Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda z kranu. Potrzebna RADA
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda z kranu. Potrzebna RADA  (Przeczytany 4815 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 14, 2007, 10:49:53 »

Wcale nie trzeba kupować testów za 120 zł, ten facet chciał Cię najzwyczajniej na świecie naciągnąć. Testy z Tetry czy z Sery na twardość albo na ph kosztują do 15-20 zł a z zooleka jeszcze lepiej bo na obie twardości test kosztuje coś koło 13-15 zł, tak samo na ph. Są to testy kropelkowe. W zależności od producenta testu na twardość węglanową bądź ogólną do próbówki wlewasz kilka ml wody z akwarium za pomocą strzykawki (probówka i strzykawka są przeważnie w zestawie oraz instrukcja ile wody wlać) i wkraplasz daną ilość odczynnika (albo mierzący twardość węglanową albo ogólną) po 1 kropelce aż do zmiany koloru próbki z wodą. Ilość kropelek oznacza twardość więc nie ma tam żadnej skali. Skala jest w teście np na ph, który też jest bardzo prosty w obsłudze: wlewasz do probówki odpowiednią ilość wody (pisze na opakowaniu testu ile) i wkraplasz zadaną ilość kropli załączonego preparatu (ile kropli pisze na opakowaniu bo co producent to sie inaczej mierzy). Porównujesz kolor próbki z kolorem na skali i już masz wynik.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Grudzień 14, 2007, 17:14:46 »

hehe dzięki. A wracając do czyjejś wypowiedzi powyżej. Jeśli naleje wodę do miski i będę ją wprawiał w ruch brzęczykiem czy to wystarczy by ją z tego chloru itp odparować Huh?
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Grudzień 14, 2007, 17:26:29 »

hehe dzięki. A wracając do czyjejś wypowiedzi powyżej. Jeśli naleje wodę do miski i będę ją wprawiał w ruch brzęczykiem czy to wystarczy by ją z tego chloru itp odparować Huh?

Ale po co sie w to bawic jak wystarczy zeby woda postala w wiadrze przez 48godzin .
Po co kombinowac z gotowaniem w czajniku, laniem uzdatniaczy itp. Nie ma co szukac problemow tam gdzie ich nie ma Roll Eyes.
A testy tak jak pisała Emi, ja mam paskowe ale nie są dokładne chociaz uważam, ze lepsze to niz nic.

janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 14, 2007, 19:15:19 »

Bo ktoś wspominał że jak postoi 48 h to jest dobrze a jak przy tym będę ją wprowadzał w ruch to jeszcze lepiej i z tond moje pytanie Tongue A co do pomiarów paskowych słyszałem że są znacznie leprze od kropelkowych. Dzisiaj byłem w sklepie i nie mieli żadnych innych pomiarów tylko kropelkowe których moi znajomi akwaryści zamieszkujący dalekie miejscowości ode mnie mi ich nie polecali.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Grudzień 14, 2007, 20:05:31 »

A co do pomiarów paskowych słyszałem że są znacznie leprze od kropelkowych. Dzisiaj byłem w sklepie i nie mieli żadnych innych pomiarów tylko kropelkowe których moi znajomi akwaryści zamieszkujący dalekie miejscowości ode mnie mi ich nie polecali.

Pare  osób wyraziło tu swoje opinie na temat testów tak kropelkowych jak i paskowych ...nie sa bardzo dokładne ale można nimi mierzyć i opierać się na tych wynikach...Nie wiem skąd Ty bierzesz te rady..raz "koleś w sklepie" teraz "akwaryści zamieszkujące dalekie miejscowości" ...Skoro Ci tych nie polecają to co Ci polecają??...Codzienne badania laboratoryjne wody?? Jakieś takie dziwne teorie.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Grudzień 14, 2007, 22:42:51 »

No bo wiesz ja już w sumie sam nie wiem co mam robić Ziom w sklepie mi gada tak a moi kumple co mają akwa z którymi widuje się rzadko bo mieszkają daleko o demnie radzą mi inaczej. dlatego chciałem się poradzić was tutaj. Ale wkrótce mam do mnie wpaść szwagier który będzie trzymał palety i kupił sobie tester za 120 zł podobnie bardzo dobry wtedy wszystko dokładniej podam i opisze. pzdr.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 14, 2007, 23:04:58 »

Nie ma czegoś takiego jak "tester za 120 zł". Moje testy łącznie kosztowały mnie ponad 200 zł więc też są bardzo dobre? Czekamy na relację.

PS. Też mam paletki Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Grudzień 14, 2007, 23:51:22 »

Ja nie wiem za ile mi powiedział szwagier że tyle dał za tester i że jest bardzo dobrym testerem. Jak do mnie wpadanie to mi zmierzy i ja wam ty wszystko wpisze itp itd Tongue
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Grudzień 15, 2007, 01:06:55 »

Nie ma czegoś takiego jak "tester za 120 zł".PS.

Pewnie chodzi o jakiś elektroniczny miernik ph...bo one śmigają w tych granicach...te tańsze...ale samo Ph to jeszcze nie wszystko...Ja niestety paletek nie posiadam:(...ale to tylko kwestia czasu...muszę go mieć więcej Wink
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
janek123
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Grudzień 15, 2007, 09:05:02 »

A jak wy myślicie elektroniczne są dobre Huh
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: