra...
w twoim wypadku woda kranowa zawiera NO3- choć nie powinna nawiasem, ale to nie my wybieramy co pijemy- dolewaj uzdatniaczy jeśli możesz. zakup filtra RO byłby mile widziany :wink: .
powodzenia.
update :wink: - ogranicz też trochę zaopatrzenie dla rybek. mniej gówienek-mniej amoniaku.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 08, 2006, 22:15:14 »

Jeśli masz wysoki poziom NO3 i dodatkowo podajesz makro to w ten sposób podnosisz pozom azotu, nie wazne w jakiej formie. Przestań podawać makro i rób systematyczne podmiany, nawet po 50%. Krewetki sa wrażliwe właśnie na azotany, przy dużej ich zawartości mgą ginąć.

385 l - dyskowce
Godfather
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2006, 09:28:41 »

OK oba filtry juz pracuja 24h,
zbiornik jest tak gesto obsadzony roslinkami ze nie mam gdzie reki wlozyc, ale przeciez to troche bezsensu gdyz przy takiej ilosci azotu ich wzrost jest zachamowany zreszta to po nich widac - liscie sa bardzo ciemne i nie rosna  :? nawozenie juz od 4 dni jest wstrzymane, poczekam az sie wszysko unormuje a jak sie juz unormuje to na pewno nie bede lal PG makro bo zawiera azot, tylko KH2PO4 i K2SO4, przy takiej ilosci azotu w kranie nawozenie nim staje sie zbyteczne

Zakładając ze nie wyksztalcily sie jeszcze bakterie nitryfikacyjne to czy codzienne 50% podmiany nie spowoduja tego iz sie one nigdy niewyksztalca? Nie bede tego wyplukiwal ?

Przeciez przy zakladaniu akwa podmiany robi sie raz na tydzien a ja bede robil codziennie?

Co do uzdatniaczy to trzymam sie od tego z daleka, nie chce wlawac chemi do akwa, ale poki co to moge z kationitu przesiasc sie na destylat to juz bedzie ciutke lepiej

Przed chwila kupilem nitrivec, zaszczepie bakterie do filtrow i zwiru,  na pewno nie zaszkodzi
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: