malin
Nowy
|
|
« : Grudzień 19, 2007, 04:21:10 » |
|
Czesc witam Wszystkich, jestem swierzy na forum i w akwarystyce tez. Czytalem tutaj duzo az wkoncu sie pogobilem i przydaloby sie nieco pomocy. W sobote tj 12/14 wystartowalem z akwarium 200L. Filtr kaskada Aqua Clear 70, oswietlenie ok. 0.4w/l, temp. wody 23-25'C, rosliny juz sa, rybek oczywiscie jeszcze brak. Chodzi mi o dojrzewnie akwa, dzisiaj wtorek zrobilem testy kropelkowe i tak ph 7.0-7.2 wiec ok ale amonia rosnie z dnia na dzien ok 0.7 ppm. w filtrze mam gabke, wegiel aktywny i biomax-(cokolwiek to jest, biale granulki wielkosci ok 1cm dosc porowate podobne do pumeksu). wyczytalem na forum ze wegiel daje sie raczej do usowania lekarstw itp. ale ze byl w komplecie wiec go zastosowalem, ale w sklepie dostalem cos takiego jak wklad do filtra do usowania amoniaku i to jest moje pytanie czy podmienic go z weglem czy moze jeszcze nie?? czy wogole zostawac wegiel przy dojrzewaniu akwa?? Kiedy wpuscic pierwsze ryby?? Dzieki za wszystkie porady. acha woda jest jak krysztal.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 04:37:46 wysłane przez malin »
|
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2007, 07:52:48 » |
|
Węgiel służy do tego aby usuwać z wody pozostałości np. po leczeniu ryb. Medium to ma też to do siebie, że usuwa z wody także i nawozy dla roślin. Mimo wszystko może służyć jako medium do filtracji biologicznej. To co dostałeś do usuwania amoniaku to prawdopodobnie jakaś specjalna żywica którą możesz zamienić z węglem jeśli rzeczywiście poziom amoniaku jest wysoki. Ja jednak poczekałbym jeszcze bo akwa jest świeżo zalane i nieustabilizowane (brak dostatecznej ilości flory bakteryjnej). Odczekaj do końca roku i badaj co kilka dni wodę. Ryby proponuję wpuścić najwcześniej po nowym roku. Warunkiem oczywiście jest ustabilizowanie się parametrów wody a więc przede wszystkim amoniak = 0 i wszystkie związki azotu (azotany, azotyny) muszą być w granicach normy. Sorry za chaos w wypowiedzi ale potwornie padnięty jestem
|
|
|
|
|
|
|
Janusz40
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2007, 09:29:08 » |
|
Witam. "anrd" ma rację. Węgiel bym usunął. Poniważ nie jestem zbyt dobry w poruszaniu się po forum i komputerach, więc pozwoliłem sobie skopiować swój wywód z innej części forum. Mam nadzieję, że to Ci wiele wyjaśni i pomoże.
Dojrzewanie akwa to inaczej proces rozwoju bakterii nitryfikacyjnych (Nitrosomonas i Nitrobacter). Proces ten trwa ok. 3-4 tygodni. Najpierw na filtrze rozwijają się Ninitrosomonas rozkladajace NH3/NH4. Trwa to zwykle od jednego do dwóch tygodni, ale zanim będzie ich dostatecznie dużo obserwujemy wzrost NH3, który powstaje z rozpadu resztek organicznych i obumierania samych bakterii w filtrze. Jest to proces dynamiczny. Potem po ok. tygodniu proces zaczyna się stabilizować. W drugiej części cyklu wzrasta stężenie azotynów czyli bakterie Nitrosomonas pracują, a wynikiem ich pracy jest NO2. Od tej pory zaczynają się mnożyć bakterie Nitrobacter. Po około 2 tygodniach NO2 zaczyna spadać, co oznacza, że w filtrze jest dostatecznie dużo Nitrobakter i zaczynają wzrastać azotany( NO3). I tu potrzebne są rośliny, aby zjeść azotany. W dugim i trzecim pytaniu czyli fosfor i KH czyli węglany i wodorowęglany....Zapytam: Co wchodzi w skład prawie każdej masy organicznej? Bakterie, aby się rozmnożyć potrzebują fosforu i węgla ( między innymi) i wezmą go z CO2, a jak go nie ma to z CO3 lub HCO3, z PO4, HPO4 lub H2PO4. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są w miarę zrozumiałe. Musisz jedno przyjąć do wiadomości: bakteria to też rodzaj rośliny, też potrzebują składników pokarmowych, a ich adaptacja do warunków jest dużo doskonalsza niż roślin wyższych. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2007, 11:48:06 » |
|
malin, ja też właśnie startuję akwa (możesz zobaczyć post: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12447.0.html) W miejsce węgla w moim filtrze umieściłem dodatkową ceramikę (czyli właśnie takie białe, porowate granulki). Te granulki to idalne siedlisko dla pożytecznych bakterii nitryfikacyjnych. Ja bym nie stosował tego wkładu do usuwania amoniaku, bo tak jak pisał Janusz, to tylko kwestia czasu żeby bakterie Ci go same przerobiły, a przecież i tak będziesz ich w przyszłości potrzebował. U mnie amoniak zanikł już po 12 dniach od zalania, ale dodawałem do wody preparat z bakteriami nitryfikacyjnymi. Można go kupić bez problemu w sklepach zoo. Ja używam Denitrol firmy JBL, ale Emi polecała także Nitrivec Sery lub Bactozym.
|
|
|
|
|
|
|
malin
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2007, 15:10:21 » |
|
Dzieki za szybkie porady. Piszecie ze dobrze jest dodac preparaty przyspieszjace zawiazanie sie bakterii. Problem jest taki ze ja pisze z nowego jorku i gdy pojawilem sie w sklepie i wspomnialem cos o tym facet wystawil mi na lade kilka opakowan roznych firm i wez cos sobie wybierz. (i tak jest tutaj w sklepach). W tej sytuacji wolalbym nie dodawac nic co nie znam-nie chce ryzykowac-chyba ze ryzyka nie ma bez wzgledu jakiej to bedzie firmy byle by bylo do swierzego akwa? chyba narazie nic nie bede dodawal zrobie tak jak pisal "anrd" poczekam jeszcze troche i bede testowal wode. Ciekawe jak dlugo??
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 15:16:46 wysłane przez malin »
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2007, 16:08:03 » |
|
Malin, to nie są preparaty przyspieszające zawiązanie się bakterii, tylko te preparaty zawierają bakterie. Raczej nie powinno w tym być żadnej szkodliwej chemii. Nie jest to też drogie (w Polsce kosztuje kilkanaście złotych). W sklepie możesz zapytać o preparat zawierający "nitrifying bacteria" czyli bakterie nitryfikacyjne.
|
|
|
|
|
|
|
malin
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2007, 03:26:45 » |
|
Hello "rav" udalo mi sie kupic ten preparacik z bakteriami, tutaj z firmy"cycle" albo "nutrafin" obie te nazwy sa na opakowaniu-moze ktos cos slyszal o tych nazwach??, wlalem go do baniaka. Wywlilem tez wegiel z filtra zostala tylko gabka i dwie warstwy bio-maxa. Wegiel po 4 dniach wygladal na dosc brudny taki molowaty i lekko smierdzacy. nawet nie chce myslec co by z nim bylo po dluzszym czasie. zrobilem testa na amoniak no i dalej w okolicy 0.5 mg/l. pewnie to normalne-czekam dalej i dojrzewam. Dzieki wszystkim nara...
|
|
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 20, 2007, 13:23:08 » |
|
Malin, w Twoim poście zastanowiła mnie tylko jedna rzecz. Czy Ty wlałeś od razu całą zawartość buteleczki?
Nie wiem jak miałeś to opisane w instrukcji tego preparatu, który kupiłeś, ale ja mój Denitrol stosowałem tak (na 100 litów wody): 10ml pierwsza dawka, potem codziennie po 3ml.
|
|
|
|
|
|
|
malin
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2007, 14:59:06 » |
|
rav, w zadnym wypadku calej butelki dalem polowe z tego co na instrukcji do wody, tam tez cos wspominaja ze dobrze jet wlac go bezposrednio do filtra przy starcie, ale to sobie odpuscilem filtr juz dziala 5-ty dzien. i tak bede dolewal do wody po troche kazdego dnia. Nara...
|
|
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2007, 18:52:41 » |