Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak utrzymać przerybienie ??
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak utrzymać przerybienie ??  (Przeczytany 5722 razy)
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Grudzień 14, 2007, 09:52:36 »

1. to najważniejsze:)
2.Jeśli akwarium dojrzeje to nie musisz za każdym razem dolewać tych bakterii...one mają na celu zaszczepić u Ciebie kolonie bakterii , która później sama się rozwija.
3.git:)
4. sam mam właśnie dwa kubełki w 240 l. jeden mały aquaszuta, który czyszcze powiedzmy w momencie gdy znacząco spada jego wydajność, a że jest nieduży to dość często, ale nie cżęściej niż co miesiąc, drugi tetratec 700 czyszcze praktycznie raz na pół roku hehe
5.git:)
6.uważałem ,że przerybione nie było więc się nie wypowiadam.
7.Jak duże robisz te podmiany?? Być może jest jaśniejsza dlatego , że ten korzeń lekko barwi Ci wode i jak dolewasz swieżej to normalne.
8.Nie wiem czy mogą startery z bakteriami powodować takie skutki uboczne-być może to zbieg okoliczności....jeśli kupisz drugi kubełek to czyść na przemian...nie na raz...
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 15, 2007, 22:23:15 »

No i obsada zmieniona:

Obsada:
Brzanka sumatrzańska - dorosłe - 11 sztuk,
Razbory - 11 sztuk,
Żałobniczki - 2 sztuki,
Molinezje - 13 sztuk, + kilka narybku,
Zbrojniki niebieskie - 5 sztuk

Czy mogę jeszcze coś dodać ??

Myślę o tetrze czerwojej i/lub żałobniczkach, i białych molinejach...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #17 : Grudzień 15, 2007, 22:28:11 »

moze zaczekaj z tym az woda sie wyklaruje

Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 16, 2007, 12:47:37 »

Bakterii nie dodawaj już wcale. Akwa masz już uruchomione. Teraz potrzebna jest cierpliwość! Podmieniaj nie więcej niż 20% wody na tydzień. Czyść tylko prefiltr raz na 2-3 tyg. Ceramiki nie dotykaj. Filtr wew. jeśli ma grube oczka, to musi się długo zamulać, żeby zaczął działać, lepiej na starcie sprawuje się drobna gąbka.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 17, 2007, 07:53:21 »

Ok. Czekam. Podmieniam 40 litrów na tydzień, zmieniłem 1 kwałek gąbki w filtrze wewnętrznym na włukninę. Obiecuję sobie, że nic już nie będę robił z akwa oprócz karmienia rybek i tych podmnian. Filtrów nie będę czyścił. Niech dojrzewaja, zapychają się i wogóle - ćwiczę cierpliwość.

Przeliczenie przerybienia:         
Bez zbrojników   215 cm ryb na litr wody   430 cm ryb   na 2 litry wody
Ze zbrojnikami   290 cm ryb   na litr wody   580 cm ryb na 2 litry wody

Wychodzi mi, że mam nadal ogromne przerybienie w moim 216 litrowym. Dla takiej obsady zgodnie z zasadami 2 litry wody na 1 cm ryby powiniem mieć 580 litrowy zbirnik, lub minimum 430 litrowy jeśli nie liczyć zbrojników... no to fatalnie ;-( Czy jest jakaś szansa na czystą wodę w takim układzie ?

... A tak swoją drogą jakbym miał akwarium 580 litrów i wpóściłbym tam moje rybki - to byłoby w nim dość pustawo...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 11:17:59 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: