Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Start akwa a twardosc wody
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Start akwa a twardosc wody  (Przeczytany 2872 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Grudzień 19, 2007, 22:35:09 »

witam wszystkich

jako że to mój pierwszy post na forum to troch poczytałem najpierw aby nie walić głupot ale i tak nie daje mi to spokojnie spac
mam kilka pytań
1. ile dni po starcie akwa robić testy sprawdzające
2. czy otrzymane wyniki testów robionych po tygodniu są miarodajne i na ile?
3. kiedy pierwsza podmiana i ile
4. kiedy zacząć podawac co2
5. na jakim poziomie zadawalającym dla ryb i roślin musi być kh i gh? nie doczytałem tego

moje akwa to 240l, filtracja to eheim 2226, grzałka 150W+termostat, podłoże biogrunt ok. 3cm, grys średni bazaltowy ok. 4-7cm
rośliny
- Blyxa Japonica
- Cabomba Aquatica
- Alternanthera Bettzickiana Red
- Bacopa Amplexicaulis
- Cryptocoryne Wendtii Var. Nana
- Eleocharis Parvula
- Hygrophila Polysperma Rosanervig
- Hygrophila Difformis
- Ludwigia Arcuata
- Ludwigia Repens
- Lagarosiphon Madagascariensis
- Limnophila Sp. Gigantea
- Myriophyllum Ussuriense
- Rotala Wallichii
- Vallisneria Spiralis
- Taxiphyllum Barbieri
- Glostostigma elatinodes
- Rogatek sztywny
- Limnophilia sesilflora

w trakcie tworzenia co2 z wysokociśnieniowej butli,

robiłem testy na 7 dzień po zalaniu i co wyszło:
ph - 8
kh - 21
gh - 25
z tego wynika że ppm na poziomie 6,3
 Angry Undecided

a z kranu
ph - 7,5
gh i kh - 23

czy tak duży wzrost ph był możliwy przy źle ustawionej deszczwnicy - robiła spory młyn przez tydzień w akwa (ustawiona po przeciwnej stronie od wlotu do filtra i ok. 3cm pod lustrem wody otworami pod kątem 45st do góry) fala szła niezła, powodowało to zbyt duże straty co2 a to zapoczątkowało wzrost ph, a moze nie bo w kranie jednak kh i gh jest tez wysokie, kurcze to ja juz nie wiem, pomóżcie proszę
czy może włożony kamlot mały bo mały ale zawsze coś mógł spowodować wzrost ph

planuje jutro podmienić ok. 60l wody na kranówe odstaną - będzie to ok. 27% i zaraz po świętach zrobie kolejne testy
nie chce na razie dawac destylowanej wody, zobaczymy jaki wpływa miała ta deszczownica, jak sie nic nie zmieni to następna podmiana wody bezie kran+destylowana, a w jakim stopniu to zobaczymy
proszę o rady i odpowiedzi
zatroskany początkujący akwarysta Afro
ps jak tu wstawić zdjęcie?Huh
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 20, 2007, 10:00:33 »

Cytuję : "z tego wynika że ppm na poziomie 6,3". Możesz mi to przełożyć na język polski? A tera z do rzeczy. PH rośnie to normalne. Po 2-3 tyg. powinno spaść. KH masz straszne. Na pewno dobrze mierzysz? Ryby i rośliny dobrze czują się przy kH 6-10, i GH 6-12, pH 6,5-7,5. Hodowla i rozmnażanie to inna historia. CO2 możesz zacząć podawać, ale bez przesady przy tak wysokim KH. Ryb na razie nie wpuszczaj. Podmiany wody gdy nie ma ryb są niekonieczne. Podłoże masz chyba z nawozami więc nie szarżuj z nawożeniem wody bo będą glony. Rośliny też muszą się ukorzenić, dopiero wtedy zaczną zużywać składniki pokarmowe. Podmiany  woda dest:kranówki 2:1. Nie wiem co to jest kamlot. Czyżby kamień? Pozdrawiam.
Informacja dla akwarystów:
Sprawdziłem zawartość Fe w Multimineralu 1mg w 1ml.
W FerroActiv                                         2,5 mg w 1ml
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 20, 2007, 10:18:26 »

1. Tydzien to chyba ok ... akwa i tak powinno dojrzewać minimum 2 tygodnie. Im dłużej tym lepiej
2. Są miarodajne
3. Przed wpuszczeniem inwentarza ... z 40%
4. Przy tych wartościach hmmm lekko mija się z celem. Tak jak pisał Janusz40 - ja się troszkę rozrośnie ... i przede wszystkim jak będą takie wartości kh/gh które będą sensownie buforować to CO2
5. Większość ryb (ameryka, azja) jak pisał poprzednik ... jak na razie to masz parametry na malawi lub tanganikę

robiłem testy na 7 dzień po zalaniu i co wyszło:
ph - 8
kh - 21
gh - 25
z tego wynika że ppm na poziomie 6,3
Przede wszystkim jaką masz wodę w kranie ... No i 6.3 ppm czego Huh
Przy takich twardościach to to pH jest raczej normalne

arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 20, 2007, 10:21:37 »

Informacja dla akwarystów:
Sprawdziłem zawartość Fe w Multimineralu 1mg w 1ml.
W FerroActiv                                         2,5 mg w 1ml

To oznacza, ze jesli chce podniesc poziom Fe w 100l akwarium o 0.2 ppm to musze dolac 20ml Multi... czyli prawie cala buteleczke....

PS. Ciekawe czy ktos sprawdzil ile jest innych mikro w np. bioflorze rataja lub w innych nawozach...

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 20, 2007, 11:12:52 »

Co do podawania CO2 to jak najbardziej bym podawała od pierwszego dnia i to w dość dużych ilościach korzystając z tego, ze ryb nie ma. Jeśli deszczownia robi zbyt wielką falę i zbyt dużo CO2 się wytrąca to rozwierć w niej dziurki aby był mniejszy prąd wody.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2007, 17:33:07 »

Co do podawania CO2 to jak najbardziej bym podawała od pierwszego dnia i to w dość dużych ilościach korzystając z tego, ze ryb nie ma. Jeśli deszczownia robi zbyt wielką falę i zbyt dużo CO2 się wytrąca to rozwierć w niej dziurki aby był mniejszy prąd wody.
Emi ja mam miesiąc czasu akwa 60l. i CO2 podłączyłem tydzień temu, czy jest możliwe że zadużo jest Co2 w wodzie bo prawie wszystkie ryby są pod lustrem wody?? a może coś nie jest tak bo to dziwne zjawisko ,bo pływały po całym akwa.Jak sprawdzić bez testu(albo obiawy) że za dużo jest dwutlenku węgla w wodzie ??
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2007, 18:02:39 »

Masz za dużo CO2. Szybko odłącz bo podusisz ryby. CO2 gdy jest go za dużo nie tylko drastycznie potrafi obniżyć pH wody, co nie zabije ryb, ale zbyt duża jego ilość w wodzie blokuje proces oddychania ryb i ryby się po prostu uduszą z niemożliwości poboru tlenu z wody.! Pozdrawiam.
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 20, 2007, 18:10:09 »

Masz za dużo CO2. Szybko odłącz bo podusisz ryby. CO2 gdy jest go za dużo nie tylko drastycznie potrafi obniżyć pH wody, co nie zabije ryb, ale zbyt duża jego ilość w wodzie blokuje proces oddychania ryb i ryby się po prostu uduszą z niemożliwości poboru tlenu z wody.! Pozdrawiam.
Odłączyłem !!! czy coś jeszcze powinienem zrobić ??czy niech już tu czas tym rządzi ??
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2007, 18:27:42 »

Możesz uruchomić napowietrzanie, a jeśli nie masz to wywołać ruch tafli wody. Po godzinie już powinno być lepiej. Jakie masz pH teraz?
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2007, 18:34:21 »

niewiem jakie mamph bo nie mam testu, są jakieś objawy żeby było można zaopserwować czy jest zadużo Co2 ??jutro kupie testy
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 20, 2007, 19:04:45 »

Do Art77: dobrze policzyłeś. Jak czytałem na forum to zakłada się, że w akwa powinno być około 0,1 mg/l Fe. Zakładając, że to prawda można domniemywać że:
1. Producenci specyfików do wody podają ilość ml na ilość wody w akwa czyli np. 1o ml/ 100 litrów, co dawałoby stężenie w akwa 0,1 mg/l Fe ( dla Multiminerala)
2. Zakładając, że inni producenci postępują podobnie, można na podstawie informacji o ilości dodawanego specyfiku do określonej ilości wody obliczyć stężenie wyjściowe. Cały czas zakładam, że dążymy do stężenia Fe w akwa na poziomie 0,1 mg/l. CoTy na to? Może jutro sprawdzę PGC i PG Ferro+.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 20, 2007, 21:31:51 »

Panowie ... pogawędką o żelazie odbiegacie od głównego tematu

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 20, 2007, 22:32:57 »

Cytuję : "z tego wynika że ppm na poziomie 6,3".
Nie wiem co to jest kamlot. Czyżby kamień? Pozdrawiam.

6,3ppm co2 - to przy takich parametrach to standard jak wynika z tabeli która jest tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.0.html
kamlot to faktycznie kamien, chciałem stawić jego zdjecie ale coś nie wychodzi

wymieniełem dziś wode około 60l ale tylko odstaną 24h kranówe, zmniejszyłem wypływ z filtra do ok.20% całkowitej mocy
po świętach sprawdze parametry jak będą takie same to biore destylowana i podmieniam oraz wpuszcze kilka sprzątaczy i odpale co2
moze po odpaleniu co2 jakoś uda się zbić kh/gh i ph, pewnie przy tych parametrach co2 pójdzie w "komin" i nic nie da, zobaczymy
życzę wszystkim miłych świąt
napisze co i jak po świętach Afro
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: